Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8228406 www.bgdnes.bg

Страх от масови арести в басейнови дирекции

Акцията не е заради замърсяването с цианиди

Пловдивската шефка изведена усмихната, но с белезници

Страх от арести тресе басейновите дирекции в страната. Той се засилва от вчерашното задържане на шефката на "Източнобеломорски район".
Арестът на директорката на пловдивското подразделение дойде малко след като прокурори и въоръжени полицаи нахлуха в административната сграда. Инж. Цветелина Кънева бе изкарана от униформени и откарана с полицейски бус. Тя излиза наметната с палто, покриващо и ръцете й, вероятно, за да не се виждат поставените белезници. Шефката излезе усмихната, но отказа коментари. Началникът на пловдивската полиция, ст. комисар Йордан Рогачев, обяви, че със сигурност ще има още арести в дирекцията.
"Действията ни в Басейнова дирекция продължават. В момента се правят обиски и на други места в града. Ще има още арести, но засега е рано да оповестяваме подробности", каза още Рогачев.
"Действията на органите на реда не са свързани със зачестилите замърсявания на реките в региона", уточни пред БНР Йордан Рогачев. Хронологично обаче те идват в първия работен след замърсяването с цианиди на реките Юговска и Чая. През уикенда Районната прокуратура в Асеновград повдигна обвинение на управителя на "Лъки Инвест" АД и на отговорника на хвостохранилището на дружеството. 84-годишният Любен Васев и 55-годишният Румен Караисенов са обвинени, че с незаконното изпускане на цианиди са създали опасност за хора, животни и растения. Според прокуратурата замърсяването на реките под Лъки е било умишлено. За деянието се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба до 30 000 лева.
Днес се очаква Окръжната прокуратура да даде специален брифинг, на който да се съобщят подробности за операцията в Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".
Съпругът на инж. Цветелина Кънева д-р Фарид Абдо коментира пред "България Днес", че жена му е била спокойна през последните дни и не е показала от нещо да се притеснява.
"Наистина не е заради замърсяването, тя си върши работата перфектно. Задържанията за случая с цианидите в реките Юговска и Чая дойдоха именно благодарение на нейната работа", коментира лекарят, който е и общински съветник. Според него вероятно жена му е разследвана за документни нередности.
Запитан дали задържането на Кънева може да има общо с работата му като общински съветник и скорошния арест на министър Нено Димов, д-р Абдо лаконично отговори "в тази страна всичко е политика".
Д-р Абдо е съветник втори мандат в община "Марица". Той е избран като лидер на листатата на ВМРО, а Нено Димов също бе от квотата на патриотите. Д-р Абдо е роден в Сирия, но от 35 години живее у нас, където среща съпругата си. През 2010 година участва в риалитито "Добре дошъл в България" на "Шоуто на Слави" и тогава слисва комисията с познанията си по българска политика.
Още в началото на миналата година се заговори за искри около назначаването на Цветелина Кънева за директор на Басейновата дирекция в Пловдив. Тя замени на поста дългогодишния шеф Георги Семерджиев, който бе отстранен.
И други от четирите басейнови дирекции у нас влязоха в полезрението на държавното обвинение. На 14 януари полиция и прокуратурата влязоха в благоевградската централа на "Западнобеломорски район". Проверката е във връзка с водната криза в Перник. Всички дирекции в момента проверяват разрешителните за водовземане на ВиК операторите. Решението за това бе взето на извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите в МОСВ, проведено под ръководството на министър Емил Димитров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама