Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8212883 www.bgdnes.bg

Най-дъртият убиец гръмва съсед с пушка

88-годишният Антон не признава вина

Съдят го за умишлен разстрел и незаконно притежание на оръжие


Най-възрастният килър в страната - 88-годишният Антон Гачов, се изправи пред съда по обвинение в умишлено убийство на съседа си Веселин в село Ставерци. Пенсионерът Гачов ще отговоря пред окръжните магистрати в Плевен по две обвинения - за разстрела на комшията, незаконно притежавани оръжие 12-и калибър и патрони.
На разпоредителното заседание по делото старецът не признава вината си и отказва съкратено съдебно следствие във вторник. Така въпреки напредналата възраст на обвинения процесът ще се гледа по общия ред с разпит на свидетели и изслушване на експертизи в залата. Следващото заседание е насрочено за 4 март, съобщиха от съда. Оттам уточниха, че Гачов е на свобода срещу парична гаранция от 500 лева, която му била определена още по време на досъдебното производство.
Според данните на разследването убийството на 64-годишният Веселин е извършено с незаконна пушка на 2 март 2019 г. Жертвата и нападателят били съседи, но имали влошени отношенията от години. В деня на убийството се скарали отново, защото Веселин ходел да сече дърва в близък имот.
Снахата на застреляния, Сашка, обяснява, че дворът бил на техни роднини, които разрешили на свекъра й да изсече дърветата. Антон искал да ги прибере за себе си, скарал се с Веселин и го застрелял. В документите по делото е описано, че по лицето и шията на застреляния има широко огнестрелно нараняване. Лицето на застреляния буквално е било направено на пихтия, челюстите са счупени, а кръвта на жертвата се разплискала на пет метра от мястото на убийството. При експертизите било установено, че изстрелът е произведен от пушка дванайсети калибър. Простреляният е издъхнал на място.
При разпитите задържаният 88-годишен старец твърдял, че се скарал със съседа си, който го напсувал и ударил. Минути по-късно Антон взел пушката си, видял Веселин в близкия двор, гръмнал и той паднал.
"Свекърът ми е убит по зверски начин. Това, което му направи този убиец, просто не е човешко", казва снахата Сашка. Тя допълва, че възрастният комшия Антон непрекъснато създавал проблеми на семейството им много преди да се стигне до кръвопролитието. Въпреки че освен съседи били и роднини, Антон се заканвал на комшиите, тровил им овцете и кучето.
"Този човек е много лош и злобен. Насъска единия си син да наръга с острие другия. Разбрахме, че след убийството се заканвал с нож на близките си. Моята свекърва е племенница на убиеца, а като личен асистент се грижеше за жена му, която е сляпа. Той и нея тормозел. Всички са знаели, че има незаконна пушка и са си мълчали", обяснява Сашка. Тя допълва, че след убийството 88-годишният стрелец и жена му напуснали селото и отишли да живеят при единия от синовете си в Червен бряг.
"Притесняваме се да не се прикрие случаят, един от синовете на убиеца е полицай, другият - следовател, имат и роднина бивш началник на полицията. Самият убиец се държа нагло в съдебната зала. Съдията му разреши да седне на стол, защото е възрастен, а той заспа", разказва Сашка. Тя допълва, че обвиненият старец разпродал имотите си, за да ги спаси, ако бъде осъден да плаща кръвнина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама