Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8204716 www.bgdnes.bg

Певицата на народа Ивана: Нямам мъж, но съм щастлива

Никога в годините не се възползвах от познанствата си с държавници за лични нужни и облаги

КОЯ Е ТЯ

Ваня Калудова, известна като Ивана, е родена на 31 януари 1969 г. в Айтос. Тя е единственото дете в семейството на музикантите Кина и Тодор Калудови. Най-голямо влияние в музиката й оказва баща й. Едни от най-емблематичните й песни са "Шампанско и сълзи", "Празник всеки ден", "Като на 17", "Нещо неТипично"
Музикалната й кариера започва през 1999 г. в "Пайнер", като през 2020 г. не спира да е на върха, а песните й остават траен отпечатък в българския фолк. До няколко дни излиза албумът й с парчета, които не е пускала през годините.

Реклама

- Ивана, преди няколко седмици отбелязахте 51-ия си рожден ден. Как се чувствате, има ли разлика в светоусещането за нещата от живота?
- Не бих казала, че има нещо по-различно. Може би промяната беше миналия ми рожден ден през 2019 г., когато станах на 50 г. Няколко часа си мислех: "Ехее, 50 години, струва ми се страшно много време", и в следващия момент си казах: "Какво толкова, просто се променя някаква цифра". Нищо специално като усещане, никакви терзания. Благодаря на Господ, че стигнах до 50 г., защото, ако трябва да си говорим истината, много хора нямаха тази възможност. В момента се чувствам прекрасно и ще цитирам моята приятелка Силвия Кацарова, която на юбилея ми миналата година каза: "Повярвай ми, Ивана, животът започва едва на 50 г. Този живот, истинският, осъзнатият, със смисъл, съдържание и с мъдрост". Не съм от жените, които изпадат в меланхолия или депресия след определена възраст. Може да има и жени на 25 г., които се чувстват стари, всичко е до светоусещане. Ако нямаш страст за живот, нямаш хубава работа, то е насила и не се чувстваш щастлив. Чувствам се щастлива, когато любимите ми хора са здрави и правя това, което искам. Остаряването започва, когато започнеш да бездействаш, затвориш се вкъщи и си безполезен.


- До дни излиза новият ви албум. Какво сте заложили в него, как ще изненадате почитателите си?
- То не е нов албум, просто една добра селекция, в която слагам песни, които не са забелязвани в годините покрай други хитове. Песните са много качествени и реших да ги събера в едно издание. Албумът ще бъде качен и в различните музикални платформи, ще събира всичко ново и нечувано от мен. На финалната права на албума сме, оформят се някои формалности и се надявам в началото на март, месецът на жената, да излезе. Съдържанието на песните е любов във всичките й форми, има за забранената любов, за непозволената любов. В някои от песните питам: възможно ли е да си останем приятели след любовта, може ли да има приятелство между двама, които адски много са се обичали, но всичко е изстинало. Това са едни чисто психологически моменти в чувствата и връзките. Това си е един женски албум с песни за жената.
- Не ви е безразлично мнението на феновете ви, постоянно се допитвате до тях за новите си песни от социалните мрежи. Защо?
- Обичам да съм близо до тях, да чувам мнението им. Сама поддържам профилите си в социалните мрежи, а до дни стартирам и личния си канал в Ютуб - IvanaOfficial. Иска ми се да имам обратна връзка с почитателите си. Преди можеше и на живо да се случи, но днес с това дигитализиране на нещата срещите с феновете са голяма рядкост, затова чрез профилите ми и личното отговаряне на техни въпроси опитвам да достигна по-близо до тях. В канала ми в Ютуб ще споделям и видеа зад кулисите при заснемане на песните ми, които мисля, че ще са любопитни.


- През последната година излязоха много нови таланти на музикалния небосклон, един от тях е Ванката, ваш кръщелник и син на най-вярната ви приятелка - Стояна. Как се стигна до идеята да го продуцирате и как успява да съчетае училище и кариера?
- Той ми е слабост. Иван е син на моята колежка Стояна и мъжа й, които са музиканти. То щеше да е чудо, ако Ванката не е музикален. Още от малък го забелязахме и оттогава го следим, адски музикално хлапе е. Има страхотен слух, в предучилищна възраст вече беше в подготвителна музикална паралелка и оттам си влезе в музикалното училище в Пловдив. Сега е въпрос на дисциплина и желание от негова страна, защото децата бързо се палят и бързо им минава. При него всичко тръгна на шега, дадох идеята за песента "Искам да съм голям", после дни преди рождения му ден му казах, че за празника му той ще има песен. За три дни направихме музика, текст, аранжимент и записахме клипа на рождения му ден. С училището е трудно, но въпреки всичко му остава време за игра и тичане с децата. Важно е да запази детството си.
- Както споменахме, идва нова вълна изпълнители и налагането им. Какво ви прави впечатление в новата генерация певци?
- Не ги следя, малко ми е неудобно, защото не ги познавам по имена и не мога да отговоря на въпроса. Знам, че е нормално наред с титулярни имена да идват нови изпълнители. Така е не само в нашия жанр. Ето например наред с любимите ми Любо Киров и Графа се появяват и нови млади лица. Трябва да има приемственост, няма какво да съдим. На младото поколение, което сега пробива, няма да му е лесно, както и на нас не ни беше лесно в началото. Един изпълнител трябва да има магията да владее публиката, не е само до пеенето, трябва присъствие, харизма, Х факторът. Не всеки може да е "звезда". Публиката бързо се насища, иска нови неща, проекти, музика, но да не забравяме, че за това са нужни много пари.
- Лесно ли е у нас да се прави музика?
- В България не е лесно, не съм чула някой колега да каже, че му е лесно. За да направиш една песен, каквото и да си говорим и да го смятаме, с музика, текст и аранжимент, и е авторска, върви между 5000-10 000 лв. Ако парчето е кавър и трябва да му купиш правата от гърците или сърбите, слагаме още 5000 лв. отгоре. Като прибавим и парите за заснемане на песента, проектът може да стигне до 70 000-80 000 лв., зависи от кой екип се прави. Аз нямам такива клипове, признавам, нямам такива вложения, защото нямам възможност за подобно нещо. Най-обикновен клип да направиш със скромен бюджет са около 15 000 лв. Не знам какви приходи трябва да имам, за да изкарвам постоянно песни. Да не говорим, че е страшно геройство да направиш един цял албум в днешно време. Това често се обезсмисля, тъй като албумът се разпространява и изтегля в интернет и трудът на артистите отива на вятъра. В България не сме се научили да си плащаме за музика и за платформите, в които се разпространява с хубаво качество. Как да твориш и да правиш музика с качество у нас?! Нима не искам да правя по 5-6 песни на година. Е, не става! Имам песните, но трябват финанси, за да се осъществят. Не се оплаквам, но трябва да се мисли рационално. Не съм от хората, които ще хвърлят 100 000 лв. за клип. Първо, ги нямам и второ, не бих ги инвестирала в това. Признавам, че никога не бих направила толкова скъп клип. Самата аз мога да изнеса клипа с присъствието си и актьорската си игра. С пари всеки може, за мен предизвикателството е да се направи нещо интересно и хубаво, без да е ужасяващо скъпо.
- "Даже да горчи, наливай ни любов, шампанско и сълзи ще пием цял живот". Песните ви са едни от най-смислените, свързани с любовта. Какво е любовта във вашия живот?
- Любовта може би е смисълът на целия живот. Ако говорим за любовта между мъж и жена, все повече във времето започвам да мисля, че човек първо трябва да е наясно със себе си, да се харесва, да се самооцени и тогава да бъде готов за една връзка, в която иска не другият да го допълва, а да даде възможност на човека до себе си да го обича и да обичаме без условия и очаквания. В повечето случаи хората очакват, особено ние, жените, принца на бял кон да дойде да ти оправи живота. Ако се появи, тогава има смисъл в живота, което не го усещам така спрямо моя светоглед. Аз искам да съм добре със себе си, независимо дали съм с мъж или без. Трябва да съм осъзнала защо ми трябва тази любов и тя да не бъде непременно само даване, не трябва да изискваме от другия до нас постоянно. Не може да казваме "Направи ме щастлива", това е безумно. Ако аз не съм щастлива с ежедневието си и със себе си, как ще дойде друг човек и ще ме направи щастлива. За мен любовта е да дадеш свобода, да не ревнуваш, да не изискваш, да не караш другия да се променя или ти да се променяш заради него. Това с компромисите също не го разбирам, защо да правя нещо, което не ми харесва, за да е удобно на партньора ми, или обратно. Такава връзка с компромиси не е добре, слагат се някакви условия. Е, Боже, това не го разбирам наистина.
- Изпитвали ли сте болезнена любов, ревност?
- О, да, имала съм и затова казвам, че сега в един момент предпочитам да съм сама. Сега осъзнавам, че не бих направила такива компромиси със себе си и не бих го причинила на друг човек.
- Има ли приятелство след любовта? Вие имате ли такова?
- Не, няма как да стане. Има такива отношения, не знам как се наричат, в които се поздравяваме по празници, от уважение, както се казва, но само това. Няма как да има приятелство, още повече ако единият от двамата си е взел живота в ръце и една намеса от страна на бивша половинка би разрушила настоящите взаимоотношения на партньорите. Щом нещо е минало, то е минало. Край! Затваря се страницата. С времето ние, хората, сме устроени да забравяме лошите моменти и да помним само хубавите, което може да ни подхлъзне.
- Изпитвали ли сте ревността на ваш гръб?
- Охоо, това е била една от основните причини за разделите и компромисите. Хубаво е да има сладка ревност, но тази безумна ревност, която ти изсмуква цялата енергия и си в състояние на обяснителен режим постоянно, е безумно. Хората, които са ни половинки, имам предвид на гилдията, артисти и музиканти, ако не са хора от същия бранш, е много трудно. Иначе не знам каква толерантност би трябвало да има, другият да те трае с капризите и постоянните ни ангажименти.
- Няма как да не ви запитам за здравето ви, изглеждате чудесно, преборихте хашимото, но днес как се поддържате? Само в здравословното хранене ли е тайната, има ли мъж до вас, който да е причина за щастието ви?
- Ха-ха, сега се сещам за случай преди дни, когато бях на участие близо до Турция и оттам отскачат хора да ме слушат по участия. Дойдоха едни жени до мен и на развален български ми казват, че са дошли да ме видят как изглеждам, да видят лицето ми, питат мен при кой хирург съм ходила, как изглеждам толкова добре с времето. Това се случи, докато пея на участие. Чудя се понякога, хората, вместо да идват да се забавляват, те идват на участия да разпитват. Какво да направя, усмихнах се на жената и продължих да пея. Всичко, което съм изпитала, както и много други хора, които са минали през това заболяване, знаят, че със свалянето на килограмите всичко се променя, и лице, и тяло. Целият процес е свързан със стабилизирането на хормоните и оттам свалянето на килограми. В момента нямам мъж и това не ме прави нещастна. Това, че се чувствам добре и изглеждам добре, не се дължи на нова страст или любов. Храната си я подбирам, хляб не ям почти, има и изключения, понякога си позволявам тестени изделия. Мисля, че от хормоните се оправиха нещата, сега ям балансирано, но не се вманиачавам в това. Газирано не пия, алкохол през живота си не съм употребявала, освен една чаша вино.
- Дъщеря ви Теодора наскоро имаше рожден ден, стана на 27 г. Какво искате за нея? Как ви се струва мисълта да станете баба?
- Искам като всяка майка да е здрава и много щастлива. Тя е достатъчно голяма и не бих си позволила да давам грандомански съвети като преди. Не съм си го мислила чак толкова много да ставам баба, но защо не?! Това ще е прекрасно! Нищо не очаквам и всичко очаквам. Някой ден ще разкажа какво е да си баба, но все още не мога.
- В последните седмици държавата е хазарт, преразпределение на бизнес за милиони и бягството на най-богатия българин от страната Васил Божков. Какво за вас е хазартът и съществува ли в живота ви?
- Хазартът не присъства в живота ми, не съм хазартна личност. Винаги правя нещата в премерен риск. Понякога реагирам на момента и емоционално, но често бъркам. Затова оставям нещата да се уталожат, да минат няколко дни и чак тогава да взема решение.
- Светът е на прага на пандемия заради коронавируса, а заплахите са реални за всички. Страхувате ли се, че нещо такова може да се случи?
- Информирана съм, знам какво се случва, но не го мисля толкова. Въпреки че, когато си на работа и си близо до хората, сме много уязвими. Няма как да си сложа маска на лицето. Ако се случи нещо, ще го мисля. Спазвам обичайните неща след работа задължително - мия си ръцете и влизам под душа.
- Вие сте любимата изпълнителка на премиера Бойко Борисов, чувате ли се по празници?
- Не съм се чувала с него, няма как да се чувам с г-н Борисов, защото той просто е министър-председателят и има важни дела за решаване. Това, че го познавам, не означава, че трябва да го занимавам със себе си.

Това са много отговорни хора, които отговарят за политиката на България в европейски и световен план. Би било невъзпитано непрекъснато да напомняш и досаждаш със себе си. Това, че познавам държавниците, не ме прави по-различна. Но да, по празници поздравявам и съм поздравявана от държавници. Въпреки това никога в годините не се възползвах от познанствата си и благоразположението на тези хора към мен за лични нужни и облаги.

Помага на болно дете

Изпълнителката е предприела и една благородна кауза, а именно да помогне на малкия Иван, който страда от рядка вродена малформация на пикочния мехур екстрофия. За да може да уринира, момчето трябва да използва специално поставен катетър. Спасението за Иван идва от немска болница, която предлага изграждането на уретра и пластика на половия орган. Нужната сума за успешното лечение на момченцето е 65 640 евро, но тя е непосилна за семейството. За да достигне до нормален живот, любимата изпълнителката на народа ще пее благотворително в пловдивско заведение на 21 февруари, за да може да се съберат парите за лечението на Иван, а на място ще бъдат поставени и дарителски кутии, в които всеки може да оставя пари.
Ако и вие искате да помогнете, може да го направите на дарителска сметка:

IBAN: BG98RZBB91551011658741

BIC: RZBBBGSF
     Титуляр на сметка: Иван Руменов Монев

Реклама
Реклама
Реклама