Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8221403 www.bgdnes.bg

Офшорни заеми захранват Пепи Амигоса

Мощно разширяване на бизнеса

Съпругата на Петър Петров получава стотици хиляди от мистериозни фирми

Преводи от мистериозни офшорки изскачат около семейството на скандалния аферист Петър Петров-Амигоса, показа проверка на "България Днес". След серия финансови операции семейството на сочения за дясна ръка на покойния топконтрабандист Иван Тодоров-Доктора мощно разширява бизнеса си със стотици хиляди левове.
Получател на средствата е съпругата на Пепи Амигоса - Ася Замфирова. Атрактивната дама от години живее с Петров и двамата имат две деца. Зафирова в миналото има дейно участие в делата на Амигоса, твърди в интервю за в. "24 часа", дадено преди години, техен близък. Като партньорка на Петров името й фигурира в доклади на МВР, касаещи контрабандата с цигари и връзки с политици и висши ченгета. Впоследствие красавицата Ася прави шеметна бизнес кариера. Благодарение на това Замфирова днес е човекът, изкарващ пари за издръжката на семейството.
До обрата се стигна, след като Пепи Амигоса попадна зад решетките след присъда за пране на над 100 млн. лева чрез управляваната от него финансова къща "Амигос". След излизането му на свобода Петров бе споходен от нов удар. След успешно дело от КОНПИ му бе конфискувано имущество за над 2 милиона лева и той поне официално остана гол като пушка.
Така единственият шанс за легално съществуване остават парите на съпругата му Ася. Самата тя върти повече от солиден бизнес, а съдружници са й все хора с любопитна биография. Сред тях личи името на Яна Методиева, вдовица на безследно изчезналия бос на ВИС-2 Методи Методиев - Мето Илиенски. Ася и Яна дълги години са съдружнички във фирма "Авангард 2003-БГ", занимаваща се с хотелиерство и ресторантьорство, недвижими имоти и външнотърговска дейност.
Впоследствие съпругата на Амигоса изкупува акциите на Яна Методиева, след което в дружеството започват любопитни процеси. В края на миналата година капиталът на фирмата рязко е вдигнат - от едва пет бона на впечатляващите 691 500 лв. До увеличението се стига след договор между Ася Замфирова и офшорката "Севън Дайлс Фешън". Според документите повод за прехвърлянето на парите е изплащане на заем от страна на чуждата фирма към тази на Замфирова. Каква е историята на кредита, остава неясно.
Самата "Севън Дайлс Фешън" има дългогодишни отношения със съпругата на Пепи Амигоса. Историята на офшорката е прелюбопитна. Според документите чуждото дружество дълго време се представлява от международната аферистка Белинда Ланион. Името на осъдената през 2015 г. англичанката се появява в десетки световни схеми за пране на пари. Нейната роля според магистратите е на фиктивен собственик на офшорни фирми, които реализират аферите. Твърди се, че от услугите й са се възползвали и родни подземни босове. Името на Ланион дълго време стоеше и като управител на чуждо дружество, което бе основен акционер, чрез което Слави Трифонов продуцира шоуто си.
Офшорката "Севън Дайлс Фешън" изскача и покрай друга фирма на Ася Замфирова - "Авангард 2003". Поводът отново е заем за над един милион лева. В случая парите се появяват, след като офшорката купува акциите на Замфирова през миналата година. Самата тя според документите е и пълномощник на чуждата фирма по сделката, а собственик - мистериозен мъж от Ирландия.

Война за наследството на Доктора

След излизането си от пандиза Пепи Амигоса бе забъркан в интриги около течаща война за наследството на бившия му партньор Иван Тодоров-Доктора.

Слухове в подземния свят го сочеха за един от основните претенденти за натрупаните над 500 млн. долара от контрабанда на цигари. Твърдеше се, че Амигоса настоявал за част от тях заради някогашното си партньорство с Доктора. След убийството на Иван Тодоров през 2006 г. Пепи Амигоса така и не успял да получи своя дял. Според хора от подземния свят огромна част от парите са разделени от вдовицата на Доктора и близки до Евелин Банев-Брендо, който в края на миналия век също участва в контрабандните схеми.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама