Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8178583 www.bgdnes.bg

Над 28 хил. лв. търси НАП от Владо Арабаджиев

Решението на съда не е окончателно

Едва 170 лв. ще прибере приходната агенция от наследника на Ветко и Маринела

Националната агенция по приходите (НАП) си търси от големия син на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Владимир, 28 459,66 лв. неплатени данъци върху доходите за 2014 г., но ще вземе едва 170,09 лв. Данъчните претендират и за лихви върху търсените налози от 11 381,56 лв., но сумата, която Арабаджиев ще трябва да плати, е 68,02 лв. Това следва от решение на Пловдивския административен съд, което не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС.
Става дума за данъчна ревизия на Владимир Арабаджиев за периода януари 2014 г. до декември 2017 г. Тя е назначена през септември 2018 г., след повдигането на първите обвинения срещу фамилията Арабаджиеви. Ревизията е приключила през април 2019 г. и е установила несъответствие между разходите и приходите на Арабаджиев за 2014 г. в размер на 284 596,59 лв. Данъчните класифицират тези пари като "доходи от други източници" и си търсят неплатения данък от 10 на сто. Иначе за 2014 г. Владимир Арабаджиев е декларирал, че е получил от управлението на няколко дружества 58 814,25 лв., данъците върху които са платени, съобщава сайтът "Пловдив прес".


Арабаджиев обжалва ревизионния акт и след изслушването на експертизите, съдът драстично изменя размера на дължимата сума. Причината е, че констатираното несъответствие неправилно е определено като доход.
"Несъответствието между разходите на лицето, независимо от това дали са касови, безкасови, какъв е характерът им и прочие, и доходите му, респективно оценимото в пари имущество, не се третира от разпоредбата на чл. 35, т. 6 на Закона за данъка върху доходите на физическите лица. Изричното й изискване е да се облагат доходи от източници, а посоченото от администрацията имуществено несъответствие не е източник на доход, нито самото то, в материалния закон се презюмира като доход, подлежащ на облагане. Това несъответствие не подлежи на облагане по общия ред, а само по реда на член 122 и следващите от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс", е записано в мотивите към съдeбното решение.
Проблемите на Арабаджиеви с данъчните започнаха покрай разследването срещу олигарсите, което стартира през миналата година. В края на 2019 г. спецпрокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви и още петима души. Те са подведени под наказателна отговорност за "участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари", твърди държавното обвинение. Според прокуратурата те са извършени в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г.
"Съпрузите Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит. Това е ставало най-често, като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа "липсващ търговец", се казва в съобщението на прокуратурата.
Придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им, са установили разследващите спецпрокурори. За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви - Вълчо, който не е обвинен като член на групата, в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.

Арестуваха ги в Барселона

Вълчо и Маринела Арабаджиеви са задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест. Два месеца по-късно те бяха екстрадирани в България и им бяха предявени обвиненията. Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 млн. лв. след получено уведомление от Специализираната прокуратура за привличането им към наказателна отговорност.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама