Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8216695 www.bgdnes.bg

Подземен град в Атон

Уникални пещери и канализация край Зографския манастир 

Нов вид насекомо откриха български изследователи 

Подземен град, съставен от пещери, кухини и 250-годишна канализация, се крие в Атон.
Впечатляващите открития са направени от български екип, предвождан от спелеолога Алексей Жалов, с помощта на Евгени Георгиев от русенския Исторически музей и Сашо Попов от Туристическо дружество "Приста".
"Това е международен проект, в който участват представители на православни държави, които имат манастири в Света гора. Имаме още много работа, но досега сме открили 226 естествени и изкуствени кухини. В някои от тях са живеели монаси, като част от пещерите са изкуствено обработени. Има и такива, в които са правени постройки. Естествените образувания са много стари, а изкуствените са от Средновековието", разказа пред "България Днес" Евгени Георгиев.


Историкът споделя още, че са правени изследвания на канализацията около Зографския манастир. Водопроводната система около българската света обител е описана в карти и така по-лесно се разрешават битови проблеми. "Монасите ни посочват, че без причина избива вода в манастира. Ние пускаме цветна боя, проследяваме откъде идва и така разрешаваме проблема. Братството винаги ни посреща много добре и ни съдейства. В миналото част от тях са се занимавали с пещерно дело, така че имаме подкрепа от тяхна страна", каза още Георгиев.


По време на проучванията се описват и срещнатите видове. Така екипът на Жалов попада на напълно нов вид насекомо, което тепърва ще бъде именувано. То обитава водна среда и визуално прилича на скарида.
Спелеологът изследва тръбите, за да разкрие с каква техника се улавя всяка капка в една безводна област, каквато е полуостровът.
"Т.нар. майки, както ги наричат монасите - това са вид водоснабдителни съоръжения, които по всяка вероятност са заимствани още от Персия, има надпис примерно от 1840 година. Говорейки за техническата страна на нещата, хората, проектирали съвременната сграда, са били достатъчно добре осведомени и с инженерна мисъл, за да могат да прокарат под сградата на съвременния манастир доста сложна плетеница от няколко съоръжения. Всичко е било копано на ръка - къртовски труд в едни неблагоприятни условия", внесе повече яснота Жалов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама