Ненужните хора

Приятел
Автор: България Днес

Ненужните хора

Виждали ли сте ги - изпълнени с достойнство, но без да са направили нищо полезно?

Зрелият мъж, който не е встъпил в брак, е повсеместно, често срещано явление. И това не е някакъв аскет, дал обет за безбрачие, а нещо като Карлсон, "мъж в разцвета на силите си". Карлсон ядеше сладко и летеше.


Този също лети и яде специфично сладко. Свободният от брак, зрял чичко и не мисли да живее на земята свято, мирно и безгрешно. Не носейки отговорност и не грижейки се за никого, той удовлетворява няколко страсти по избор. Леност, ако е тунеядец и бездарник. Гордост и тщеславие, ако е работохолик и сребролюбец. И особено блуд, тъй като не е задължен с нищо към никого, а количеството на жените превишава количеството на мъжете, и болшинството от тях са дълбоко нещастни.


Търтеят има къде да си походи. И не е необходимо да свързва себе си с никакви връзки и задължения. Неслучайно обезумелият свят от сутрин до вечер пее песен за свободата, за "чистите отношения" без печати в паспорта, за греха на собственическото отношение към партньора и т.н.
Теоретическата база за Содом е измислена и огласена отдавна. И ето пред нас е един пълнеещ и оплешивяващ мъж, който никога не е водил дете в детската градина, не му е помагал да си напише домашните и т.н., но е посвоему успял.


Човек с образование, с някакво положение в обществото. Той е активен. Той дори теоретически знае как пълни бюджета на страната (макар че няма представа от личен опит какво е семеен бюджет).


Той, да предположим, аргументирано критикува даже властта. Но не е раждал син и следователно няма да го изпрати в армията, сдържайки сълзите си. Чуждите синове ще изпрати или умно ще разкритикува. Къде се набутаха там в Сирия! Той знае всичко.


Има диплома. И плешивина. Той е уважаван, но... екзистенциално безполезен. Той няма да бъде дядо. И монах няма да стане, макар че може би е православен. Разбирам. Монашеството също е семейство, и то какво! Послушание, братство, общ труд.


И ето Ц вместо един или друг кръст (брак или монашество), високоумна безполезност - поради страх да се поеме отговорност, поради леност, поради неумение да обичаш когото и да било. Тук и майките допълнително се намесват. Защо ти е, синко, да се жениш? Знаеш какви са жените? Ще те използват, кръвчицата ще ти изпият, ще ти отнемат спокойствието. А ти си ми такъв хубав. И единствен. Каша или супичка винаги мога да ти сваря и ризата ще ти изгладя. Не ти трябва да се жениш. Та ти вече си на четиридесет и три.


И така: в армията не е служил, на север не е работил, деца няма, дом не е построил (няма и за кого). Жилището е получено от родителите. Нещо е чел, с някого е пил, за нещо е спорил. Даже някой е учил как да живее. А всъщност: кой си ти?


Той съзнателно е избрал егоистичен начин на живот, по-точно - на съществуване. И сега - дай да хулим всички поред, придавайки си вид на големи познавачи. Да ругаем многодетните таджики, които, видите ли, надойдоха. Да хулим държавата, защото нивото на демокрация не съответства на европейските стандарти.


Изобщо давай да мърморим, да хленчим и да роптаем ту по митинги, ту в кухнята за това, че нищо не е както трябва. И всеки път - с чувство на дълбоко съзнавано собствено достойнство. Виждали ли сте такива типове? Които са изпълнени с достойнство, но не са направили нищо полезно?
"Ненужните хора". Има такава тема в литературата. Всякакви прелитащи от бала на запой с приятели, а от запоя - на село (за наследството) и така и пропускащи собственото си щастие. Плюс покорителите на женски сърца - нещо като смес на Байрон с Дон Жуан и други подобни.


Това са тези, срещу които напълно справедливо са се опълчвали критиците позитивисти. Тунеядци, рентиери, салонни дърдорковци, съставляващи нищожен процент от населението, но напъващи се да се представят за солта на земята.


А зад гърбовете им - мълчаливите милиони истински мъже: работяги, които прокарват тръбопроводи, вдигат във въздуха самолети, строят домове, създават семейства. Цял живот орат, радват се на простите неща и никога не се оплакват.
Протоиерей Андрей Ткачов

Слагайте спирачки на сластолюбието

Казваше старецът Паисий: жената, когато е бременна, трябва да е спокойна, да чете Евангелието, да се моли, да казва Иисусовата молитва. Така се освещава и детето. Отсега започва отглеждането на детето.


Внимавай да не разстроиш бременната жена по някаква причина. Дяволът се опитва да разруши всичко, за да не намери младото поколение добър "квас", за да се "закваси".


Трябва да опростим живота си. Охолството уморява. Някои постоянно сменят мебели вкъщи и т.н. Търчат след това да спечелят повече пари и така се изпълват с тревога. Добре е семейството да има един и същ духовник. Мъжът, жената, децата, това помага много.
Един вярващ попитал стареца:


- Днес децата разбраха оценките си и са разстроени.


- Виж, днес големите искат да вземат много пари за малко работа и малките да получават високи оценки без четене. И ако е възможно да не си тръгват от кафенетата и да се обаждат по телефона да питат какви оценки са получили.


Дори в брака човек трябва да се въздържа от наслада. Да поставя спирачка на своето сластолюбие. Някой попита стареца Паисий:


- Днес много млади хора не искат да създават деца, защото си мислят в какъв свят ще ги родят. Замърсяване от химически елементи, от радиоактивни елементи, живот, пълен с тревога, свирепо общество, войни, глад, убийства, насилвания, грабежи, отвличания. Мисля си дали вече не сме в епохата на Антихриста и да не би вече да не си струва човек да се жени и да създава деца?!


- Не, не е така! Християните по време на гоненията не са ли се женили?

Женили са се и деца са раждали! Имали своята надежда в Христос, не в хората. Маловерие е тази помисъл. Бог за един миг може да поправи всичко. Да премахне всичко криво. Хората кроят планове и Бог има Своите. Да знаеше колко пъти дяволът опаса земята с опашката си, за да я разруши. Бог не го остави, развали му плановете. И злото, което дяволът тръгва да прави, Бог го оползотворява и излиза голямо добро. Не се тревожи!


- Има някои съпрузи, които, докато искат, не могат да създадат деца. Защо става така?


- За да се устрои и някой сирак. И Бог им дава тяхно дете след това!


Старецът рече отново:


- Когато някой се връща от работа и е изнервен или стресиран, по-добре да отиде да се разходи в парка за 20 минути и да се върне у дома спокоен и с усмивка, ако ще да закъснее.


Днес замаяха човека. Поразяват горките деца оттук и оттам с различни теории, след това ги обзема страх, тревога и се отдават на наркотици и забавления. Но това светско забавление прибавя стрес. Виждате, от този живот човек вкусва в някаква степен ада или рая, ако живее според Божията воля, според църквата.


Ако човекът обикне Бога, обича и ближния и след това сърцето му прелива (от любов) и обича животните, цялото творение.

Притчата за добрия самарянин

Веднъж при Иисус Христос дошъл един законник и Го попитал:

Учителю, какво да направя, за да наследя живот вечен?
Иисус Христос отговорил: Какво е писано в закона? Как четеш?
Законникът: Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, от всичката си душа, с всичката си сила и с всичкия си разум. Възлюби и ближния си като себе си.


Иисус Христос му казал: Право отговори! Тъй постъпвай и ще бъдеш жив.


Законникът, изглежда, останал недоволен и попитал: А кой е моят ближен?


Пътят от Йерусалим за Йерихон ту се спуска в дълбоки клисури, ту се изкачва на височини, откъдето се откриват широки простори, поради което е живописен. Но при честите завои, въпреки че е оживен, крие опасности от нападения.


И ето там пътник е нападнат от разбойници. Ограбен и пребит, той лежи полумъртъв на жаркото слънце.


Случайно по този път минавал един юдейски свещеник. Погледнал го съчувствено, но може би разбойниците са още наблизо. Отминава го, понеже бърза за службата в свещения град. След него минава левит, също служител на закона. И той бърза да отмине, без да му окаже спасяващата помощ. След тях се задава един самарянин, съвсем чужд по народност и вяра на изпадналия в тежка беда. Сърцето му трепва от милост и той се спира. Измива раните му с вино, омекчава ги с елей, превързва ги и го качва на добичето си. Откарва го в странноприемницата.


На следващия ден, преди да замине, дал два динара на съдържателя на странноприемницата и му казал: Погрижи се за него и ако похарчиш още пари, на връщане аз ще ти заплатя.


Привършил притчата си Иисус Христос и попитал законника: И тъй, кой от тези тримата ти се вижда да е бил ближен на изпадналия в ръцете на разбойниците?


Законникът отговорил: Оня, който му стори милост.


Тогава Иисус му казал: Иди и ти прави също така.

Свети Трифон е лечител и чудотворец

Свети Трифон е лечител и чудотворец

Изцерява императорска дъщеря и получава богати дарове Свети Трифон, наричан още Трифон Зарезан, е християнски мъченик от III век. Роден е в село Комсада в областта Фригия, Мала Азия, през 225 или 226 г. Семейството му е християнско и родителите му от най-ранна възраст го възпитават в добродетелите на единобожието

Блажената Олга и дивните й чудеса

Блажената Олга и дивните й чудеса

Тя ми върна живота, който ми бе откраднат Множество са засвидетелстваните чудеса на блажената Олга, но винаги в тях има едно общо нещо, а именно - всеки, който я виждал, било то на живо, било то в съня си, било то на икона, е докосван от нейния поглед - винаги нежен, обичащ и изпълващ човека с чувство на Божието присъствие; който поглед винаги ги

Дружбата и любовта се различават както вкусът и храненето

Дружбата и любовта се различават както вкусът и храненето

Бракът може да ви заведе в рая и в ада на земята Бракът може да ви заведе в рая. Бракът може да ви вкара и в ад на земята, споделя схиархимандрит Йоаким. Повечето хора са видели в брака ада на земята, а не рая. Защото в него не следват това, което би трябвало. Храната не е за вкуса, а за да се заситим

Радостта от покаянието

Радостта от покаянието

Нима не е щастие да се разделиш с греха, който погубва душата ти? Двама монаси паднали в тежък грях. След известно време те се разкаяли и казали: "Каква полза получихме, като оставихме ангелския образ и паднахме в скверно житие? Не ни ли очаква заради това вечната мъка? Да отидем отново в пустинята, да се покаем. Господ ще приеме нашето покаяние

Най-четени

Само с бележки при излизане от къщи

Само с бележки при излизане от къщи

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Плеймейтка жонглира с дупе (ВИДЕО)

Плеймейтка жонглира с дупе (ВИДЕО)

Жонглиране на тоалетна хартия с дупе! Това интернет предизвикателство постави плеймейтката Анджелина. Силиконовата сексбомба нашумя преди време с порно клипчето си, както и с връзката си с Християн Гущеров, а сега избухна отново в социалните мрежи. В кратко видео Анджелина показа как преобръща тоалетна хартия от гърба към дупето си

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Хората, които са ме спасили, са моите ангели, казва разследващият журналист Нападението срещу мен е поръчка. Казано им е, че трябва да ми счупят еди какво-си, затова са ме удряли с метални пръти по краката! Това разказа журналистът и главен редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов за първи път след побоя над него

Ето го убежището на Пламен Галев

Ето го убежището на Пламен Галев

В лондонски апартамент за 2 млн. паунда живеят съпругата и дъщерята на издирвания от Интерпол дупнишки мафиот В апартамент, оценяван на над 2 млн. паунда, живеят съпругата и дъщерята на Пламен Галев. Скъпарският имот е разположен в един от най-елитните квартали на Лондон, а "България Днес" за първи път успя да се сдобие със снимка на сградата

Разстрел за нарушителите на карантината

Разстрел за нарушителите на карантината

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

Бой, гонка и стрелба след засечка в "Орландовци"

Бой, гонка и стрелба след засечка в "Орландовци"

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Най-коментирани

Русата Златка върти няколко бизнеса

Русата Златка върти няколко бизнеса

В трудни времена Русата Златка припечелва от няколко места, видя „България Днес“. Райкова се е мобилизирала да крепи семейния бюджет с всички сили. Бизнесът на Злати с дизайнерските й тоалети напоследък не върви добре, въпреки постоянните промоции, които пуска. Ето защо, плеймейтката се е захванала да печели и от известна марка козметика

Ето къде може да ловим риба и нощем (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Ето къде може да ловим риба и нощем (ПЪЛЕН СПИСЪК)

На фона на извънредното положение в страната добра вест дойде за риболовците. Въпреки редицата забрани в обществото за разходки и посещения на паркове, градини, детски и спортни площадки оказа се, че риболовът остава разрешен. При това въдичарите получиха като бонус, че вече ще могат да практикуват любимото си хоби и през нощта

Чалга влъхви празнуват ЧРД

Чалга влъхви празнуват ЧРД

"Да си ни жива и здрава! Честит рожден ден, мaми! Обичаме те!", гласи пожеланието на Симона Загорова и Глория към майка й. Двете чалга влъхви, както вече са известни Гло и Мона, се обединиха за радостния повод и изненадаха майката Стефка Иванова с голяма торта и обща снимка. Глория и Симона все повече приличат на близначки

Жоро Младенов: Егото на клубовете трябва да намалее

Жоро Младенов: Егото на клубовете трябва да намалее

Нека да се обединят, защото догодина може да няма с кой да играят Баскетболната легенда Георги Младенов призова българските клубове да намалят своето его и да се обединят в тежката ситуация покрай коронавируса. Елитните отбори се хванаха за гушите заради начина, по който да продължи първенството. Лидерите „Балкан“ настояват сегашното класиране да

Отхвърлят жалба на Каролев

Отхвърлят жалба на Каролев

Икономистът Владимир Каролев, който бе задържан в Разлог за неспазване на задължителната карантина, обжалва безсупешно заповедта за 24 часовото си задържане в полицията. Районният съд в Благоевград реши, че жалбата е неоснователна, разглеждайки предвид събраните доказателства и анализ на фактите. Икономистът продължава да твърди

Проф. Коста Костов: Медицинският съвет към кабинета прекратява дейността си

Проф. Коста Костов: Медицинският съвет към кабинета прекратява дейността си

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност. Това заяви по-рано днес председателят на органа проф. Коста Костов пред Дарик радио. Информацията потвърдиха за bTV и други членове на съвета. Той беше създаден преди две седмици, за да помага на медиците ни в лечението на пациенти с COVID-19

В Япония случаите на COVID-19 растат и не се изключва извънредно положение

В Япония случаите на COVID-19 растат и не се изключва извънредно положение

Около 118 души бяха регистрирани като новозаразени с коронавируса в японската столица, съобщи днес обществената медия Ен Ейч Кей (NHK) като се позова на източници на градските власти в Токио, предаде Ройтерс. За пръв път броят на потвърдените за едно денонощие случаи в района на Токио надхвърли 100, с което общият брой на потвърдените случаи там

Потвърдените случаи на COVID-19 в България надхвърлиха 500

Потвърдените случаи на COVID-19 в България надхвърлиха 500

503 вече са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 17. По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 5 нови случаи, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас. Лабораториите продължават да работят. 192 са лицата с потвърден COVID-19

Шарапова: Ето ви моя телефон, очаквам ви!

Шарапова: Ето ви моя телефон, очаквам ви!

Мария Шарапова най-неочаквано реши да обяви телефона си, на който всеки може да я потърси.  Бившата №1 в тениса даде номер в Калифорния. Рускинята има вила в Манхатън Бийч на брега на океана. Там често прекарваше времето си и Григор Димитров, когато с Мария бяха гаджета. Носителката на 5 титли от "Големият шлем"

Поли Генова прави снежен човек

Поли Генова прави снежен човек

Попизпълнителката Поли Генова направи снежен човек за изненада на момченцето си Даниел, което вече ходи. Щастливите родители нямаха възможност да направят прощъпулник, заради пандемията, но и това предстои. „Щастието с име на семейство“, написа Генова, която не спира да мисли и върху новите си албуми

Проф. Коста Костов: Медицинският съвет към кабинета прекратява дейността си

Проф. Коста Костов: Медицинският съвет към кабинета прекратява дейността си

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност. Това заяви по-рано днес председателят на органа проф. Коста Костов пред Дарик радио. Информацията потвърдиха за bTV и други членове на съвета. Той беше създаден преди две седмици, за да помага на медиците ни в лечението на пациенти с COVID-19

Потвърдените случаи на COVID-19 в България надхвърлиха 500

Потвърдените случаи на COVID-19 в България надхвърлиха 500

503 вече са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 17. По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 5 нови случаи, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас. Лабораториите продължават да работят. 192 са лицата с потвърден COVID-19

Шарапова: Ето ви моя телефон, очаквам ви!

Шарапова: Ето ви моя телефон, очаквам ви!

Мария Шарапова най-неочаквано реши да обяви телефона си, на който всеки може да я потърси.  Бившата №1 в тениса даде номер в Калифорния. Рускинята има вила в Манхатън Бийч на брега на океана. Там често прекарваше времето си и Григор Димитров, когато с Мария бяха гаджета. Носителката на 5 титли от "Големият шлем"

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

Жена от Враца почина заради COVID-19 истерията

Жена от Враца почина заради COVID-19 истерията

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Джихадист намушка 9 във Франция

Джихадист намушка 9 във Франция

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал

Над 7000 нови безработни само в петък

Над 7000 нови безработни само в петък

Над 7000 човека са останали без работа само за ден. Вчера - петък - в бюрата по труда са регистрирани 7138 човека. Около 5 000 от тях са посочили, че тяхната регистрация е свързана косвено или пряко с кризата покрай епидемията от коронавирус. Тревожните данни съобщи пред Нова ТВ Кремена Калчева от Агенцията по заетостта

Коби Брайънт влиза посмъртно в Залата на славата

Коби Брайънт влиза посмъртно в Залата на славата

Починалият трагично петкратен шампион в НБА Коби Брайънт ще влезе посмъртно в баскетболната зала на славата “Джеймс Нейсмит”, съобщава журналистът от Athletic Шамс Чарания в Туитър. Брайънт загина злощастно през януари на 41-годишна възраст в хеликоптерна катастрофа близо до Ел Ей, при която починаха още осем души, включително и дъщеря му Джана

Селена Гомес страда от биполярно разстройство

Селена Гомес страда от биполярно разстройство

Американската актриса и певица Селена Гомес заяви в пряк ефир в Instagram, че й е поставена диагнозата "биполярно разстройство". За диагнозата Селена Гомес разказа в петък по време на разговор с колежката й Майли Сайръс в пряк ефир в Instagram. „Неотдавна посетих една от най-добрите психиатрични болници в Америка… след много години

Психотерапевтът Детелина Стаменова: Можем да прегреем от работа дори и вкъщи

Психотерапевтът Детелина Стаменова: Можем да прегреем от работа дори и вкъщи

Отричането на проблема със заразяването е опасно       КОЯ Е ТЯ: Детелина Стаменова е сертифициран психотерапевт, работещ с индивидуални пациенти по различни проблеми. Има специфичен интерес към общественото здраве, конкретно в областта на затлъстяването сред населението. Активист по въпросите, свързани с хранителните разстройства