Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8224385 www.bgdnes.bg

Феерия и политически послания на Карнавала в Рио де Жанейро (Галерия)

Позлатена глава на мъртвец, чернокожа морска сирена в аквариум - имаше феерия и много политически послания през нощта в неделя срещу понеделник на Самбодрома, където школите по самба дефилират в рамките на Карнавала в Рио де Жанейро, предаде Франс прес.

Над 2 милиона души участваха в шествия през уикенда по улиците в Рио. Изпи се и много бира. Но празникът придобива фееричните си измерения именно на Самбодрома, където някои платформи достигат височина над 10 метра и хиляди танцьори в ярки костюми са под светлината на прожекторите, предава БТА.

Реклама

Седем от 13-те главни школи по самба дефилираха снощи, а другите 6 ще го направят през нощта в понеделник срещу вторник. Тази година освен на изкуствени скъпоценни камъни и пайети, школите по самба залагат и на политическите послания. "Смятам, че е важно да се изпратят политически послания", каза 27-годишният актьор Енрике Лот, който се бе качил върху достигаща височина 8 метра платформа, изобразяваща динозавърски фосил. Дегизиран като праисторически човек, Лот е член на представилата се снощи школа по самба "Естасио де Са".

Сред най-впечатляващите платформи бе изобразяващата Сера Пелада - една от най-големите мини в света, където хиляди бразилици са търсили злато през 80-те години на миналия век. Платформата бе изпълнена с човешки тела, покрити с кал, а на преден план имаше глава на мъртвец, която представя човешкото и екологично бедствие, свързано с тази треска за злато.

Друга платформа изобразяваше модула от космическата мисия "Аполо-11" върху макет на Луната с диаметър около 5 метра.

Школата по самба "Вирадоуро" представи платформа с огромен аквариум, в който плува чернокожа морска сирена със златиста опашка. Платформата на миналогодишния победител в надпреварата, школата по самба "Мангейра" пък представяше как Исус Христос, който е с венец на главата си и носи джинси, съшити от парчета плат деним, танцува със свои ученици във фавела. Танцът им обаче е прекъснат от полицаи, въоръжени с палки. Става въпрос за метафора на живота на младежите във фавелите, където над 1800 души са били убити от полицията през 2019 г.

Междувременно стана ясно, че когато Камила Пинс взела участие в шествие на Карнавала в Сао Пауло, е сбъднала своя мечта от почти 3 десетилетия, съобщи Асошиейтед прес. Тя била 11-годишна, когато по време на тогавашното му издание за пръв път осъзнала, че иска да бъде жена. Тогава на момчетата било разрешено да носят момичешки облекла, докато участват в нещо като бурлеска. През уикенда тя стана първата транссексуална жена, ръководила барабанчиците на топ школа по самба на карнавалите в Сао Пауло и Рио де Жанейро. Четиридесетгодишната Пилс стана кръстница на барабанчиците на школата "Колорадо ду Брас".

Реклама
Реклама
Реклама