Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8194445 www.bgdnes.bg

Деца рисуват мръсотия

Любопитен конкурс в Русе 

Малките победители получават пари за книги, всичко им е позволено за творбите 

И децата бяха мобилизирани в битката с мръсния въздух.
В Русе организират любопитен конкурс, в който малчугани рисуват как виждат запрашеното небе и отровните газове. Още от социализма дунавската столица се бори за чист въздух - тогава с обгазяванията от хлор от Румъния, а сега с мръсотията, която бълват предприятията. И докато в зората на демокрацията майките с колички успяха да се преборят, то сега положението изглежда отчайващо.
Това амбицира общественика Иван Белчев да организира конкурса за детска рисунка на тема "Мръсен въздух в Русе". "Могат да се включат деца до 18-годишна възраст включително. Не са поставени ограничения по отношение на техника и формат. Всичко е позволено. Участвайки в конкурса, вие и вашите деца се съгласявате и давате право за ползване на произведенията си в рамките на конкурса за детска рисунка "Мръсен въздух в Русе" без възнаграждение. Възнаграждение ще получат само 3 от рисунките, като те трябва да са от различен автор. Рисунките ще могат да се препубликуват дори от трети лица (например медии) и да се използват за изложби, картички, календари, плакати, публикации както в електронен така и в печатен вид", обясняват правилата организаторите.
Трите рисунки с най-много харесвания ще бъдат наградени. Наградите са книги по избор съответно на стойност 50, 30 и 20 лв.


След като детето нарисува екологичната си творба, тя трябва да се публикува до 20 февруари в социалната мрежа фейсбук, публично и с хаштаг #HelpRuse. Рисунките ще бъдат изпращани в общината до кмета Пенчо Милков, защото той "е пряко отговорен за чистотата на въздуха в Русе", добавя Белчев.
Допълнително от всички рисунки ще бъдат отличени 14, които ще бъдат включени в календар за 2021 г. или картички.
"Целта на конкурса е да видим проблемите в Русе през погледа на децата. Посланието им ще достигне до цяла България и до света, като рисунките ще се изпратят до институциите в Европейския съюз и в България, ще се информират местните и световните медии", завърша Белчев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама