Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8199077 www.bgdnes.bg

Без милост за бияча на малкия Еци

Втори път порязват мераците му за свобода

Въпреки одобрението за затворническия шеф, Патрик Първев остава зад решетките

Няма милост за бияча на малкия Еци - Патрик Първев! За втори път съдът порязва мераците на побойника да се озове на свобода, научи "България Днес". Преди дни в Софийския градски съд се гледа искането за условно предсрочно освобождаване на 20-годишния Патрик.
Той и аверът му Александър Донев получават по 6 г. затвор за това, че са опитали да убият от бой 3-годишния Христо Велински-Еци. След като излежава 5 години, Патрик подава молба да бъде пуснат от затворническото общежитие в "Кремиковци", където е на облекчен режим. Иска да излезе 11 месеца преди да му изтече наказанието.
За това го подкрепя и началникът на затвора, който дава положителното си становище за пускането на осъдения млад мъж. Според инспектора по пробацията Патрик се е променил положително и превъзпитал, рискът от рецидив при него е намалял от 50 на 41 точки. Осъденият се включва активно при изпълнение на плана на присъдата и има шанс отново да се впише в обществото, посочват от затворническата администрация. Служителите в панделата рядко се съгласяват да пледират за освобождаване на обитателите на килиите, показва практиката по подобни процедури.
Срещу пускането на младия побойник се обявява прокуратурата. Той е награждаван, но и наказван, отчита държавното обвинение, като изтъква, че има още работа с превъзпитанието му. Съдия Емил Дечев споделя това мнение и оставя бияча на малкото дете на топло. Осъденият в значителна степен омаловажава извършеното деяние, има самооправдателни нагласи и формално декларира мотивация за промяна, отбелязва магистратът. От психологическото изследване се разбира, че Патрик в известна степен е приел отговорността за стореното. Освен това е подобрил уменията си да управлява финанси и разчита на собствени доходи от труда си зад решетките. Полага усилия да не се подлага на влияние на затворническата субкултура, проявява самоконтрол и няма агресивни прояви, става ясно от досието на пандизчията. Това не стига, за да се озове на свобода. Той вече веднъж е порязан от съда, тъй като не е излежал половината от времето си зад решетките.
Патрик е там от лятото на 2015 г., когато се разшумява за побоя над малкото момченце. Тогава майката на Еци - цигуларката Невена Велинска, отива на гурбет в скандинавските страни. Тя се разбира със своя познат Светлозар да поеме грижите за Еци срещу 1200 лева на месец. Мъжът предупреждава, че синът му Александър Донев също ще гледа малчугана от време на време. Така тийнейджърът се пренася в жилището на музикантката в столичния жк "Зона Б-19".
С оставените за нуждите на детето пари Александър и аверът му Патрик решават да гуляят. След няколко дни започва тормозът над малчугана. Батковците му прилагат ежедневна канонада от тупаници, ритници и удари с точилка по цялото тяло. Гаврите включват заливане с вряла вода, а когато си позволявало да проплаче, е затваряно в шкаф.
Малкият Еци е вцепенен от страх и ужас и не смее да каже нищо на майка си, когато се чуват по телефона. При поредния побой малчуганът не издържа и припада. Експертите са категорични, че множеството наслагвания от удари са причинили мозъчен хематом. Биячите изпадат в паника и викат на помощ съседката Мария. След адекватната медицинска намеса и последвалата операция детето е спасено.
Оказва се, че побойниците са записвали всичките извращения с джиесемите си. Майката Невена също предава на разследващите снимки на Еци, изпратени й от самия Александър, на които ясно се вижда, че бузата на детето е насинена. Патрик и Александър се опитват да изкарат, че момченцето само е паднало от леглото и така си е ударило главата. Медицинските експертизи отричат версията.
Патрик се опитва да прехвърли вината на приятеля си, като казва: "Александър ме заплашваше, че ще ме убие, ако не се забавлявам по неговия начин и издам какво се е случвало в апартамента". Магистратите не дават вяра на тези думи.

Реклама


След ужаса проговаря и майката на Еци. "Аз детето си не съм поверявала никога на две деца. Не мога да си представя защо се е случило това. Искам да страдат!", споделя Невена Велинска пред Нова телевизия. Тя признава, че ще живее с болката цял живот и няма да може да си прости, че е поверила детето си на друг. Близки до семейството разкриват, че момченцето физически се възстановило от ударите, но са му останали психологически травми, над които работи специалист.


Забъркан в убийството на Геша

След като попада зад решетките за побоя над Еци, Патрик Първев се забърква и в убийството на Георги Игнатов-Геша в Борисовата градина. По това време ченгетата търсят заподозрения беглец, уловен от камери в парка секунди след смъртта на момчето. За убийството подсъдим е Йоан Матев, но Патрик е призован като свидетел по делото. Повод за това е информация, че биячът на Еци е написал самопризнания в килията, че е затрил Геша.

Първоначално за писмото е обяснено, че е написано под диктовка на останалите арестанти, както и че те се гаврили с душманина на малкото дете, включително и сексуално. В съдебната зала Патрик отрича да е писал признанията и да е бил малтретиран.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама