Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8198974 www.bgdnes.bg

Бум в търсенето на жилища

Хората притеснени заради минаването към еврото

Народът масово лудна да купува жилища. Хората са притеснени от истерията около курса на лева към еврото, показа проучване на "България Днес".
Десетки нашенци се втурват на огледи за апартаменти най-вече в столицата, в които да инвестират спестяванията си. Най-търсените имоти са от млади семейства и по-заможни клиенти с цел инвестиция. Това отбеляза пред вестника Мария Лучанска, която има собствена брокерска агенция и отчита големия бум на търсене на жилища.
"Само за последното тримесечие, откакто темата за влизането в еврозоната е на дневен ред, търсенето е скочило с над 25%. Една четвърт е огромна цифра в сферата на недвижимите имоти и раздвижването тук е повече от осезаемо. Хората действително се притесняват да не изгорят парите им и искат да ги инвестират в имот", сподели специалистът.


Масовото търсене не само раздвижва пазара, но и покачва леко цените на апартаментите. Още повече че търсенето винаги е било повече от предлагането, добави още експертът.
Опасенията на хората се засилиха още повече преди броени дни, след като Стив Ханке - създателят на валутния борд у нас, заяви, че "създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута".
Според законовите промени, които кабинетът предлага, след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.
Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен и успокоява - ако при преговорите възникне въпросът за промяната на курса лев - евро, компромиси няма да има. "Ако някой повдигне този въпрос пред нас, просто няма да влезем в еврозоната. Или ще влезем с този курс, или изобщо няма да влезем. Много е просто", категоричен е Горанов.
Управителят на Българската народна банка Димитър Радев също увери, че няма да отменя валутния борд и да променя курса. А по думите на премиера Бойко Борисов влизането в чакалнята на еврозоната гарантира, че повече няма да падат банки и няма да се повишават цените.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама