Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8210645 www.bgdnes.bg

1 тон зелева чорба в Бабово

Избират най-благата греяна ракия

Юнашки тиган побира гозбата

1 тон зелева чорба по уникална местна рецепта ще забъркат в русенското село Бабово. Огромният юнашки тиган с прочутата гозба ще къкри утре (22 февруари) за пети пореден път на традиционния фестивал "Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра".
На празника всеки може де се включи в конкурсите "Най-вкусна зелева чорба", "Най-блага греяна ракия", "Най-автентична старовремска софра", "Най-напет юнак" и "Най-лична мома".
"В чорбата се слага свинско месо, фиде, черен пипер и други подправки, които правят вкуса й удивителен и уникален. Ще изберем и най-добрата ракия. Имаме и гроздова, и сливова, и кайсиева. Тук я оставяме на 42-43 градуса, не много силна", обясни пред "България Днес" кметът на крайдунавското село Пламен Пенчев.
През 2019 г. отличието за най-блага греяна ракия отиде при Народно читалище "Просвета 1915", намиращо се в русенския квартал "Долапите", а наградата получи неговия секретар Снежана Атанасова. Първите места в надпреварата за най-вкусна зелева чорба и за най-автентична софра отидоха при фамилия Симови от село Сребърна. А приза най-напет юнак спечели 7-годишният Велимир Ганов от Ново село. Първото място той си раздели с Веселин Великов от Нова Черна.
Бабово се намира на 2 км от брега на Дунав, на високо плато, което защитава селото от пролетното пълноводие на реката. Местната легенда за историята на селото разказва, че то се заражда от намиращ се на пътя хан. Той е бил притежание на баба, която била много добра домакиня и готвачка. С годините започват да се заселват хора около хана и оттам идва името на селото Бабово.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама