Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8203316 www.bgdnes.bg

Жоро Шопа тайно освободен срещу 50 бона

Спецпрокуратурата скандално пусна и него след Бирмата

Отрязаха иска на НАП за 9 милиона срещу Арабаджиеви

Тихомълком е върнат от Испания и освободен бизнесменът Георги Семерджиев - Жоро Шопа! След като близо година се чака екстрадицията му, спецпрокуратурата изненадващо решава да го пусне на свобода срещу гаранция от 50 бона и дори не иска постоянното му задържане от съда. Това се разбра вчера в съдебната зала по време на делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. Подобно скандално решение взеха наскоро разследващите и за търсения от Интерпол Георги Станоев - Малката Бирма.
Жоро Шопа е погнат от март м.г., когато е спипан да крие издирваното по цял свят семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви в имението си в Коста де Мар край Барселона. Два пъти бизнесменът се спасява, след като Швейцария се отказа от екстрадицията му, а местните власти отхвърлиха искането на България да бъде предаден заради укриването на пловдивските хотелиери.
От третия път съдът в Испания одобри прехвърлянето на Шопа към родината му. Той бе поискан, за да се разследва като част от престъпната група на Арабаджиеви за данъчни престъпления и пране на пари. Според прокуратурата Семерджиев е логистикът на бандата заради многото си контакти в различни държави и офшорни зони, където движел легализирането на финансовите трансфери.
Въпреки позволението тежка депресия спъна отпътуването на Шопа. Той бил настанен в клиника в Мадрид, а испанските власти уточнили, че ще го върнат, когато състоянието му позволява. Сега скандалният бизнесмен е свободен като птичка.


Докато Семерджиев вече може да празнува свободата си по софийските заведения, аверите му Арабаджиеви се изправиха пред Темида. В спецсъда вчера бе насрочено разпоредителното заседание срещу Ветко, Маринела, сина им Вълчо и още петима.
Пред съдия Христина Михайлова те се оплакаха от сериозни нарушения, за които поискаха връщане на делото на поправителен. Най-сериозният мотив е, че Ветко Арабаджиев е екстрадиран от Испания, за да бъде съден само за престъпна група и пране на пари, но не и за данъчни престъпления. Адвокат Илиян Василев цитира решението на испанския съд и кореспонденция през Евроджъст, от която става ясно, че клиентът му не може да бъде съден за данъци. Затова поиска спиране на наказателното преследване за тези престъпления. По думите му обвиненията за пране на пари в европейската заповед за арест и обвинителния акт коренно се различавали и затова поиска спиране и по този пункт.
Освен това според разследващите прането на пари се изразявало в държане на над 2 милиона евро в сейф. Това не е финансова операция, както е записано в обвинителния акт, коментира юристът. Той се оплака, че прокуратурата не им е показала бандеролите на пачките. Целта била по тях да се сравнят датите и банковите клонове, откъдето са изтеглени парите. Така ще се разбере кой в действителност ги е взел, обясни адвокатът.
От нарушено право на защита се ожали Ветко Арабаджиев. Следователите отишли да му предявят делото в болница ден след като е претърпял операция на стентове и е бил на системи. Конвоирали го да чете материалите само по три часа, а са внесени десетки томове. На практика той не е запознат с делото, изтъкна защитникът му.
Като цяло по делото няма никаква яснота и конкретни факти - кой, какво и кога е вършил. Обсъждат се намерения, като Арабаджиеви са заедно в тях. Те наистина имат щастлив брак и много се обичат, но все пак всеки носи лична отговорност, отбеляза адвокат Илиян Василев.
В потвърждение на думите му съпрузите се държаха за ръце през цялото време. Пример от тях взеха синът им Вълчо и гаджето му Радинела. В съдебната зала дойде целият клан Арабаджиеви - Владимир, Златемира, Александра, които са допуснати да защитават Ветко като негови деца.
Докато те чакаха да разберат съдбата на родителите си, Темида поряза иск срещу Арабаджиеви за близо 9 милиона лева. Според разследването с толкова е ощетена хазната от спестени данъци. Затова по делото финансовият министър Владислав Горанов подава чрез юрисконсулта на Националната агенция за приходите иск срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви, Петьо Стойков и Фиданка Стойчева. Той е за неплатен ДДС от "Виктория груп корпорейшън" и Захарен комбинат "Пловдив". Съдът отхвърли иска, понеже щял да затрудни процеса и юрисконсултът нямал пълномощно по конкретното дело. НАП ще може да си търси парите по граждански ред. До приключването на броя не стана ясно решението на магистратите дали ще върнат мегаделото на поправка.


    ВИП нашествие

ВИП арестанти налазиха спецсъда вчера. На ул. "Черковна" по едно и също време бяха бившите сватове Арабаджиеви и алкохолният бос Миню Стайков. В едно от деловодствата, пазени от зоркото око на охранителите, четяха делото си съпрузите Николай и Евгения Баневи. Те са погнати за длъжностни присвоявания и укриване на милиони данъци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама