Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8205204 www.bgdnes.bg

Съдът решава за отровените деца от Кардам

Майката на петте хлапета духна с дарени пари

Бабата и дядото искат правата за отглеждане на внуците си до пълнолетие


До дни се очаква да излезе решението на Районния съд в Генерал Тошево за съдбата на оцелелите след отравяне с препарат за гризачи пет деца от Кардам. При инцидента почина 9-годишното им братче Стефчо, а майката на хлапетата Росица ги изостави и изчезна от селото с част от дарените за малчуганите пари в края на октомври 2019 г.

Социалната служба подаде искови молби до съда за всяко от децата да бъде определена постоянна мярка за закрила - настаняване в семейството на бабата Стоянка и дядото Живко, родители на забегналата Росица. За четири от децата делата минаха в понеделник, а за петото хлапе исковата молба ще бъде разгледана от съда в понеделник, разказа баба им Стоянка.

Реклама


"Отидохме в съда с дядото и заявихме, че искаме да се грижим за децата си, докато навършат пълнолетие. Не можем и да си помислим с мъжа ми да разделяме децата и да ги даваме по приемни семейства, чужди хора да ги гледат. Ние сме си ги отгледали от бебета, та сега ли ще ги оставим? Никога това няма да допусна, докато съм жива. Те са братчета и сестричета и трябва да растат заедно и да си знаят, че така е в нормалните семейства. А майка им да се оправя, както знае, аз децата си няма да деля! Да дава Господ да сме здрави с дядото, ще ги отгледаме и ще ги изучим", категорична е баба Стоянка.
В залата по време на четирите дела е имало и представител на социалната служба, който е защитил искането й за настаняване на непълнолетните деца до навършването на 18 г. на всяко от тях в семейството на бабата и дядото, обясниха от институцията. Оттам допълниха още, че на заседанията е имало и социален работник, който е представлявал самите деца.
"Ние искаме закрила до 18-годишна възраст на всяко от децата, но съдът ще прецени каква мярка да определи. Чакаме решението", обясниха от социалната служба в Генерал Тошево. От институцията са определили и месечна финансова помощ, която е общо 730 лева за петте хлапета, съобщи инициаторката на дарителската кампания за тях Виолета Димитрова.


По време на делата в залата е бил и бащата на изоставените от майка им деца. Той в момента е в затвора, където излежава присъда от четири години за причиняване на смърт на младеж след побой.
Пред магистратите таткото на хлапетата заявил, че е съгласен грижата за непълнолетните му синове и дъщери да бъде възложена на родителите на избягалата при любовник Росица. Сега всички страни в казуса очакват решението на съда в Генерал Тошево. На този етап не е ясно кога то ще стане факт. Наблюдатели на подобни съдебни казуси обясняват, че дела от този характер се решават бързо, защото в случая е водещ интересът и сигурността за живота и здравето на непълнолетните.
"Децата ми са вече по-спокойни. Двечки от тях преболедуваха от шарка, но всичко отмина. Сега са здрави, ходят на училище. Една от внучките имаше рожден ден, занесохме торта да почерпи съучениците си. Очаквам в средата на март да започна работа по програма на кметството да гледам възрастни хора. Като взимам заплата, по-добре ще е. Ето и социалните отпуснаха помощи, ще се справим, само да сме здрави. Мисля да заделям по някой лев на всяко от децата в спестовна сметка, да си имат по нещичко настрана", обяснява баба Стоянка. Тя допълва, че е изключително благодарна на всички хора, които им помагат, кой с каквото може, за да не гладуват внуците и да ходят редовно на училище. След смъртта на малкия Стефчо семейството бе изведено от жилището, в чиито стени бе откриха опасната отрова за гризачи. Многолюдната фамилия бе приютена в къща на благодетелна съседка.

Химикал в стената погубва Стефчо

Смъртта на 9-годишния Стефчо и здравословните проблеми на другите пет деца са причинени от отрова, която съдържа газ фосфин и е била поставена в къщата на семейството. Според изготвените досега експертизи химикалът е предизвикал сърдечен арест на починалото момченце, обявиха от прокуратурата. Отровата е била открита зад леглото му - в процепи в стената, замазани с кал. Не е ясно кой е сложил препарата там. По случая тече разследване под наблюдението на Окръжната прокуратура в Добрич.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама