Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8193729 www.bgdnes.bg

Глоба за расизъм грози ЦСКА

Глоба за расизъм грози ЦСКА след дербито с "Левски". По време на мача в Сектор "Г" са издигнати нацистки символи, които могат да доведат до сериозно наказание за "червените". На трибуните е забелязан знакът на СС танковата дивизия "Тотенкопф", който изобразява череп над кръстосани кости, както и знаме с надпис "Без респект". Издигането на забранените символи са описани от длъжностните лица и се очаква БФС да накаже "червените". Максималната санкция, която футболният съюз може да наложи, е 37 500 лева. Тя най-вероятно ще бъде по-малка, тъй като плакатите бързо са прибрани и скрити. 


При следващи подобни провинения наказанията стават още по-сериозни и може да се стигне до затваряне на част от секторите или мач без публика. В Сектор "Г" бяха издигнати и други транспаранти, които могат да внушат асоциации с нацизма. На тях ботуш смачква съветски войник, комунистически символи и анархистки знаци са задраскани, а отгоре е изписано "Нулева толерантност". През второто полувреме се появи и голям надпис "Долу лапите от Луковмарш и националистите".
Хореографията на агитката на ЦСКА също предизвика полемики. Секторът бе покрит от мъж с разперени ръце и червено шалче, който според мнозина силно прилича на собственика на "Левски" Васил Божков. Според друга версия на него е изобразен лидерът на агитката на ЦСКА Иван Велчев-Кюстендилеца, който има забрана за посещение на мачове. Ултраси категорично отрекоха да са рисували Божков. "Следващия път, ако наистина решим да рисуваме Васил Божков, ще ви информираме предварително, за да имате достатъчно време да формулирате нещо смислено и адекватно", обявиха от фракцията "Офендърс".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама