Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8207816 www.bgdnes.bg

Снежанка бременна с трето

Феномен в бургаския зоопарк 

Има шанс да се роди поредно кенгуру албинос 

Снежанка е бременна за трети път!
Но не приказната героиня, а популярното женско бяло кенгуру, което от няколко години живее в бургаския зоопарк.
Подскачащото животно албинос вече има две отрочета, които също са бели като нея, въпреки че таткото е със сиво окосмение. Раждането на първото през 2016 г. беше прието с еуфория в морския град и се считаше за добра поличба. Миналата година се появи и второто албиносче, като експерти сравниха раждането му с чудо, тъй като е минимален шансът една майка да даде живот на две албиносчета.


“Снежанка отново е бременна и се чудим с какво ли ще ни изненада”, коментираха от зоопарка в Бургас, където са почти сигурни, че сигурно пак ще имат бяло кенгуру - явление, с което едва ли могат да се похвалят някъде по света.
За бременността на Снежанка гледачите разбират от издутото й коремче, но плодът ще не се появил в торбата й. След раждането са нужни още няколко седмици, преди малкото да се покаже и да се разбере какъв е неговият пол и цвят. Затова и от зоологическата градина не бързат с измислянето на имена.
Пълното отделяне на бебето от майка му зависи и от времето - ако стане топло, малкото по-бързо ще излезе навън, тъй като ще му е горещо в торбата.

Реклама


Майката Снежанка пристигна от зоопарк в Чехия през Коледа 2015 година. Тя веднага получила звучното име Снежанка. Женската представителка е миникенгуру, от вида валаби, или скално кенгуру. Баща на албиносите и спътник в живота на Снежанка е 7-годишното кенгуру Валентин, който също е от вида валаби. Няма информация да има други бели кенгурута албиноси на територията на България.

Наричат ги Джоуи

Името валаби идва от езика на аборигените от племето еора, обитаващо района на Сидни. Подобно на всички останали представители на семейството и малките на валабитата се наричат с думата “джоуи” (joey - от английски език - малко животно, а в австралийски английски с регионално значение се използва за малко кенгуру).

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама