Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8158681 www.bgdnes.bg

Уличеният от САЩ съдия проговори

Ето го скандалния спецмагистрат

Пълна мъгла ми е всичко, не разбирам какво става ,каза Андон Миталов

Уличеният от САЩ в корупция съдия проговори Андон Миталов проговори пред "България Днес".
"Пълна мъгла ми е всичко! Не знам какво се случва! Това каза пред вестникът магистратът. Той призна, че още е много объркан след като Държавният департамент на САЩ забрани на него и семейството му да влизат в страната. Още се опитва да осъзнае случилото се и обеща да коментира, когато му се изясни ситуацията.


След новината Миталов се е почувствал зле и си е взел болничен. Той не пожела да каже дали е влязъл да се лекува в болница, но сподели, че не му е добре и се опитва да се възстанови. Посетители в спецсъда са видели в магистрата пребледнял на работното му място в сряда следобяд, когато научава от медиите новината от САЩ.

Реклама


До съдията е стигнала и вестта за решението на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), който отказа да образува проверка срещу него. Проверката беше поискана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров заради издаденото от Миталов разрешение на обвинения в шпионаж шеф на "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. Инспекторите уточняват, че нямат правомощия да се произнасят по правилността на съдебни актове. "Доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка", заявяват от съдебния инспекторат.


Шефката на спецсъда Мариета Райкова коментира, че уличеният в корупция съдия се ползва с добро име сред колегите си. Те забелязали, че в последните месеци Миталов изглеждал притеснен и угрижен, но не е споделял защо. В съда не са пристигали сигнали срещу него за корупция.


"Това е изключителен удар срещу нас", смята Райкова. Тя е отправила запитване до Спецпрокуратурата дали срещу Андон Миталов се води разследване и представени ли са доказателства от американска страна. "Тук говорим за корупция - корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване", заключи съдийката. Ако у нас няма образувано досъдебно производство, прокуратурата би трябвало да изиска данните, с които разполага САЩ и да образува такова, обясняват запознати.
Скандалът предизвика и извънредно заседание на Съдийската колегия на ВСС вчера. Кадровиците единодушно решиха да поискат информация за Миталов от Държавния департамент. От главния прокурор, КПКОНПИ и Инспектората на ВСС ще бъдат изискани справки за евентуални проверки и образувани разследвания. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви, че към момента няма конкретни данни за Миталов.
Андон Миталов стана първият българин попаднал под санкции от САЩ заради корупция. В изявление държавният секретар Майк Помпео посочи, че в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.
Спецмагистратът е обсъждан при срещата на Бойко Борисов и Доналд Тръмп, призна премиерът. Той заяви, че не е успял да обясни на Тръмп за пускането на Малинов "как е възможно, след като прокуратурата и МВР и ДАНС са арестували за шпионаж, има повдигнато обвинение, как български съдия го е пуснал да отиде да вземе орден от президента Путин".
Освен спецсъдията, черен печат от Щатите получават съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова. В профила си в социалните мрежи Гергана споделя, че е завършила право. В момента не е в юридическите среди, защото е в майчинство и гледа двете си деца. Нейн съпруг е адвокатът Майер Герон, син на известния юрист Йосиф Герон. Андон Миталов присъства на семейните тържества и празниците на внучетата си, става ясно от снимки във фейсбук.


Миталов започва кариерата си през 1991 г. като военен следовател, а три години по-късно и военен прокурор. През 1999 г. изненадващо подава оставка и става адвокат. Десетина година по-късно иска освобождаването му да бъде обявено за нищожно с мотива, че оставката му е внесена от "некомпетентен орган", а подписът не бил негов. Съдът отказва да го възстанови на работа. През 2013 г. участва в конкурс на спецсъда и получава оценка 3,95. Заради представянето си ВСС отказва да го назначи, но той обжалва и печели. Така през 2014 г. започва да правораздава на столичната ул. "Черковна".
В декларацията си пред Сметната палата Миталов обявява придобит през 1993 г. апартамент в София с площ от 114 кв. м. за 90 500 лв, както и гараж за 13 500. През 2004 г. се сдобил с една втора част от два апартамента в столицата, показва справка в Имотния регистър. Единият е от 68 кв. м. и купен за 19 хил. лв., а другият е 126 кв. м. в столичния кв. "Лозенец", купен за 19 500 лв. от Министерство на отбраната.


Малинов: Не го познавам!

Не познавам Андон Миталов, никога не съм го виждал и не съм говорил с него.

Това обяви Николай Малинов, председател на Движение "Русофили". "Никога не съм се опитвал да въздействам финансово на съдия Миталов. От медийните публикации не става ясно дали съдията е наказан от САЩ заради моя случай, или заради други неща. Ако има доказателства за неговото корумпиране и зловредно влияние, нека се покажат документите по това", призова Малинов.

Реклама
Реклама
Реклама