Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8195997 www.bgdnes.bg

Болниците във Великобритания се готвят за епидемия от коронавируса

На болниците е наредено да предприемат нови мерки за спиране на коронавируса във Великобритания, тъй като експертите казаха, че има „реална възможност“ да бъдат засегнати до 50% от британците, пише британският вестник The Times.

Здравните служители планират да използват 24 болници за лечение на пациенти в случай на скока на случаите. Те могат също така да разширят услугите на спешния телефон, за да се справят с повишаването на повикванията, предава "Фокус".

Реклама

Плановете за действие в извънредни ситуации показват, че на болниците е било казано:

? Подгответе херметични стаи със собствена баня, за да изолирате потенциални случаи

? Избягвайте използването на служители на агенцията за грижи за съмнителни пациенти, за да ограничите риска от разпространение на вируса в болници, домове за грижи и училища

? Създайте екипи, отговорни за „бързо обеззаразяване“ на зоните, където са били пациентите, с цел защита на други пациенти и персонал.

Подробности за планирането на извънредни ситуации се появиха след като снощи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) призова правителствата да увеличат усилията си и да "засилят своята готовност".

Предупреждението му дойде часове след като вирусът взе първата си жертва в Европа, 80-годишен китаец в Париж. Той беше във Франция от около месец.

Това беше и първият смъртен случай извън Азия и дойде заедно с доклада, предупреждаващ за „нарастващо международно разпространение“ на вируса. Шести британец, задържан в карантина за седмица в хижа във френските Алпи, също е заразен с вируса.

Британски експерти предупредиха снощи, че шансовете за предотвратяване на „по-голям брой“ случаи на коронавирус във Великобритания „избледняват от ден на ден“.

Реклама

Правителството работи върху предположението, че до половината от населението - или 33 милиона души - могат да бъдат засегнати от вируса.

Джон Едмъндс, професор по моделиране на инфекциозни заболявания в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, заяви, че прогнозите, че около половината от населението на Обединеното кралство може да бъде засегнато, ако усилията на Китай да контролират епидемията не са успешни, са „отделна възможност“.

Той добави: „Това не означава, че всички ще бъдат сериозно болни. По-голямата част биха имали леко заболяване, кашлица и настинка, след което ще се възстановят и ще бъдат напълно добре. "

Изпълнителният директор на Националната здравна система (НЗС)каза този уикенд, че би било „практически невъзможно” да се избегне използването на служители на агенцията на фона на кризата за набиране на персонал.

Мат Ханкок, здравният министър, каза, че докато вирусът представлява „сериозна и непосредствена заплаха“ за населението на Обединеното кралство, здравната служба е „добре подготвена“.

В събота НЗС съобщи, че от деветте пациенти, които са тествали положително във Великобритания, осем вече са изписани. Всички 94 души в карантина в болница Уиръл също са освободени.

Следващите две седмици ще бъдат „критични“ за определяне дали Китай може да постави епидемията си „под контрол“ и тези усилия „ще оформят глобалния мащаб“ на кризата, пише една от водещите световни компании за моделиране на риска при катастрофа.

Гордън Ву, специалист в Risk Management Solutions (RMS), който състави доклад от 26 страници, заяви: „Най-лошият сценарий ще включва неуспех на мерките за ограничаване в Китай, като вирусът се разпространява бързо, първо в югоизточна Азия и след това прогресивно към останалия свят. "

Докладът цитира анализ на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, който оценява ефективността на мерките за откриване на заразени пътници, пристигащи на международни летища.

„Приблизително 75% от всички случаи на вируса напускащи Китай ще достигнат местоназначението си в рамките на инкубационния период и следователно няма да бъдат открити чрез въпросници или сканиране“, се казва в съобщението.

RMS заяви, че прогнозният инкубационен период - средното време, преди симптомите да се развият - е пет дни, с диапазон от два до 12 дни. Горната граница обяснява защо правителството и други са въвели 14-дневни карантини. Но „сравнително голяма ширина” на диапазона подчертава „ограничената ефикасност на скрининга на симптомите в пристанищата за излизане или влизане“.

В доклада на RMS също се казва, че извън Китай „вероятно има много леки инфекции, които не са съобщени“.

Джонатан Бол, професор по молекулярна вирусология в Нотингамския университет, каза: „Този доклад се нуждае от сериозно разглеждане от властите.

„Единственият шанс, който имаме - шанс, който сякаш избледнява всеки ден, - да спрем появата на този вирус във Великобритания в по-голям брой, е да гарантираме, че всеки, който се появи тук с вируса, бъде идентифициран бързо и изолиран.

„Има някои притеснителни особености как изглежда, че този вирус се разпространява на места извън Китай, например в Сингапур, което предполага, че може да има неоткрито предаване на вируса. Това означава, че вирусът трябва да бъде открит тук. Може да е късно и границите ни да са твърде пропускливи, за да не се случи това. "

Този уикенд мисия на СЗО в Китай най-накрая започна разследването си, като се съсредоточи върху това как се разпространява вирусът и неговата сериозност.

Здравните служители създадоха "засилен мониторинг" на директните полети от Китай, Тайланд, Япония, Южна Корея, Тайван, Сингапур и Малайзия. Обединеното кралство не последва Италия и други държави със забрана на всички полети от Китай.

Бол каза: „Не съм сигурен, че просто спирането на хората, идващи тук от Китай или от другите високорискови страни, ще бъде достатъчно. Вирусът циркулира в други части на света все още незабелязано, в онези райони, които нямат адекватно наблюдение, тогава е само въпрос на време, преди да се появи тук от именно такива локации.

„Предвид мащаба на проблема в Китай и факта, че вече наблюдаваме някакво разпространение в други части на света, бих се изненадал, ако не сме в началото на по-голяма пандемия.“

Гордън Ву, който има докторска степен по теоретична физика добави: „Усилията за борба с епидемията в Китай вече създадоха глобален недостиг на основни медицински консумативи, включително тестови комплекти, защитни маски и ръкавици. Този недостиг вече е толкова тежък, че Китай прибягва до използване на скенери на сляпо, за да осигури разпознаване на повечето пациенти, заразени с вируса.

„Извън Китай, тестването също се ограничава главно до симптоматични и силно подозрителни случаи. Струва си да се помни, че повечето фабрики за тези доставки са в Китай или Югоизточна Азия и прекъсването на тази верига на доставки, свързано с пандемията, просто ще влезе в порочен кръг. “

НЗС, която може да тества 1000 души на ден, ще бъде претоварена по време на пандемия, каза Ву: „И другите страни не са по-добре подготвени. Япония вече изпитва недостиг на комплекти за тестване и японското правителство се опитва да достигне 1000 случая на ден. По същия начин, в САЩ, реагентите, включени в комплекти за тестване, изпратени в различни лаборатории в цялата страна, се оказаха дефектни."

Реклама
Реклама
Реклама