Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8191163 www.bgdnes.bg

Обучен снайперист ликвидира наследника на Стоил Славов

Плевенският бизнесмен Людмил Конов е убит от 30 метра

Война за преразпределение на пазара с горива е сред версиите на разследващите

"Шефе, ликвидирали са Людмил, дето пое схемите с горивата на Стоил Славов. Готви се за лоши неща, СИК или червените със сигурност ще искат възмездие", обяснява по телефона с разтреперан глас на своя шеф висш полицай от Плевен. Минути преди това наемни килъри ликвидират известния бизнесмен Людмил Конов. Приживе той е сочен за един от най-влиятелните хора в Северна България. Според спецченгета Конов е човекът, който наследява петролния бизнес на боса на СИК Стоил Славов. Веднага след смъртта на Славов фирмите на Конов поемат зареждането на бензиностанции и снабдяването на болници, училища, детски градини с горива в Северна България. Наред с бензина Конов е собственик и на хотел "Ростов" в центъра на Плевен, придобил печална слава покрай множеството крими инциденти и известно място за срещи между хора от властта и подземния свят. Съдружник му е депутатът от БСП Васил Антонов.
Наред с кадри на групировките първи приятели на плевенчанина са висши ченгета, високопоставени политици и магистрати. Благодарение на тях десетки разследвания срещу бизнесмена са буквално смачкани в прокуратурата, спомнят си криминалисти. Мрежата от контакти на Конов така и не успява да го спаси във фаталния 21 юни 2004 г.
Килърите причакват бизнесмена пред дома му на бул. "Русе". Малко преди полунощ джипът на Конов спира пред луксозната кооперация. Докато бизнесменът спокойно се отправя към входната врата, проехтяват три изстрела. Куршумите от автомат "Калашников" го поразяват в гърба и той пада на земята. Успява да набере номера на съпругата си Емилияна и да промълви "Убиха ме". Живее още 4-5 минути. Последните му думи са "Боли, много боли".
През това време килърът хуква да бяга пеша, зарязвайки автомата в близка градинка. При балистичната експертиза се оказва, че е стреляно от почти 30 метра в непрогледен мрак и без помощта на оптически мерник или прибор за нощно виждане. Макар условията да са ужасни, убиецът няма пропуск, което според ченгета подсказва, че става дума за специално обучен снайперист. За участие на "професионалист" подсказват и специалните куршуми с мек връх. Впоследствие криминалисти намират много прилики, включително вида на патроните и голямото разстояние, от което е стреляно, с покушението срещу боса на „Мултигруп“ Илия Павлов.

Реклама


Пристигналата по спешност линейка веднага натоварва бизнесмена, но той умира, преди да стигнат до болницата. При последвалата аутопсия става ясно, че Конов е нямал шанс след трите перфектни изстрела. Единият куршум пронизал лявата плешка, минал през сърцето и излязъл през гърдите. При второто попадение са разкъсани бъбреците и черният дроб. Третият път оловото пробило артерия в лявото бедро и предизвикало голяма кръвозагуба.
Ден след покушението ченгета коментираха, че една от основните им версии е свързана с горивата. Подозренията са, че Конов е жертва на сблъсък с кадри на друга групировка с апетити към генериращия десетки милиони печалби петролен бизнес. Проверява се и вероятността да е поръчан от клиенти, като информацията сочи, че сериозни фирми му висят с поне 15 млн. лева за изпълнени доставки.
"Ще разпитаме хората от обкръжението на Конов, бизнес партньорите и близките му", обявява на момента наблюдаващият прокурор.
Местни спецченгета неофициално коментират, че при толкова конфликти на бизнесмена с изявени фигури от града изборът на заподозрени е огромен. За тях Конов е жертва на конкурентна криминално-икономическа групировка, за чиито шефове в сянка са сочени видни политици и магистрати. Прогнозата им, че заради мощния чадър от "горе" убийците на Людмил Конов ще останат неразкрити, не е опровергана и до днес от разследващите.

Полицейско-бандитски връзки

Името на Людмил Конов многократно е сочено покрай криминални афери.
За първи път името на завършилия психиатрия бизнесмен е подхвърлено публично през 2001 г. пред "168 часа" от тогавашният шеф на РДВР в Плевен Валентин Цоновски. Според висшия полицай Конов е споменат в показания на криминално проявени хора като поръчител на взривовете, приписани по-късно на Валентин Георгиев-Жълтия.
"Конов кадрува в местното РДВР" - заяви тогава Цоновски. Според него срещу 2000 лв. месечно Конов получавал редовни доклади за полицейските оперативки. По-късно майор Цоновски е сменен като директор по непригодност, а проверка на твърденията му не е правена, спомнят си ченгета.


Името на петролния бос се появява в медиите няколко месеца преди смъртта му. Повод е опитът за убийство на скандалноизвестния плевенски съдия Валери Цветанов. Магистратът бе застрелян пред дома си от двама мотоциклетисти. Три от куршумите го уцелват, но той оцелява по чудо.
Ден по-късно съпругата на съдията Елена Цветанова разказа на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, че мъжът й е рекетиран да плати 60 000 лв. Парите са искани от окръжния прокурор на Плевен Евелина Попова, шефа на РЗБОП подп. Мирослав Николов и Людмил Конов.
В замяна на парите тримата обещават да покрият доклад на плевенската полиция, поискан от Висшия съдебен съвет за връзките на Цветанов с местни крими типове. След оплакванията на Евелина Попова започва проверка от Инспектората на МВР, която не намира данни за искан подкуп. Единственото последствие от скандала бе, че кариерата на антимафиота Мирослав Николов е провалена, а висшият пост в МВР, за който е готвен, е зает от негов колега, сочен за близък до политическото лоби на Конов.
Твърди се, че Людмил Конов е заплашил съдията, че в подготвяната версия на доклада ще има пикантни данни за историята от 4 април 2003 г., разиграла се в притежавания от Конов хотел "Ростов".
Рано сутринта в лоби-бара на хотела е разстрелян с пет куршума известният плевенски бандит и сутеньор Марио Иванов-Каратиста. В момента на екзекуцията Валери Цветанов (по онова време председател на Плевенския районен съд) е седял на масата на Каратиста. Няколко часа след разстрела на Каратиста тогавашният шеф на РДВР в Плевен полк. Илия Илиев обяви, че съдия Цветанов е поддържал нерегламентирани бизнес контакти с Каратиста и куп още плевенски бандити, а полицията имала доказателства за това. След избухналия скандал магистратът е понижен в ранг и пратен на работа в съда в Тутракан.
След смъртта на Людмил Конов спецченгета коментираха, че разстрелът му е част от по-голям план на висши социалисти да намърдат свои хора на висши постове в МВР, като бонус да бъде дискредитиран неудобният им антимафиот Мирослав Николов. Твърди се, че впоследствие планът на доверените хора от БСП се изпълнява перфектно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама