Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8196461 www.bgdnes.bg

Дясната ръка на Брендо излиза от пандиза

Спестява 2 г. и половина зад решетките

Матей Боев натрупал похвали като барман, бил и съдия на боксов мач

Дясната ръка на Кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо - Матей Боев, е на път да излезе от панделата, научи "България Днес". В началото на февруари съдия Веселина Ставрева от Софийския градски съд решава да пусне наркобоса условно предсрочно от затвора, а до дни се очаква окончателната дума на втората инстанция.
Аверът на Брендо бе осъден на 12 години затвор при мегапроцеса "Кокаинови крале" след разкрита от властите в Италия схема за трафик на дрога от Южна Америка. По време на делото стана ясна ролята на Боев в наркоаферата. Той отговарял за финансовото обезпечаване на сделките - носел куфарите с пари при продавачите в Колумбия и Венецуела, а след това прибирал получените средства при сделките в Европа. Друга от задачите му била да осигурява яхтите, с които кокаинът се пренасял през океана до Испания. Според разследващите Брендо и Боев са спечелили около 100 млн. евро от продажбата на 40 тона кока.
Докато Брендо е в неизвестност и се търси от три държави с червена бюлетина на Интерпол, аверът му, който е заловен от края на май 2012 г., скоро може да се окаже свободен като птичка. С работа и добро поведение той успява да скъси престоя си в килията.
През юни 2015 г. наказанието от съда в Милано влиза в сила. Италианските власти на три пъти намаляват присъдата с по 45 дни, като пресмятат, че тя ще бъде излежана през март 2023 г. Мотив за приспадането е доброто поведение на Боев в пандиза "Виджевано" - работил е като готвач, помощник-готвач, отговорник за пералнята и разносвач на храната. Поддържал е нормални отношения с другите задържани и е посещавал курсове за готвачи, "Кинофорум 2014", лаборатория за музика "Отвъд стената", лаборатория в чест на карнавал 2014 г., изучавал и чужди езици и е получил 4 дипломи за завършено обучение.


След 4 г. и половина в италианската пандела Боев се примолва да долежи присъдата си в България. Така омилостивява родните магистрати и те намаляват наказанието на 10 години. Фактически той е изтърпял 7 години и 7 месеца, остават му още две години и половина, показва справката на затворническата администрация.
От документите става ясно, че наркобосът е прецакан заради тромавата процедура по признаването на чуждата присъда, като близо 9 месеца не е могъл да започне работа в софийския затвор. През май 2018 г. тръгва като бакар и чистач, става отговорник за фитнес клуба и постепенно се издига до барман на служебния бар. С поведението си издейства да се грижи за склада на 13-а група. На боксов турнир, проведен в затвора, е бил рефер. Съдейства на инспекторите за поддържане на взаимоотношенията между пандизчиите, за решаване на конфликтни ситуации и подава информация при проблем. Завършва курс по умения за мислене.
За дейностите получава различни поощрения - от писмена похвала, през извънредна хранителна пратка до удължено свиждане с близките. Когато го пускат за три дни, той се прибира в дома си при бившата си жена и четирите им деца. "Боев е имал достатъчно време да проумее какво е извършил и дълбоко се разкайва за стореното. Дългият период от време в затвора е променил изцяло мирогледа му. Това, че е лишил четирите си деца от родителските му грижи, близост и внимание, го кара безкрайно да страда и да се укорява, че е пропуснал толкова важни мигове с тях", разкрива адвокатът му.
Самият Боев признава, че иска да се прибере у дома и да възстанови отношенията си с цялата фамилия. "За толкова много време, когато се предадох сам на властите в България, близнаците ми бяха на година и половина. По принцип съм имал много малко контакти с тях. От 2017 г. за последно идваха на свиждане в Италия, защото там беше по-подходящо. В затвора в София въобще не са идвали. По време на отпуските бях с тях", разказва наркобосът.
Положително становище за освобождаването му дава и началникът на затвора. Изтъква се, че рискът от рецидив при Боев е намалял от 28 на 14 точки. Като свидетел по време на заседанието е извикан социален работник, който нашироко обяснява, че планът за изпълнение към присъдата е изпълнен и няма какво повече да работят с известния пандизчия. Освен това в досието му неправилно са били завишени точки в някои области, като било записано, че употребява наркотици и снабдява с дрога, без това да е така. Пропуска оправдават с "техническа грешка".
Пред магистратите Матей Боев показва, че има транспортна фирма, и обещава да се занимава с този легален бизнес, ако го пуснат.


Интелигентен и мнителен

Психолозите определят кокаиновия бос като човек с ниво на интелигентност над средното. Той има добър самоконтрол и себевладеене, което му помага да не придава външен израз на емоциите си. При него се срещат стремеж да бъде център на внимание, мнителност и предварителна обмисленост на поеманите рискове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама