Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8191348 www.bgdnes.bg

Николай Банев свика пресконференция в съда

Съпругата на олигарха доволна, че Гешев проверява приватизацията

Безпрецедентен опит да свика пресконференция в съдебната зала направи вчера олигархът Николай Банев. Минути след началото на поредното заседание по делото му за пране на пари и укриване на данъци скандалният бизнесмен се обърна към журналистите и поиска да направи изявление.
Намеренията му бяха очаквани. Ден преди делото във Фейсбук профилът си Банев обяви, че свиква пресконференция. На нея бизнесменът се закани да направи шокиращи разкрития за процеса срещу него и съпругата му Евгения.
След настаналия смут защитата на Банев официално поиска разрешение той да направи обръщение към медиите.
Против моментално се обявиха прокурорите по делото.
"Г-н Банев може да дава интервюта, но не и в съдебна зала. Такава практика е недопустима. В залата се провеждат съдебни заседания, а не пресконференции и интервюта", отсече единият от прокурорите по делото Калин Стоилов. Той припомни, че Банев може да говори пред медиите единствено с разрешение на съдия и администрацията на Софийския затвор, където изчаква края на делото.
Обвинителят бе контриран от съпругата на Банев Евгения. Тя се оплака, че забраната на съпруга й да говори е информационно затъмнение. Банева все пак успя да коментира, че искрено подкрепя започналата от ДАНС проверка на приватизацията след 1989 г. Баневи са едни от хората, възползвали се от раздържавяването. Според прокуратурата впоследствие те са източили и ликвидирали придобитите от тях предприятия.
След размяната на любезности съдът отказа да задоволи каприза на олигарха с довода, че в съдебната зала не се правят пресконференции.
Това позволи процесът да продължи по същество. Да свидетелства бе призован Пламен Ангелов от русенското село Долна Студена, който според прокурори е ползван като подставено лице при схемите на олигарха. Откровенията на Ангелов разсмяха присъстващите в залата.
"Имам 15 фирми... Не знам с какво се занимават... Не познавам подсъдимия. Към 2010 г. съм имал 2 или 3 фирми, но пак не знам с какво се занимаваха - аз имах пълномощници", смутолеви обърканият човек.
На въпрос от страна на прокуратурата как е станал собственик на фирмите, мъжът бе искрен: "Как да стана?! Предлагат 500 лв. да имам фирма, да се води на моето име. Безработица... знаете..." „Метал системнинженеринг?!“ Не съм я чувал..."
На въпроса от прокурорите кой му е предложил да стане бизнесмен Ангелов допълни: "Вече ги няма сред живите - Атанас и Тодор. Живея в Трявна по принцип, оттам съм родом и оттам се познавам с тях - като има нещо, обаждаха ми се. Имаше фирми, за които получавах и 200 лв".
Объркания мъж обясни, че дори не е подозирал за сключените от него сделки с фирмата на Николай Банев "Партнърс комерс" и издадените фактури. Според държавното обвинение сделките са кухи и чрез тях олигархът е точил данъци.
"Не съм подавал годишни данъчни декларации, не съм търгувал с никое от лицата в залата. Постоянно ме разпитват - вече не знам по кое дело, днес съм в София, утре в Пловдив", ожали се човекът.

текст снимка - 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама