Блажената Олга и дивните й чудеса

Приятел
Автор: България Днес

Блажената Олга и дивните й чудеса

Тя ми върна живота, който ми бе откраднат

Множество са засвидетелстваните чудеса на блажената Олга, но винаги в тях има едно общо нещо, а именно - всеки, който я виждал, било то на живо, било то в съня си, било то на икона, е докосван от нейния поглед - винаги нежен, обичащ и изпълващ човека с чувство на Божието присъствие; който поглед винаги ги успокоявал и уверявал, че Бог е винаги сред нас и никога няма да ни изостави.


Олга е известна най-вече със своето молитвено застъпничество за жени, преживели насилие като деца. Днес ще ви запознаем с най-детайлния разказ за чудо на блажената, оставен от една такава жена, благодарение на Асен Андонов и "Добротолюбие".


"Един ден бях потънала в дълбока молитва, бях будна. Бях си спомнила момент от живота ми, който бе твърде страшен. Започнах молитвата си с молба за прошка и милост от Пресветата Богородица. Постепенно започнах да усещам, че се намирам в някаква гора, все още се чувствах малко уплашена. Изведнъж усетих внезапен прилив на спокойствие, примесен с дъх на градинска свежест, идващ от гората. Видях Богородица, облечена в одеяния, подобни на онези, които бях виждала в иконите, но изглеждаше много по-естествена и светла. Идваше към мен.


Колкото по-близо идваше, толкова повече усещах присъствието на друг човек, ходещ зад нея. Когато стигна до мен, се отдръпна и посочи към една мъдро изглеждаща жена, стояща зад нея. Попитах я, "Коя си ти?", а Богородица отвърна: "Св. Олга".


Св. Олга ми подаде знак да я последвам. Вървяхме по дълъг път, докато дърветата не започнаха да оредяват. Стигнахме до малък хълм, на който имаше врязана врата отстрани. Посочи ми да седна, а тя влезе вътре. След малко от върха на хълма започна да излиза пушек, а св. Олга излезе и ми подаде купичка с билков чай. И двете стояхме в тишина, като отпивахме от чая и чувствахме топлината на слънцето по нашите лица. Започнах да чувствам болка в стомаха и тя ме въведе вътре. Вратата бе толкова ниска, че се наложи да приклекна, като че падайки в молитвен поклон, за да вляза вътре.


Майка Олга ми помогна да полегна на нещо като легло вътре в хълма, което приличаше на кутия, пълна с мъх и треви. Бе меко и миришеше на земята и морето. Бях уморена и легнах. Св. Олга отиде до лампата и започна да загрява нещо, което притърка в коремната ми област.

Заприличах на жена, бременна в петия месец (по това време все още не бях бременна). Започнах да раждам, бях уплашена. Майка Олга застана зад мен, държеше ми ръката и започна да се преструва, че ражда заедно с мен, за да ми покаже какво трябваше да правя и как трябва да дишам. Все още не бе проговорила. Помогна ми да изхвърля плацентата, която като че се просмука в сухия мъх. Бях много уморена и започнах да плача от облекчение, след като свърши.


До това време все още не бе казала и слово, но очите й говореха с такава нежност и разбирателство. И двете се изправихме и пихме чай. Докато пихме, светицата внезапно започна да се превръща в светлината в стаята. Лицето й заприлича на крушка с невероятно силна светлина, като че слънцето светеше под кожата й. Някак си обаче цялото й тяло сияеше. Изпитвах неописуема привързаност към любящия й поглед, не обръщах внимание на нищо друго. Приличаше на погледа на майка, която посреща своята рожба на белия свят. Сякаш нежността се изливаше от очите й.


Не изпитвах страх, макар и тогава да не знаех, че хората буквално могат да блестят с Божията любов (разбрах това едва, след като прочетох за св. Серафим). Разбирах, че тогава мои много дълбоки рани бяха излекувани. Тя ми върна живота, който ми бе откраднат, живот, който сега е свързан с красотата и любовта на Бога към мен, възстановената творба на Неговите ръце.


След известно време почувствах, че ми става добре и някаква тишина обзе душата ми, като че през цялото това време тя не бе спирала да плаче, обзета от скръбта на изоставено дете, което най-после е утешено. Дори сега, докато пиша, изпитвам мир и жажда за живот, което ме кара да искам да плача от щастие и радост.

Уморен съм и губя вярата си в Бога

Ще ви разкажа една история, която ми се случи не много отдавна. Когато отидох в едно училище да говоря с децата по различни теми, забелязах някои от тях да говорят по време на молитвата. Започнах разговор с учениците, изхождайки от тази случка.


"Деца, защо някои от вас разговаряха по време на молитвата? Мога да разбера, че някой не желае да се помоли, но тук има и друг начин да прекарате времето си. Седнете тихо в училищния двор; помислете си за приятелите или предстоящия тест. Ако не желаете да се накарате да се молите, опитайте се поне да не притеснявате другите. Има ли смисъл иначе? Някои от вас вдигаха шум, а всички останали ги гледаха. Защо това се случи?".


Ученикът, който говореше по-силно от другите, попита: "Искате ли да чуете истината?" Отвърнах: "Да, бих искал да чуя истината". "Говорех, защото не желаех да се моля. Длъжен ли съм да говоря с Бога? Трябва ли да вярвам? Защо съм заобиколен само от християни? Бих искал и мюсюлмани или представители на други религии да са тук."


Аз му отвърнах: "Помагаш ми, като казваш това". "Не, аз ви противореча", каза той. "Не, напълно съм съгласен с теб, че натискът не е добро нещо. Съдейки по твоя тон на разговор, разбрах, че си изпитал силен натиск или от родителите си, или от роднини, или от обкръжението си" - отговорих, удивлявайки се на искреността на това момче.


На свой ред всяко едно от децата започна да обяснява своите си проблеми. Едно от тях каза:


"Изморих се и започнах да губя вяра в Бога. Христос има най-красивото лице. Той е най-добрият. Той не е виновен за нищо. Но поради начина, по който всички ми представиха нещата и ме научиха, започнах да изпитвам антипатия към всичко".


Бях наистина впечатлен от тези думи. За какво можем да говорим, ако самите ние дори нямаме Христовия белег в живота си, да изопачим Неговия образ пред децата си ли? Какво можем да очакваме тогава? Всички около нас си мислят, че сме истински християни. Някои ме смятат за модел за подражание за християнин и че всичко, което казвам, е едва ли не гласът на църквата. Но какво да направя, ако съгреша? По този начин аз култивирам грешната концепция за църквата в другите. И това не е ли наистина така?


Духовните отци, нашите родители, свещениците, богословите и хората, които считаме за модел за подражание, ни учат на нещо. И ние мислим, че сме научени на правилното познание за Бога почти през Божиите уста. Нека не търсим някой, който да обвиняваме. Да погледнем в себе си, да погледнем в душата си. Възможно ли е да нараним някого с думите си или с погледа си, или пък с действията си?
Архим. Андрей Конанос

Притча за страстта и обичта

Младият мъж вървеше до своя Учител. Скоро пред тях се ширна поляна, осеяна с макове.


- Стигнахме - каза Учителят. - Сега ще ти разказа една история с макове. А ти ще разбереш какво е страстта, любовта и обичта...


Двамата направиха няколко крачки сред красивото алено море.


- Ето ни тук, сред това безкрайно поле от макове - говореше Учителят. - Разхождаме се из него и очите ни се къпят в красотата му. Изведнъж погледът ти е привлечен от едно конкретно алено стръкче. Уж всички са еднакви, но ти не можеш да откъсне очи от точно това. Навеждаш се към него, докосваш нежните му листенца, очите ти го изпиват цялото. Искаш го. Да е само и единствено твое. Завинаги.


Учителят спря за миг, наведе се и откъсна едно маково стръкче...


- Протягаш ръка и го откъсваш. За да го запазиш за себе си. Без да си даваш сметка, че така го убиваш. После продължаваш по пътя си доволен, усмихнат... Докато макът не увехне и не го изхвърлиш, за да потърсиш друг.
Това е Страстта.


Учителят хвърли откъснатия мак и продължи.


- Отново вървиш из полето, радваш се на красотата му. И отново погледът ти се спира върху едно конкретно стръкче мак. То ти се струва по-различно от останалите. Сякаш ти говори и сърцето ти го чува. Навеждаш се внимателно, виждаш само него. Не смееш да го докоснеш, за да не го нараниш.


Гледаш го, гледаш го, иска ти се времето да спре, да останеш тук завинаги. Иска ти се нищо да не ви разделя. Да умреш дори, само винаги да си го него... Но внезапно подухва ветрец и довява до теб омайващия аромат на някакво друго цвете. За миг забравяш за мака и тръгваш, за да откриеш откъде идва това прекрасно ухание. Макът остава в сърцето ти, усещаш мъка, когато мислиш за него, но... всичко това е вече минало...
Това е Любовта.


- А какво тогава е Обичта, Учителю?


- Продължаваш да вървиш сред полето. Погледът ти танцува с вятъра. Изведнъж го виждаш. Стръкче мак, което сякаш е създадено за тази ваша среща. Сякаш ти си бил създаден за тази ваша среща. Сядаш близо до него. Не можеш да откъснеш очи.


Знаеш, че най-сетне си намерил мястото, на което принадлежиш. Намерил си себе си. Това стръкче мак става смисълът на твоето съществуване. Грижата за него става твоята мисия. Правиш всичко възможно, за да го опазиш и да удължиш живота му. И оставаш там завинаги...
Това е Обичта.

Свети Трифон е лечител и чудотворец

Свети Трифон е лечител и чудотворец

Изцерява императорска дъщеря и получава богати дарове Свети Трифон, наричан още Трифон Зарезан, е християнски мъченик от III век. Роден е в село Комсада в областта Фригия, Мала Азия, през 225 или 226 г. Семейството му е християнско и родителите му от най-ранна възраст го възпитават в добродетелите на единобожието

Ненужните хора

Ненужните хора

Виждали ли сте ги - изпълнени с достойнство, но без да са направили нищо полезно? Зрелият мъж, който не е встъпил в брак, е повсеместно, често срещано явление. И това не е някакъв аскет, дал обет за безбрачие, а нещо като Карлсон, "мъж в разцвета на силите си". Карлсон ядеше сладко и летеше. Този също лети и яде специфично сладко

Дружбата и любовта се различават както вкусът и храненето

Дружбата и любовта се различават както вкусът и храненето

Бракът може да ви заведе в рая и в ада на земята Бракът може да ви заведе в рая. Бракът може да ви вкара и в ад на земята, споделя схиархимандрит Йоаким. Повечето хора са видели в брака ада на земята, а не рая. Защото в него не следват това, което би трябвало. Храната не е за вкуса, а за да се заситим

Радостта от покаянието

Радостта от покаянието

Нима не е щастие да се разделиш с греха, който погубва душата ти? Двама монаси паднали в тежък грях. След известно време те се разкаяли и казали: "Каква полза получихме, като оставихме ангелския образ и паднахме в скверно житие? Не ни ли очаква заради това вечната мъка? Да отидем отново в пустинята, да се покаем. Господ ще приеме нашето покаяние

Най-четени

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Хората, които са ме спасили, са моите ангели, казва разследващият журналист Нападението срещу мен е поръчка. Казано им е, че трябва да ми счупят еди какво-си, затова са ме удряли с метални пръти по краката! Това разказа журналистът и главен редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов за първи път след побоя над него

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Ужасяващи кадри от втория по големина град в Еквадор – пристанището Гуаякил, на които се вижда как по улиците са подпалвани трупове на жертви от пандемията на Covid-19, обикалят от дни социални мрежи и медии. Макар и историята да звучи шокиращо, видеа във Фейсбук разкриват, че е напълно истинска. Положението в града е отчайващо

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

Жена от Враца почина заради COVID-19 истерията

Жена от Враца почина заради COVID-19 истерията

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Разстрел за нарушителите на карантината

Разстрел за нарушителите на карантината

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

Мутафчийски стана на торта

Мутафчийски стана на торта

Направете си и вие морковен сладкиш с генерала Морковена торта с фигурка на генерал Мутафчийски е кулинарен хит. Началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса е изваян с детайли от захарно тесто, а автор на шедьовъра е Виолета Кулева. Сладкишът е със семпла визия, но най-интересното е на неговия връх

Най-коментирани

Тръмп ще разкопава Луната

Тръмп ще разкопава Луната

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, подкрепящ усвояването на ресурсите на Луната и други небесни тела с търговска цел, предаде ТАСС. Според указа "американците трябва да имат право да провеждат търговски изследвания, добив и използване на ресурси в съответствие с приложимото законодателство", отбелязва агенцията

МВР атакува ромска махала

МВР атакува ромска махала

Полицията атакува ромската махала в Благоевград рано сутринта, като блокира всички подстъпи към нея чрез изграждането на контролно-пропускателни пунктове и часове наред извършваше масирани проверки. Целта на акцията е респект към криминалния контингент и принудата месните да спазват мерките в рамките на извънредното положение

Божинов опитва да си върне Биляна

Божинов опитва да си върне Биляна

Футболистът моли за последен шанс сръбската бръмчалка Опит да се събере с бившата си приятелка прави Валери Божинов. Бившият национал иска да си върне сръбската бръмчалка Биляна Дол. Биляна би окончателно шута на Божинката в края на миналата година. Месеци преди това сексапилната 44-годишна бръмчалка хвана на калъп Божигол

Банев вероятно има финанси в офшорки!

Банев вероятно има финанси в офшорки!

Николай Банев вероятно притежава финансов ресурс в офшорни зони, затова рискът да се укрие в друга държава, ако е на свобода, е голям! С този мотив апелативният спецсъд оставя окончателно в килията бизнесмена, научи "България Днес". Скандалът с офшорките на заможното семейство Баневи гръмна още през 2016 г. след Панамагейт

Милиони дела може да тръгнат отначало

Милиони дела може да тръгнат отначало

Два, три милиона дела може да се наложи да тръгнат отначало, ако се установи, че има манипулация на системата за случайното им разпраделение в съда. Това се разбра от коментар на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански пред Нова телевизия. При положение, че IT-специалистите твърдят, че системата не е надеждна, тя трябва да спре

Гришо: Майстор съм на бисквити с шоколад

Гришо: Майстор съм на бисквити с шоколад

Григор Димитров даде голямо интервю за официалния сайта на АТП. В него той говори за това как преминава ежедневието му по време на пандемията от коронавирус. "В САЩ съм - сподели най-добрият ни тенисист. - В общи линии дните протичат по един и същ начин, но съм в много добро разположение на духа, честно казано

Галин със съмнения за коронавирус

Галин със съмнения за коронавирус

Певецът се самоизолира след пътуване до Турция Изключително запознат и отговорен към самоизолацията е Галин. Фолкпевецът и продуцент призна, че си е лепнал нещо, след като се прибира от Турция, където прекарва няколко дни заради служебни ангажименти. 29-годишният изпълнител разкри в разговор с диджей Дамян, че е хванал нещо сериозно

Пиктограма в Китай предсказа пандемията!

Пиктограма в Китай предсказа пандемията!

Феноменът Мариана Везнева, която разчита житните кръгове: Природата изнемогва и ни наказва с коронавируса Пиктограма - предупреждение за опасния коронавирус, се появява в Китай през 2015 година. Това разкрива пред "България Днес" феноменът арх. Мариана Везнева - посланик на Махатмите. Това са Учителите от Великото Бяло братство, извънземен разум

Курникова показа Маша

Курникова показа Маша

Бившата тенисистка Ана Курникова показа малката си дъщеричка Маша. Гордата майка позира с бебето в дома си в Маями. Рускинята и Енрике Иглесиас станаха родители за втори път на 30 януари. Новината бе издадена от брата на латино идола Хулио Иглесиас - младши. Двамата потвърдиха раждането на трето им дете близо две седмици по-късно

Картини под карантина (СНИМКИ)

Картини под карантина (СНИМКИ)

Милена прави шедьоври от хранителни продукти, които е купила за изолацията вкъщи Паметникът Шипка от брашно, Мики Маус от червен пипер и маково семе, щъркел от тиквени и слънчогледови семки... Това са само част от впечатляващите творби, които прави българката Милена Моровякова, която от години живее със семейството си в Англия

Тръмп ще разкопава Луната

Тръмп ще разкопава Луната

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, подкрепящ усвояването на ресурсите на Луната и други небесни тела с търговска цел, предаде ТАСС. Според указа "американците трябва да имат право да провеждат търговски изследвания, добив и използване на ресурси в съответствие с приложимото законодателство", отбелязва агенцията

МВР атакува ромска махала

МВР атакува ромска махала

Полицията атакува ромската махала в Благоевград рано сутринта, като блокира всички подстъпи към нея чрез изграждането на контролно-пропускателни пунктове и часове наред извършваше масирани проверки. Целта на акцията е респект към криминалния контингент и принудата месните да спазват мерките в рамките на извънредното положение

Банев вероятно има финанси в офшорки!

Банев вероятно има финанси в офшорки!

Николай Банев вероятно притежава финансов ресурс в офшорни зони, затова рискът да се укрие в друга държава, ако е на свобода, е голям! С този мотив апелативният спецсъд оставя окончателно в килията бизнесмена, научи "България Днес". Скандалът с офшорките на заможното семейство Баневи гръмна още през 2016 г. след Панамагейт

Милиони дела може да тръгнат отначало

Милиони дела може да тръгнат отначало

Два, три милиона дела може да се наложи да тръгнат отначало, ако се установи, че има манипулация на системата за случайното им разпраделение в съда. Това се разбра от коментар на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански пред Нова телевизия. При положение, че IT-специалистите твърдят, че системата не е надеждна, тя трябва да спре

Гришо: Майстор съм на бисквити с шоколад

Гришо: Майстор съм на бисквити с шоколад

Григор Димитров даде голямо интервю за официалния сайта на АТП. В него той говори за това как преминава ежедневието му по време на пандемията от коронавирус. "В САЩ съм - сподели най-добрият ни тенисист. - В общи линии дните протичат по един и същ начин, но съм в много добро разположение на духа, честно казано

Курникова показа Маша

Курникова показа Маша

Бившата тенисистка Ана Курникова показа малката си дъщеричка Маша. Гордата майка позира с бебето в дома си в Маями. Рускинята и Енрике Иглесиас станаха родители за втори път на 30 януари. Новината бе издадена от брата на латино идола Хулио Иглесиас - младши. Двамата потвърдиха раждането на трето им дете близо две седмици по-късно

Картини под карантина (СНИМКИ)

Картини под карантина (СНИМКИ)

Милена прави шедьоври от хранителни продукти, които е купила за изолацията вкъщи Паметникът Шипка от брашно, Мики Маус от червен пипер и маково семе, щъркел от тиквени и слънчогледови семки... Това са само част от впечатляващите творби, които прави българката Милена Моровякова, която от години живее със семейството си в Англия

Кечистът Александър Русев: В САЩ има лимит за покупка на месо

Кечистът Александър Русев: В САЩ има лимит за покупка на месо

Мирослав Барняшев е един от най-известните българи в САЩ. 35-годишният пловдивчанин се бие под името Александър Русев. Заради своята харизма талантът се превърна в любимец на феновете в цял свят. Специално за читателите на "България Днес" Русев разказа каква е ситуацията в САЩ покрай пандемията от коронавирус

Продуцент търси паркомясто

Продуцент търси паркомясто

В търсене на свободно паркомясто е улисан Продужентът Иван Несторов, видя "България днес". В един от заснежените дни в столицата, той дълго време обикаля и търси място, за да спре колата си тип баничарка. След като се шмугна в първото свободно място, продуцентът огледа отвсякъде автомобила си и влезе в сграда

Борис Джонсън не е на апаратна  вентилация, но получава кислород

Борис Джонсън не е на апаратна вентилация, но получава кислород

Няма промяна в състоянието на Борис Джонсън, заявиха днес два източника, близки до британския премиер, след като той бе поставен под интензивни грижи след влошаване на симптомите му от коронавируса, предаде Ройтерс. Джонсън получи кислородно лечение и бе настанен в централна лондонска болница - като предпазна мярка