Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8216545 www.bgdnes.bg

Стрелецът от Ханау е контактувал с прокуратурата през 2019 г.

Мъжът, който стреля в сряда в германския град Ханау (федерална провинция Хесен), се е свързал с германската главна прокуратура през ноември 2019 г. Тази информация, която се появи в медиите, беше потвърдена в петък от федералния прокурор Питър Франк, цитиран от TACC.

Според него заподозреният се е обърнал към Главната прокуратура с официална жалба за някаква тайна организация, която „се внедрява в главите на хората“, „с цел да повлияе на случващото се в света“. По-конкретно, този текст не посочва ксенофобските възгледи на заявителя, добави Франк, предава "Фокус".

Реклама

Разследването смята, че заподозреният е бил привърженик на различни теории на конспирацията и е имал психични отклонения, изразяващи се в мания за преследване, но стрелбата е извършена по расистки подбуди.

Както Беатрис фон Сторч, заместник-председател на дясната партия „Алтернатива за Германия“, каза в ефира на N-TV, след тази жалба властите е трябвало да лишат екстремиста от правото да носи оръжие и да го разпитат. Според нея от текста става ясно, че авторът е нездрав психически. "Нищо такова не се е случило“, каза тя. „Това е провал на силите за сигурност."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама