Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8223293 www.bgdnes.bg

Гърция се готви да посрещне заплахата от коронавируса след Италия

В неделя вечер в гръцкото министерство на здравеопазването се е провело извънредно заседание, на което е била обсъдена нуждата от укрепване на превантивните мерки срещу новия коронавирус (COVID-19) след установените 150 нови случая в Италия, три от които със смъртен изход, съобщава "Прото тема".

На заседанието са били представени последните данни за разпространението на вируса, както и предложения за нуждата от изработване и прилагане на план за действие, който вероятно ще има три фази за справяне със ситуации с нисък, среден и висок риск, предава БТА.

Реклама

Днес министърът на здравеопазването Василис Кикилиас ще разговаря с премиера Кириакос Мицотакис, за да му представи предложенията за превенция на заболяването, защото епидемиолозите предупреждават, че е въпрос на време в Гърция да бъде регистриран случай на заразяване с вируса. Очаква се в срещата да участват още министърът на образованието Ники Керамеос и министърът на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис.

Междувременно стана ясно, че ученици от 10 гръцки училища, които в момента се намират на екскурзия в Италия, ще се върнат нормално в Гърция и няма да бъдат поставяни под карантина, защото са били в райони, които не са засегнати от епидемията.

За голям пробив в сигурността на електронните системи на ключови гръцки държавни нституции през април миналата година съобщава атинският ежедневник "Катимерини". Според разкрития на вестника международна вълна от операции за кибершпионаж под кодовото име "Морска костенурка" е ударила най-невралгичните и чувствителни от гледна точка на сигурността стълбове на гръцката държава. Вестникът разкрива напълно потвърдени според него сведения, че неизвестни и до днес извършители са се сдобили с достъп до вътрешните информационни мрежи и до вътрешната електронна кореспонденция на гръцкия премиер, на министерството на външните работи, на разузнавателната служба и на гръцката полиция. Пробивът е бил установен от служители по киберсигурността от кабинета на тогавашния премиер Алексис Ципрас. Извършителите са се опитали да заличат електронните си "отпечатъци", без да поемат отговорност за проникването.

Вестникът пише още, че гръцкият военноморски флот пристъпва към създаването на Оперативно командване за Източното Средиземноморие, разположено в базата Суда на остров Крит. Целта е там да бъде дислоцирана постоянно военноморска част, която да реагира непосредствено при нужда в целия регион от Крит до гръцкия остров Кастелоризо край южния бряг на Турция.

"Прото тема" пише, че правителството е подготвило мерки да сложи край на прехвърлянията на студенти, влезли с нисък бал в провинциални университети, към атински факултети, където балът е много по-висок. Само през тази година са се прехвърлили 10 хиляди студенти, някои от които са влезли с бал от 6000 точки в отдалечени университети, а са се презаписали във факултети, където приемът е ставал с бал от 18 хиляди точки. Според замисляните промени прехвърлянето ще е възможно, само ако студентът е получил поне 70 процента от приемния бал за съответния факултет. Публикацията посочва, че проблемът е станал особено остър след приравняването през изминалата година на т.нар. технически учебни заведения с останалите гръцки ВУЗ-ове.

Реклама
Реклама
Реклама