Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8163702 www.bgdnes.bg

Българчето Исус трогна създателката на Хари Потър

От дома в с. Крушари до HBO

"Да откриеш своя дом" е вдъхновено от фондацията на писателката Джоан Роулинг

Тежката история на българче трогна до сълзи една от най-влиятелните и уважавани жени на планетата, писателката и създателка на героя Хари Потър Джоан Роулинг.
Англичанката, която спечели милиони фенове с магьосническата си поредица, създава фондация "Лумос", която помага на деца с увреждания.
Именно по нейна инициатива е създаден и филмът "Да откриеш своя дом", в който наред с още шест тежки съдби място намира и Исус, българче, чиито труден живот смразява Роулинг. Лентата проследява ужасяващите условия на живот на момчето, както и надеждата за живот в лицето на неговата приемна майка Дима.


Трагичната история на малкия Исус започва още с раждането му, когато е изоставен от биологичните си родители. Оттогава той живее в добричкото село Крушари, където се намира най-големият дом за деца и младежи с увреждания в България. Институцията е закрита през 2015 г., а децата са изведени от дома и препратени към приемни семейства. Именно тогава съдбата среща Исус със своята бъдеща приемна майка Дима, която отива в дома като игротерапевт от фондацията на Роулинг.
Жената има 20-годишна успешна кариера в рекламната сфера, но решава, че иска да се грижи за деца с увреждания. Така Дима се озовава в приемния дом в Крушари. Тя е човекът, който първи извежда Исус извън пределите на дома и леглото. Признава, че се привързала към него още щом зърва очите му. Заради болестта си телосложението на момчето е като на дете, заради което се придвижва с детска количка.
Служителите на дома разказват, че преди да се появи Дима, момчето не ставало от леглото и отказвало да прави каквото и да е. След съдбоносната им среща той е по-щастлив от всякога и се смее все по-често.
Въпреки че откриват щастието един с друг, двамата се изправят и пред безброй трудности. Една от тях е тежка инфекция, която за малко не убива момчето. То успява да се възстанови след няколко тежки седмици, прекарани в болница в Добрич. Това са най-трудните дни в живота на Дима, която приема Исус за собствено дете.


В лентата трогателната история на двамата е разказана на български език, като се виждат кадри от Крушари и Добрич. Продукцията е заснета от носителите на награда "Еми" Матю О'Нийл и Джон Алперт, а гласът на разказвача е поверен на актьора Еди Редмейн, познат от лентите "Теорията на всичко" и "Момичето от Дания".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама