Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8196346 www.bgdnes.bg

Големият скулптор Георги Чапкънов-Чапа: Крепи ме само паметникът на Левски,после Господ да ме прибере!

Вдигнах кръвно от случката със сина ми, той е много талантлив

"Живея само да направя паметника на Левски. Само това ме крепи. После Господ да ме прибира. И днес съм отчаян, да, защото не виждам светлина в тунела - нито за младите, които нямат реализация, нито за старците като мен, на които пенсията от 300 лева за нищо не стига."
Така големият ни скулптор Георги Чапкънов-Чапа сподели болката на битието си днес, тъжен и самотен, както постоянно се чувства. "Колкото по-стар става човек, повече го обземат нерадостни мисли. Откакто загубих жена си Снежа през 2014 г., за мен животът вече няма смисъл. Тя беше стожерът. Имам чувството, че нищо лошо нямаше да се случи, ако тя още беше жива. Светът ми се срина след нея, все пак 34 години не са малко. И ето сега, след случката със сина ми, вдигнах кръвно, а самотата продължава да ме измъчва", тъжен е Чапа.
Само преди дни средният му син – Константин, бе хванат да обира банков клон с нахлузен на главата чорап. Отмъкнал 11 000 лева, но криминалистите го хванали бързо, защото си признал, а и върнал парите.
"Мой син е, но няма да коментирам, каза пред "24 часа" часове след ареста на Косьо баща му Чапа. Константин също е скулптор. "Той и снаха ми са перфектни скулптори, но за съжаление, нямат работа и общо взето, поминуват покрай мен", допълва ваятелят. Именно синът и снахата ще помагат на Чапа да сътвори паметника на Васил Левски, който е захванал преди няколко месеца.
"Сега само това ме крепи - да направя Апостола голям и хубав, отпред с Евангелието и пистолета. Дълги години ме беше страх да захвана този проект, защото за мен Васил Левски е светец. Не се чувствах достатъчно готов. Но ако продължа да чакам, изобщо няма да мога да го направя. Вече усещам, че се превръщам в пихтия, остарявам, затова искам бързо да го направя. Пък после Господ да ме прибира. Изпълних си мисията на този свят", тъжен е Чапа. Паметникът на Левски ще бъде поставен в Троян, а инициативен комитет вече работи по сътворяването му.
"Знаете ли, след като ми спряха проекта за паметник на Алеко Константинов, нещо се отчаях. И сега това е последното голямо нещо, което искам да направя. Ще вложа цялото си сърце и душа", категоричен е творецът.
До Чапа в момента седи семейството, което много го подкрепя. "Внуците не ме оставят сам и за минута. Но аз усещам самотата. Ако Снежа беше жива, само ако беше, тя се грижеше за всичко битово, не съм усещал липса на нищо и много пъти си поплаквам, като остана сам. Да, имам много приятели и те не ме оставят, но самотата, когато оставаш вечер, е много силна. Шегувам се, че съм дъртак и дори не съм интересен за компания, но често нарочно излизам по кръчми с приятели, да не мисля, да се оставя с тях да се развеселя."


С днешна дата Чапкънов не се смята за дете на социализма. "Не мога да кажа, че онзи строй ме обичаше. Направил съм с голяма мъка изложби в чужбина. На две години веднъж ме пускаха да изляза от България. Не съм избягал заради семейството ми, но съм пропуснал много възможности. И честно казано, често съм бил на ръба да се махна от България, но не знам какво ме спираше", обяснява Чапа.

Реклама

Константин остава в ареста

Синът на прочутия скулптор Георги Чапкънов - Константин, бе оставен в ареста от състав на Софийския районен съд.
По време на заседанието стана ясно, че Чапкънов-младши влязъл в банката с чорап вместо маска. Той бил скъсан, а и бездруго прозирал. Използвал пистолет играчка. По записи от камери полицаите бързо го хванали.
След като го задържали, Константин показал къде е изхвърлил пистолета играчка. Парите пък бил скрил в ателието си. Те били маркирани.


Решението на съда не е окончателно. Дали Софийският градски съд ще потвърди решението на по-долната инстанция, ще стане ясно през тази седмица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама