Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8194553 www.bgdnes.bg

Ванга във френски музей

Ново признание за гадателката

Увековечиха пророчицата в най-скандалната зала

И Франция научи за баба Ванга! Ликът на пророчицата се появи на една от стените на най-скандалния музей на френската държава - Музея на хаоса край Лион, видя "България Днес".


Собственост на психично нестабилния Тиери Ерман, музеят е истинско сборище на абсурда, познат на цяла Франция и извор на непрекъснати скандали с властите. В него място намери и ликът на баба Ванга, изрисуван на една от стените заедно с Пиер Кюри, Зигмунд Фройд и други. Ванга грее до Майка Тереза, а под образите и на двете е статуята на Христос, разперил ръце край маслиново дръвче. Баба Ванга и Майка Тереза са единствените жени на стената, а лично Тиери Ерман разказа, че рисунката е направена през 2013 г.
Той обаче я е озаглавил "баба Венга", тъй като не бил наясно точно как се нарича пророчицата. След това Ерман поразучил подробности и дори разказва на посетителите, че баба Ванга е предсказала атентата в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., както и смъртта на Сталин. Ерман описва баба Ванга като "икона", а името й разказва, че е с гръцки корени и означавало "хор, носещ добри вести". Не е ясно как най-скандалният творец се е впечатлил от "баба Венга"

Реклама


Стената, на която най-ексцентричният куратор на Франция е отдал почит на баба Ванга, е както всичко останало в къщата на хаоса - полуразрушена, олющена и надраскана. Причината е, че Ерман, който е освидетелстван с маниакални и депресивни състояния, решава да купи бивша пощенска станция и деветте декара около нея и да превърне целия терен в подобен на следвоенна зона. Напълно тънещият в разруха терен е изрисуван с над 5400 творби от различни артисти, част от които лично направени от Ерман. Близо до образа на българската пророчица гостите могат да видят автентично изглеждащи руини от кулите близнаци в Ню Йорк, огромни черепи, както и военни графити.
Въпреки че в образите на баба Ванга и Майка Тереза няма гротеска, кметът на Сен-Ромен а мон Д'Ор, където се намира музеят, описва цялата полуразрушена къща с творбите като "човешки и психически неприемлива, грозна и драматична провокация".

Истанбул я почете с кафене

Почти няма държава, която да не е чувала за баба Ванга. А по не по-малко ексцентричен начин почетоха пророчицата от Петрич в съседен Истанбул.

Собствениците решили да кръстят кафене на името на баба Ванга, а заведението станало толкова популярно сред младежите на Истанбул, че в момента "Баба Ванга кафе" дори е пуснало обява, че търси допълнителен персонал.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама