Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8221357 www.bgdnes.bg

Мъркоран прохожда

Изкуствени лапи за котка 

Мачокът е премазан под капака на автомобил, ампутират му краката 

Изкуствени лапи бяха поставени на котка при уникални операции, извършени в България.
Пациентът Мъркоран вече има сравнително нормален живот, след като преживява кошмарна година. Както много други котки през зимата, животното е търсило топлина, сгушено до двигателя на спрял автомобил. За негова изненада колата потеглила, а той нямал време да се измъкне невредим - ремъкът на двигателя откъснал две от лапите му.
"При прегледа лекарите ни установиха, че липсва чувствителност и няма оросяване на тъканите, вследствие на което е настъпила некроза, която се разпространява в горната част на лапичките. Единственият вариант да се спаси животът на Мъркоран беше ампутация и на двете лапи. Но без лапи котето няма да може да ходи и да се обслужва и ще лежи само на една страна, което неминуемо ще доведе до нови рани, инфекции и смърт. Единственият шанс е да бъдат поставени протези", коментираха от фондация "Четири лапи".


След отрязването на двата му крака на животното са поставени фиксатори, които играят ролята на патерици. Но те са само временно решение и спасението на четириногото е в протези.
"След поредица от уникални за страната ни операции на Мъркоран бяха имплантирани два изкуствени крайника. Благодарение на тях днес котаракът се движи без проблем, дори подтичва, за да улови любимата си играчка. Изключително дружелюбен с хора и други животни. Жизнен е, гальовен, търси контакт с други същества. Стискаме палци скоро да намери своя нов дом, за да се радва на любов, грижи и пълноценен живот там. Мъркоран има невероятна воля за живот въпреки преживяното", добавиха още от природозащитната фондация.


След цялата одисея по оцеляването си Мъркоран става популярен и дори заснема професионална фотосесия, за да се окаже корица на календар. На кадрите животното е с изкуствените си лапи, но видимо изглежда много добре.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама