Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8228316 www.bgdnes.bg

Цонка готвачката е наркокралица

Бандата заляла Испания с дрога

Българката ръководи престъпна империя, без да се докосва до дрогата

Готвачка от крайпътно заведение се издигнала до бос на една от най-големите наркомрежи в Испания. Българката Цонка е арестувана при мащабна операция, при която са арестувани 32 човека и са иззети стотици килограми дрога.
От испанската полиция разпространиха видео от операция "Драче". На кадрите се виждат нахлувания в апартаменти, в които ченгетата попадат на най-различни видове наркотици и оръжия, откриване на тайници с дрога, задържания в домовете и в колите на членове на групировката. Иззети са 155 килограма марихуана "скънк" (изключително качествена трева с високо съдържание на активното вещество тетрахидроканабинол), 6 килограма "спийд" (в Западна Европа така се нарича амфетаминът, докато у нас това е наименование за смес от кокаин и хероин), 1,2 килограма хероин и 205 грама кокаин. При спецакцията са открити над 45 000 евро, множество огнестрелни оръжия, както и 12 автомобила, част от които се оказали с подправени регистрационни номера. Униформените попаднали и на четири домашни плантации с марихуана, всички снабдени с много модерни технологии за отглеждане на канабиса. Всички задържани са на възраст между 40 и 45. Мъже са, с изключение на 44-годишната Цонка и една мароканка.
Цонка според разследващите е лидер на наркомрежата. Заедно със съпруга си Людмил преди две години е задържана при полицейската операция "Кралица". Българите са хванати с десет килограма "спийд" и четири кила и половина хашиш. Изправени са пред съда и са осъдени. Людмил получава 6 години решетки и още е в затвора. Цонка отнася четири години и глоба от половин милион евро. В крайна сметка лежи само четири месеца. Още по време на процеса тя получава прозвището Кралицата на спийда. С наркосемейството са съдени и други двама българи - Любов и Иван, също замесени в разпространението на дрога. Любов е хазяйката на квартирата, в която Цонка и Людмил държали дрогата. Отначало той свидетелства, че тя не е знаела какво държат в стаята, но после я замесват в схемата. А от друга страна Иван е посочен като обикновен клиент, но според прокурорите всъщност Иван е купувал наркотици, които после препродавал.


Испанските ченгета поясняват, че след излизането си на свобода Цонка е взела сериозни предохранителни мерки, за да не падне пак в полезрението на полицията. Върнала се към някогашната си работа и се хванала за готвачка в крайпътно заведение. Живеела изключително скромно. Нито тъгувала, нито пипала, нито дори виждала наркотици. Според разследващите именно тя е шефката на бандата и са събрани достатъчно доказателства за дейността и участието й. Готвачката разчитала на двама лейтенанти в престъпната мрежа, които се грижели за дилърите - единият във Валядолид отговарял за "спийда", а другият, който се грижел за доставките на хероин и има зад гърба си 23 ареста, живее в близко селце.


Търгува и зад граница

Според разследващите Цонка е успяла да превземе пазара на марихуана и хероин във Валядолид благодарение на споразумение с друга организирана престъпна група за разпространение на наркотици в най-големия баски град Билбао. Така Цонка само за месеци успява да създаде огромна империя, занимаваща се с търговия с марихуана и хероин, включително извън Иберийския полуостров. Въпреки че бандата действала основно в страната на баските, тя разпространявала дрога в няколко региона в Испания. Търгувала с марихуана и зад граница - с Нидерландия и Германия. Половината от всички задържани са хванати в страната на баските, а почти всички останали в побратимения с Ловеч Валядолид. Градът е столица на северната автономна област Кастилия и Леон, граничеща с Еускади (страната на баските). След серията арести става ясно, че един от доставчиците на дрога на групата е задържан преди години в Румъния със 150 килограма кокаин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама