Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8208339 www.bgdnes.bg

Пускат Маринела Арабаджиева от килията

Разследват катастрофата със задържаното семейство

Магистратите питат Испания могат ли да съдят съпруга й Ветко

Под домашен арест вместо зад решетките да стои Маринела Арабаджиева! Това решава спецсъдът след инфарктно 8-часово разпоредително заседание във вторник, научи "България Днес". Съдия Христина Михайлова намалява колосалната гаранция на Вълчо-младши от 500 хиляди лева наполовина, а баща му Ветко Арабаджиев остава под стража, но в болница.
Накрая на проточилото се заседание магистратите уважават молбата на защитата и спират делото. По искане на адвокатите те ще отправят запитване до испанските власти, които екстрадираха милионерското семейство - за какви престъпления може да бъде съден Ветко Арабаджиев. Дискусията се заформи след настояване на юристите, че хотелиерът е предаден, за да бъде преследван само за престъпна група и пране на пари, но не и укриване на данъци. В европейската заповед за арест дори прането на пари било формулирано като "финансови операции" с предмет, различен от посочения в обвинителния акт, сочи защитата.


Заради разминаванията процесът е прекъснат временно, докато се получи информацията. Решенията на магистратите не са окончателни, а спецпрокуратурата веднага се закани да ги протестира. Според наблюдаващия прокурор Кирил Пейчинов няма неясноти в решението на испанските власти. Той ще настоява пред втората инстанция мерките за неотклонение на представителите на известната фамилия да не се променят. До крайното решение Маринела Арабаджиева ще чака под стража. Тя вече веднъж чу, че си отива вкъщи, но апелативният съд отказа.
На заседанието съдът поряза иск на финансовия минисътр Владислав Горанов чрез юристконсулта на НАП за близо 9 милиона лева срещу Арабаджиеви и още двама подсъдими с тях. Изчислената от разследващите сума представлява избегнато ДДС от "Виктория Груп корпорейшън" и Захарен комбинат "Пловдив".
Преди броени дни защитата представя удостоверение от НАП, според което първото дружество няма данъчни задължения. Това кара магистратите да заговорят за намаляване на евентуалните присъди. "Така изложеното от въззивната инстанция становище се споделя напълно и от настоящия съдебен състав, а именно липсата понастоящем на данъчни задължения от страна на "Виктория Груп корпорейшън" ЕАД, като в случай на евентуален осъдителен акт би могло да бъде приложен привигилирования състав на съответното престъпление", се казва в определението на апелативния спецсъд.
При възстановяване на щетите от данъчните престъпления може да се даде наказание до 3 години, коментират запознати. Според прокуратурата представените документи са само за една част от дължимите налози и дори не са за платени данъци. Става дума за коригирани чрез справки декларации около 200 хиляди лева, дължими от 9 милиона. За да бъде преизчислена дължимата сума, се изисква да се плати лихвата върху нея, обясняват разследващите.
Настроението на Арабаджиеви от положителната развръзка на делото е помрачено минути след края на заседанието. Малко преди 19 часа съпрузите се качват в линейка на затворническата болница, за да бъдат закарани до клиниките, където се лекуват. При преминаване през кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Раковски" линейката се сблъсква с таксиметров автомобил. От удара няма сериозно пострадали. Ветко се отървава с наранена ръка, а Маринела вдига кръвно. Двамата са откарани в Правителствена болница за преглед.
Пътна полиция веднага започва разследване на катастрофата. Вина за произшествието има водачът на автомобила на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Това съобщава вътрешният министър Младен Маринов вчера в Народното събрание. По думите му от видеокамерите в района е станало ясно, че автомобилът на съдебната власт е преминал на червено. Пробите за алкохол и наркотици на двамата водачи са отрицателни.
Роднините на Арабаджиеви научават за инцидента от новините по телевизията. Никой не ги уведомява официално и за състоянието на арестантите. "Не знаем как са, не сме питали близките, за да не ги безпокоим", казват пред вестника сътрудници на семейството. Адвокатът на Маринела Ина Лулчева отказва подробности за състоянието на клиентката й: "Кой как се чувства си е негов личен проблем".

Реклама


    Жоро Шопа: Нямам нищо общо

Нямам нищо общо с обвиненията! Това разказва доведеният от Испания бизнесмен Георги Семерджиев - Жоро Шопа пред родните разследващи, научи ексклузивно "България Днес". Шопа обяснява на спецпрокурорите, че живее и работи в Испания, бизнесът му е съвсем друг от това, за което го погват, и не познава подсъдимите, с изключение на съпрузите Арабаджиеви. В петък Семерджиев тихомълком е върнат у нас. Той е докаран при спазване на обичайната процедура - испанските власти го предават на българската съдебна охрана. Полетът е бил с прекачване, като на междинното летище скандалният бизнесмен е сложен в изолатор с други арестанти. От софийското летище е прекаран с конвой до следствието, където му е предявено обвинението. Досега Семерджиев бе обвинен задочно за участие в групата на Арабаджиеви.
Още докато е бил в Испания той е поискал да даде обяснения и да се запознае с материалите по делото, но му е отказано, разкри пред вестника адвокатът му.


Заради депресия Шопа изкарва месеци в клиника, докато състоянието му не се стабилизира. Пускан е веднъж седмично до имението си в Кабрера де мар, за да си вземе лични вещи. След като се озовава на родна земя, прокуратурата го пуска срещу 50 бона гаранция и му налага забрана за напускане на страната. Оказва се, че известният обвиняем ще трябва да продължи лечението си в Испания, но затова се налага да примоли за позволение разследващите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама