Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8210594 www.bgdnes.bg

Конфискуват имането на адвоката на Цв. Василев

КОНПИ се развихри мащабно

Синът на Емилия Масларова и "продавача" на БГ паспорти Красимир Томов също са заплашени да останат без имущество

Мощна офанзива срещу обвинени за тежки престъпления чиновници и юристи предприе Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). В рамките на един ден ръководената от Сотир Цацаров комисия заведе 12 дела за конфискация на обща стойност над 7 млн. лева.
Пръв на мушката е Лазар Карадалиев, който е един от адвокатите на обвинения в източване на милиарди от КТБ Цветан Василев. Повод за внесения иск на стойност 2,8 млн. лева е едно от обвиненията на самия Карадалиев като шеф на престъпна група за пране на пари. Според главния прокурор Иван Гешев в схемата на юриста участват като посредници офшорни фирми на руски олигарх, който е в санкционния списък на САЩ и ЕС. Самият юрист от своя страна е получил огромни хонорари от фирми около КТБ за извършени фиктивни услуги.
Освен прането на пари Карадалиев има и още две обвинения. Едното е за опита му да "профилактира" свидетел по делото за източването на КТБ. Според прокуратурата той е получил 201 хил. лв. от банкера беглец, когото защитава, за да въздейства на основния прокурорски свидетел и някогашен приближен на Василев Бисер Лазов. Другото е за участие в група за контрабанда на цигари без бандерол. Адвокатът от своя страна твърди, че обвиненията са изфабрикувани, за да му попречат да разкрие истината за източването на КТБ и защити своя клиент Цветан Василев.
На мушката на КОНПИ е и синът на бившата социална министърка Емилия Масларова - Иво. Искът срещу него е на стойност от почти два милиона лева. Освен парите в сметките му от комисията искат конфискация и на два негова апартамента. Повод за задвижването на процудурата е повдигнатото обвинение на Масларов за изнудване на убитата в края на миналата година скандална брокерка Станка Марангозова. Според прокуратурата в периода 2009-2014 г. министерският син чрез заплахи и принуди е въздействал Марангозова да му прехвърли солидни суми пари и недвижими имоти.
Под заплаха да остане гол и бос е и бившият главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов. Към него КОНПИ е завела иска за отнемане на 766 хиляди лева. Повод е обвинението на Томов за участие в престъпна група за подкупи. Самата банда е ръководена според прокуратурата от шефа на агенцията Петър Харалампиев.
В замяна на огромните рушвети, прибирани от чужденци, те са издавали подправени удостоверения за български произход. По този начин множество чужденци, сред които и хора с криминално минало, безпрепятствено са ставали български граждани. Самото дело срещу търговците на паспорти се очаква да започне до няколко седмици в спецсъда. Запознати с разследването твърдят, че на процеса може да лъснат пикантни подробности. Включително и имената на хора на високи позиции във властта, който са реалните шефове на престъпната схема.
Иск за конфискация на над 300 хиляди лева вчера ръководената от Сотир Цацаров комисия внесе и срещу висш митничар от ГКПП Кулата. Според съобщението той е подсъдим като шеф на престъпна група за събиране на рушвети от минаващите през митницата чужденци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама