Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8226885 www.bgdnes.bg

Жокера спира коронавируса

Най-странните щитове срещу грипа 

Слагат шарени маски под час 

Доли ЛУКАНОВА

Коронавирусът настъпва със заплашителни темпове и все повече притеснява хората. Затова светът реши да се обърне към зловещия злодей Жокера, който да надвие заразното зло, научи "България Днес". На пазара като топъл хляб се изкупуват противогрипни маски с неговата злокобна усмивка, от която няма бацил, който да не се уплаши.
Темата за новата епидемия определено е една от най-актуалните в момента. Съответно хората търсят нови и все по-причудливи начини за предпазване от болестта. Сред най-иновативните изобретения са умните предпазни маски за лице.

Техен създател е шведска студентка, която учи текстилен дизайн. Идеята й е толкова добра, че шлемът за лице се търси от всякакви националности и придоби световна слава. Самите маски имат рисунки, напечатани със специални термобои, които променят цвета си, когато човек развива висока температура (боята реагира на въздух). Доста хитро и красиво дизайнерско хрумване, нали?

Реклама


Маските срещу грип, които се продават масово в аптеките, предпазват от въздушно-капкова инфекция само от два до три часа, след което стават неефективни. Освен краткото време за защита от вирусите хората трябва да внимават и как точно се поставят, тъй като трябва да дишат през тях. След третия час маската реално се овлажнява и не спира вирусите. Именно по тази причина в редица западни държави, най-вече в болниците, са въведени маски с различни цветове спрямо часовете на употреба. Например от 8 до 10 са сини, от 10 до 14 - червени и т.н. За най-малките пък дизайнери създадоха различни тематични маски. Някои са с котешка муцуна, други с лице на клоун, трети с брада. Сред най-търсените са тези, който имитират истинско лице и когато човек си я сложи, изглежда все едно постоянно се усмихва.


В много държави, включително и в България, предпазните покривала за лице са на изчерпване. Причината е, че основният производител на маски е Китай. Те от своя страна са спрели износа заради собствените си нужди. Именно това провокира много хора да използват креативността си. Така например мъж опакова лицето си с грейпфрут. Други плодове и зеленчуци също са впрегнати успешно в битката с коронавируса.


В социалните медии особено популярна стана снимка, на която млада китайка е залепила върху вътрешната част на маската си дамска превръзка. Обяснението е, че това помагало за течащия й нос, заради който постоянно трябвало да си дърпа от маската от лицето.

Предпазват и домашните любимци

Въпреки че според Световната здравна организация няма доказателства, че домашните животни могат да бъдат заразени с коронавируса, кучкари решават превантивно да защитят своите животни. През последни дни продажбите на маски за домашни любимци са скочили драстично.


Според онлайн търговци основната цел на маските е да предпазват от замърсения въздух, да не позволяват на кучетата да ядат или ближат храна на земята и да бъдат защитени от вируса.

Масова сватба със сини маски

Двеста и двадесет двойки се ожениха във филипински град Баколод със сини хирургически маски на лицата заради коронавируса. Местната управа бе осигурила защитните маски и носенето им бе задължително.

Всяка година масовите брачни церемонии се провеждат традиционно в страната в дните след празника на Св. Валентин. Църква в Република Корея пък осигури и раздаде почистващ лосион за ръце и хирургични маски на близо 30 000 души, стекли се на религиозна церемония този месец.

Реклама
Реклама
Реклама