Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8212852 www.bgdnes.bg

3D принтер печата нова коруба на овъглена костенурка

Нова коруба, отпечатана на 3D принтер, получи костенурката Фреди. Земноводното оцелява при големите пожари в Австралия в началото на годината, но 80% от къщичката му е изпепелена. Д-р Родриго Рабело, по прякор Тор, спасява животното и го кръщава Фреди, на героя от "Кошмара на Елм Стрийт", който преживява огнен ад.
Без къщичката на гърба си, Фреди бил обречен на тежък живот, изпълнен със страдания и възможна смърт заради чести травми на главата. Но доброволческа група начело с д-р Рабело и петима ентусиасти се наема да изпробва всички възможни методи, за да спаси ранената костенурка. Сред доброволците са няколко ветеринари, хирург по дентална медицина и 3D дизайнер. Досега те изграждали човки за тукани и протези за ранени животни.


За да помогне на пострадалия Фреди, екипът първо се упражнявал с мидени черупки, а след това решил да използва "естествена" пластмаса, която се получава от царевица. Погрижили се корубата да не е монолитна, а да е отпечатана на фрагменти, които по-късно да бъдат сглобени. Корубата е разпечатана на четири парчета. Принтирането на всяко от тях отнело около 50 часа. Бюджетът на операцията струвал общо 136 долара.
Фреди е изключително подвижен и доволен от новата си къщичка, споделят спасителите му. Към момента костенурката живее с д-р Рабело.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама