Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8194408 www.bgdnes.bg

Арменец живее като призрак

24-годишният Нарек Оганисян мечтае за документи

Два пъти гонен от България, съдът два пъти го връща

24 години живот като призрак. Нарек Оганисян пристига у нас още като бебе, без държавата да му издаде лични документи и до ден днешен.


"Да имам документи - това е детската ми мечта", казва 24-годишният арменец. Два пъти гонен от България в Армения от дирекция "Миграция" и два пъти "връщан" от Върховния административен съд. Щастливо женен с дъщеричка Марая, без да може да сключи граждански брак и да може да припознае детето си.

Реклама


Това е животът на Нарек - емблематичен случай на парадокс на националното ни законодателство, който засяга не само него, но много хора в неговото положение, невидими за обществото ни.


Последното решение на върховните съдии е от 9 януари т.г. и то гласи, че семейството на Оганисян остава заедно в България. Бащата на шестмесечната Марая няма да бъде депортиран в Армения, но и няма да му издадат документи за самоличност.


По този начин магистратите утвърждават категоричното право на защита на личния и семейния живот на Нарек Оганисян и обявяват за втори път за незаконосъобразни действията на дирекция "Миграция" по връщането му в Армения. Но в същото време Нарек остава без документи за самоличност с всички произтичащи от това последствия, включително риск отново да бъде задържан и изправен пред заплахата да бъде депортиран.


"Следващия път, като видя полицай, отново ще ми затрепери всичко от страх да не ми поиска документи. Продължавам да съществувам незаконно с надеждата, че един ден... ще ме викнат в дирекция "Миграция", за да ме снимат за лични документи", споделя Нарек.


Оганисян идва в България на 6-месечна възраст, като целият му съзнателен живот е преминал в България. Той никога не е живял или пътувал до страната си на произход Армения или до трета държава.


Нарек е на 24 години и от съвсем скоро е баща на малката Марая, но не и по документи, защото самият той никога през живота си не е имал документи за самоличност.

Реклама


"Без законови промени, положението на Нарек, на десетките арменски граждани и на стотици други лица в България няма да може да бъде адекватно адресирано. Това засяга не само чуждите граждани, а сигурността на цялото ни общество", смята адвокат Диана Радославова. Тя е директор на "Център за правна помощ - Глас в България", който работи по случая на Оганисян от края на 2017 г.


От центъра и група граждански организации, работещи в сферата на човешките права, запретват ръкави и създават експертна работна група, която да изработи предложения за законодателни промени с цел уреждане статута на хора като Нарек.


Целта е да се установят ясни норми в Закона за чужденците, които да уреждат всички права и задължения на идващите у нас в няколко групи според времето на пребиваване, липсата или не на престъпления, постоянна работа и т.н. Така ще бъде решен въпросът и с издаването на документи и възможността за сключване на брак, припознаване на деца, кандидатстване за работа, достъп до здравеопазване и образование.

Реклама
Реклама
Реклама