Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/8179041 www.bgdnes.bg

Февруари е, а пролетта не идва advertorial icon

Февруари е, а пролетта не идва. И като че ли студът навън се е загнездил и в душите ни. И всичко ни се струва по-сиво, и по-мрачно, всичко ни изглежда по-трудно и по-недостижимо. Едва ставаме сутрин от леглото, трудно се концентрираме, изпадаме в летаргия а апатия – и метафорично, и буквално изпадаме в зимен сън и чакаме пролетта да ни върне високия жизнен тонус.

Януари и февруари са месеците с на най-тежките депресии и най-висок стрес. Намираме се точно между коледните празници и лятната ваканция – едното е минало, а другото е още далеч. И е трудно всичко, което правим. Като че ли ни липсва мотивация и заряд. Единственото, което ни се струва естествено е да си стоим вкъщи, сгушени под одеялото.

А студът влияе на съвсем физическо ниво. Липсата на слънце понижава нивата на мелатонин – хормон, регулиращ именно настроението и циклите на съня, и намалява секрецията на витамин D, който има роля в имунната защита. Неговата липса увеличава риска от появата и задълбочаване на депресивните състояния. Освен физически, студът може да влияе и на чисто емоционално ниво – разреждаме разходките, стоим повече вкъщи пред телевизора, губим тонус и настроение.

От друга страна хроничният стрес на работното място, води до трайно повишаване на кръвното налягане, твърдят канадски изследователи, провели 7-годишно проучване сред около 7000 души. Непрекъснато повишаващите се изисквания на работното място, късите срокове за изпълнение и липсата на достатъчно подкрепа от колегите са в основата на проблема. Това е и причината сърдечно-съдовите заболявания да се срещат все по-често сред хора на средна възраст, заемащи ключови и управленски постове.

Може би можем да погледнем на началото на годината със съвсем нови очи – ново начало, което вещае само добро, нови възможности и нови пътеки, които ни чакат. Можем да се позовем на силата на природата и да потърсим у нея подкрепа и отговор на проблемите ни.

В някои билки могат да се открият множество активни вещества, които имат пряко отношение към правилното функциониране на нервната система. Такива са билките маточина, ашваганда и лавандула. Те притежават уникални качества да ни предпазят от отрицателните последствия от стреса и да ни помогнат да сме по-адаптивни спрямо променящите се външни условия.

Билката маточина е добре позната в традиционната българска медицина като ефикасно средство за успокояване на нервната система. Действа положително за лечение на нервни нарушения – неврози, сърдечни неврози, ускорено сърцебиене, мигрена, храносмилателни смущения с неврогенен произход. Прекрасно успокоява, отстранява депресия и меланхолия, премахва стрес, напрежение, страх и безпокойство. Маточината действа успокояващо и на стомаха – стимулира процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането.

Лавандулата е друга широкоразпространена на територията на страната ни билка. Благодарение на изключителните успокояващи качества на българската лавандула, в България се засаждат огромни лавандулови плантации с цел износ на реколтата. Прилага се срещу нервно напрежение и безпокойството, спомага за общото отпускане на организма.

Славеща се като билка на младостта, Ашвагандата е ценена заради способността си да успокоява ума и да възстановява силите на организма. Тя помага на тялото да се справи с външни негативни въздействия и вътрешни напрежения като стрес и тревожност.

Bland е уникален висококачествен продукт, съдържащ от екстракти от маточина, лавандула и ашваганда. Не съдържа захар, консерванти, оцветители и животински продукти. Подходящ е за постещи и вегетарианци. Напълно безвреден е! Не води до зависимост и не намалява работоспособността.

Може да се приема продължително време. Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.

Реклама
Реклама
Реклама