Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8181860 www.bgdnes.bg

С 1500 лв. за пеленаче

Антирекорд в община Баните - само шест бебета за година

Драпаме със зъби и нокти да спасим населението, казват общинари

"Едва 6 бебета се родиха в цялата община Баните през миналата 2019 г. Такъв антирекорд не е имало никога. Аз съм детска учителка и ми е изключително тъжно и болно."
С тези думи започва разговорът ни с Венета Баръмова - общински съветник в китното родопско градче Баните и начален и предучилищен педагог. Преди броени дни местният парламент гласува нов метод за борба с демографската криза - с по 1500 лв. на бебе ще се стимулират младите двойки да създават потомство и да остават да живеят в Родопите, вместо да си търсят късмета в големия град или чужбина.
Това е още един начин, с който местната власт се опитва да задържи и стимулира хората да имат дечица. Петте детски градини в града са безплатни от няколко години.
"Към това ние прибавяме още нещо. Тъй като има немалко пенсионери, които работят в болници, училища, санаториуми и други обществени учреждения, техните места ще бъдат заемани от млади хора. Тъкмо този факт дразни много, включително и мен. Затова ще мотивираме младите хора и с работа, защото освен финансов стимул за новородени и безплатни детски градини изключително важно е да има поминък и препитание в родното място", продължи с разказа си Баръмова, която работи в една от тези пет забавачки.
Безработицата в общината става все по-осезаема, а все повече млади семейства се преместват в Пловдив, София или търсят препитание зад граница. Темата е болна както за Венета, така и за всички родопчани наоколо, търсещи по-добър живот.
"Драпаме със зъби и нокти да запазим хората и да спасим населението. Виждам как младите хора изнемогват и правим всичко, за да им помогнем и да останат тук", споделя в заключение Венета Баръмова.
Освен това общината отпуска и 400 лв. при сключване на граждански брак.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама