Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8217203 www.bgdnes.bg

Ванга предизвика психоза

Днес ли е фаталният ден според пророчицата?

Медиите по света луднаха от предсказанието

Истинска психоза се развива по целия свят покрай пророчество, приписвано на Ванга за днешния ден. Телевизии, сайтове, вестници и социални мрежи се нажежиха от репортажи и коментари по темата.
Както "България Днес" писа, журналистът и приятел на Ванга Сергей Косторной разкри, че според петричката пророчица през тази година ще има две повратни за човечеството дати и едната е днешният ден. Ванга го предупредила да не ги разкрива, "преди да дойде времето". Наскоро Косторной направи изявлението по Первый канал на руската държавна телевизия. Той бе поставен на детектор на лъжата, а полиграфът отчете над 80% достоверност в думите му. А той съобщи, че според Ванга датите са с натрупване на пет двойки, а именно на 22.02.2020 и 22.12.2020. Посочването на конкретни дни е голяма рядкост, тъй като предсказанията на Ванга са изключително завоалирани и датировките им обикновено стават във връзка с други случващите се събития.
Скептици обориха Косторной, че пророчицата не се е занимавала с нумерология. Други обаче продължават да го цитират и да поясняват, че според Ванга днес се очаква падане на астероид, метеорит или избухване на вулкан. Основно се вълнува рускоезичният свят, но темата за предстоящото се появява в най-различни точки от Земята. Например репортаж на виетнамската телевизия, озаглавен "Шокиращите пророчества на Ванга за 2020" и качен преди двайсетина дни в YouTube, е гледан от почти 4 млн. човека в азиатската държава.


В Русия Ванга манията придобива невиждани размери и публикации се появяват във всички части на страната. Информационният сайт за Сибир AmurMedia коментира, че "опасното пророчество на известната пророчица за 22 февруари 2020 г. се разпространява по интернет със скоростта на горски пожар". Според него "черна пепел ще покрие Земята и ще затвори Слънцето, реките ще напуснат бреговете, огромни територии ще изчезнат от лицето на Земята, а живите ще завиждат на мъртвите". Това можело да се тълкува като вероятност от голямо изригване на вулкан. Репортерът коментира, че няма категорични данни, че пророчеството действително е на Ванга, но разказва за психозата сред хората.
Lipetskmedia от разположения до Украйна град Липецк цитира Косторной, че според Ванга "на Земята ще долети голямо тяло, което ще удари водата. След това слънцето няма да се вижда три години. IrkutskMedia от едноименния град и Курганската информационна агенция също съобщават за опасността огромно тяло да падне в океана, след което да се вдигне цунами.
Сайтът от Челябинск lentaChel, докато разказва за Ванга, съобщава, че според астролозите днес е 29-ият лунен ден, който е покровителстван от октопод, и за да се избягват неприятности, не трябва да се предприемат някакви начинания.
Today от Брянск цитира мнения на потребители от социалните медии, които взели много на сериозно съобщението на Косторной и смятат, че към Земята лети астероид, за който не се съобщава. Повечето обаче не вярват и казват, че вече са преживели няколко пъти очакван край на света.
В подразделение за мистика на портала Yandex се посочва, че "Ню Йорк Таймс" е цитирал думи на Ванга, че "първо на Земята ще се появи студ, който ще удари жълти хора с тесни очи, а след това ще се разпространи по целия свят. Докато хората са заети да се борят с този студ, те няма да забележат как метеорит наближава Земята и ще се разбие на Земята на 22 февруари 2020 г.".
Вълната от материали за Ванга и днешния ден излиза от границите на Русия и залива и бившите съветски републики. В Украйна темата е коментирал астрологът Влад Росс, ученик на Павел Глоба. Той потвърждава за пророчеството на Ванга и посочва, че денят наистина е опасен и връзките между Плутон и Сатурн и позицията на Луната вещаят, че може да има изригване на вулкан, падане на метеорит или астероид. Според него, ако има вулканична активност, пепелта може да се издигне във въздуха и да спре движението на самолетите. Той дори обяснява, че Плутон е свързан с ядреното оръжие и катастрофа не е изключена.

Реклама


Потребители ровят в цял свят

Проверка на "България Днес" в Google Trends, основния инструмент за анализ на популярност на търсения в интернет, потвърждава интереса към Ванга. Името на пророчицата, изписано на кирилица, се търси ежечасно по десетки пъти.

Пикът от последната седмица е вчера, а на първите места по интерес са от Таджикистан и Туркменистан. По ключова дума Vanga най-много се търси във Виетнам, а по baba Vanga в Македония, Чехия, Молдова и Босна и Херцеговина.
Цифровата комбинация 22.02.2020 най-много заинтригува потребителите в Германия, Австрия, Полша, Русия и Украйна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама