Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8223637 www.bgdnes.bg

„Вила Ямбол” организира най-мащабния Празник на виното advertorial icon

Най-старата изба в Южна България поля тържеството с 5000 литра от най-доброто си вино

С висококачествено българско вино, вкусна храна, пъстри народни танци и кукерски ритуали бе открит Празникът на виното 2020 в Ямбол тази неделя.

Организаторът е най-старата изба в Южна България - „Вила Ямбол“, която представи новите си уникални резерви и отличната си реколта вина. Традиционната инициатива, подкрепена от Община Ямбол, за пета поредна година подари незабравимо изживяване и възможност ямболии да споделят радостта от успешното начало на годината за лозаро-винарския бранш.

Приятна изненада за гостите на събитието бе представянето на селекцията Kabile Reserve, която включва три пленителни едносортови червени вина – мерло, сира и каберне совиньон, с впечатляващ плодов букет и фина барикова зрялост.

Официалния старт на инициативата дадоха изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов и кметът Валентин Ревански, който призова ямболии да пазят и предават традициите за поколенията напред. Веднага след това любимката на поколения българи Катерина Евро, която влезе в ролята на водеща на събитието, и ансамбъл „Тунджа“ вдигнаха хората на дълго и цветно хоро. Кукерската група при Младежкия дом „Георги Братанов“ в Ямбол представиха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието. Певицата Илка Александрова зарадва жителите и гостите на Ямбол с емблематични народни песни, сред които „Търновска царица“, „Прочу се Дана Юрдана“, „Танцувай Пагане“. Кулинарният екип на Ути Бъчваров бе край сцената на надиграването и допринесе за доброто настроение на празника с уникалните си гигантски кюфтета, приготвени специално за гостите на събитието.

„Нашият край е известен с ревностно пазените традиции в лозаро-винарството. Тук всяко семейство е свързано по някакъв начин с грижата за лозята и създаването на вино и ракия. Затова посвещаваме това събитие на Ямбол и на неговата богата история във винопроизводството, която регионът съхранява и предава от поколения“, сподели изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Над 5000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха отворени над 500 бутилки вино от ключовите марки на “Вила Ямбол“.

Красимир Аврамов се похвали, че вината от реколта 2019 са с превъзходно качество. „Годината беше една от най-добрите в последно време. Природата беше на наша страна, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да може да пуснем на пазара нашата най-нова висококачествена селекция Kabile Reserve, която в пълнота представя богатството на нашите земи и уникалната комбинация от климат и почви“, допълни изпълнителният директор на избата.

Доказателство за качеството на вината на „Вила Ямбол“ са многобройните медали от най-престижните международни конкурси. За миналата година най-награждаваното вино на избата е именно Kabile, което донесе на България над 20 отличия от изложения като Mondial de Bruxelles, Vinalies International, Los Angeles International Wine Awards и International Wine Challengе.

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Неслучайно марката на “Вила Ямбол“ Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към винарските традиции на региона. На етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, което още траките са правели.

И въпреки че избата разчита на наследството и традициите, смело гледа напред в бъдещето и далеч зад границите на родината. Днес „Вила Ямбол“ изнася качествени червени, бели и розе вина и ракии в над 20 страни от целия свят, сред които САЩ, Германия, Япония, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур, Хонконг, Палестина, Малайзия.

Освен с вината под марките Villa Yambol и Kabile производителят е познат на пазара с ракиите „Стралджанска“ и „Ямболска“.

Избата управлява над 10 000 дка лозя около Ямбол и Айтос. Разполага и със собствена работилница за рециклиране и производство на бъчви, където най-възрастният бъчвар у нас бай Вълчо предава умения и опит на по-младите.

Голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде. Енолозите работят с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд.

Реклама
Реклама
Реклама