Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/8229778 www.bgdnes.bg

10 въпроса за рака на черния дроб advertorial icon

Туморите в черния дроб са особено коварни, защото обикновено протичат без симптоми. Добрата новина е, че днес голяма част от тях могат да се диагностицират с помощта на съвременни технологии, а лечението им става все по-успешно. Проф. д-р Гюралп Джейхан, един от най-опитните лекари в Европа за диагностициране и лечение на чернодробни тумори и метастази, споделя детайли за превенцията, симптомите и съвременните методи за лечение, прилагани в болници ACIBADEM (Турция).

- Кои са най-често срещаните чернодробни тумори?

- Най-често срещаните чернодробни тумори всъщност са метастази вследствие от други видове рак. Най-много са пациентите с рак на дебелото черво или на гърдата и метастази в черния дроб. Втората голяма група са пациентите с карциноми, които произхождат директно от черния дроб – хепатоцелуларен карцином (ХЦК). Третата група са пациентите с рак, свързан с жлъчката, жлъчните пътища и жлъчната система. Най-често срещаният сред тях е холангиоцелуларният карцином. По отношение на честотата на различните видове тумори, 50 до 60% от тях са метастатични тумори, 20 до 25% са хепатоцелуларните карциноми и 10 до 15% от чернодробните тумори да холангиоцелуларни карциноми.

- Какви са причините за възникване на хепатоцелуларни карциноми и рак на жлъчката?

- Хепатоцелуларният карцином често се асоциира с хепатит B и C. Освен това, пациентите с чернодробна цироза вследствие от хепатит или увреждания свързани с алкохола също са предразположени към хепатоцелуларни карциноми. За съжаление, има и много пациенти, които нямат хепатит или цироза, но също развиват ХЦК. За тези хора не знаем какво отключва болестта.

- Какви са рисковите фактори за тези видове рак?

- Както споменах, някои пациенти развиват чернодробна цироза вследствие от алкохол. Тоест, злоупотребата с алкохол може да доведе до цироза и впоследствие да се развие хепатоцелуларен карцином. Стеатозата или мастен черен дроб не се асоциира директно с тези заболявания. Проблемът идва, когато се наложи да оперираме пациент с мастен черен дроб и рак. Не е лесно да се оперира мастен черен дроб.

- Рисков фактор ли е възрастта?

- Пациенти с ХЦК могат да се диагностицират и в много ранна възраст, 40-50 години. Ако имат хепатит или алкохолна чернодробна болест, те могат да развият цироза много бързо и впоследствие ХЦК. Холангиоцелуларните карциноми обикновено се диагностицират при по-възрастни пациенти, след 60-годишна възраст.

- Какви са симптомите за рак на черния дроб?

- Когато говорим за тумори на черния дроб, повечето от тях протичат без изявени симптоми. Известни симптоми се наблюдават при холангиоцелуларните карциноми на жлъчната система. С нарастването на тумора и ако е разположен в близост до жлъчните пътища, пациентите получават жълтеница. Но когато става въпрос за чернодробни метастази, пациентът не ги усеща. Трябва да са много големи и да притискат чернодробната капсула, за да започне пациентът да изпитва дискомфорт или болка. Това обаче се случва рядко: за съжаление, повечето чернодробни тумори протичат без симптоми.

- Има ли някакви скринингови изследвания за откриване на тези видове рак?

- За най-голямата група метастази – тези вследствие от колоректален рак, правим колоноскопия и други изследвания за колоректални метастази, разположени в черния дроб. За хепатоцелуларния карцином има един маркер, наречен алфа фетопротеин (AFP), който е доста специфичен за този вид рак. Но това изследване не се прави на всеки човек, правим го само при пациенти в риск, при които са налице изменения в черния дроб, хепатит или чернодробна цироза. То не е толкова специфично като например PSA при рака на простатата.

- Какви са възможностите за лечение при рак на черния дроб?

- Днес можем да лекуваме пациенти, на които преди години не бихме могли да предложим лечение. Първо, трябва да направим разграничение между различните видове тумори. Както вече споменах, най-често срещани са метастазите. Допреди 15-20 години пациент с множество метастази в десния и левия лоб се считаше за „изгубен“. Но това се промени и днес разполагаме с възможности за тези пациенти. В наши дни, лечението на чернодробни метастази е мултидисциплинарен процес. Това означава, че еднакво важни са както хирургът, така и онкологът, радиоонкологът и интервенционалният радиолог. Когато екипът работи заедно, можем да отстраним много чернодробни метастази и да осигурим по-добра прогноза на пациента. Това правим всеки ден.

При хепатоцелуларния карцином нещата изглеждат по сходен начин, защото пациентите обикновено са с цироза и черният дроб не функционира много добре. А когато черният дроб не функционира добре, пациентът има много придружаващи заболявания и операцията невинаги е първа опция за лечение. По тази причина, отново се нуждаем от екип. При пациенти с ХЦК и множество тумори има и друга опция, която също е хирургична: трансплантация на черен дроб. А при холангиоцелуларни карциноми операцията е единственото решение. Химиотерапията при такива случаи може да удължи живота на пациента, но не и да го излекува. Така че единствената възможност за излекуване при холангиоцелуларни карциноми е резекцията на туморите.

- Кои са най-съвременните хирургични техники при чернодробни тумори?

- Големите резекции правим по конвенционалния начин, с отворена операция. Това е стандартът. Но все повече навлиза практиката всички тези интервенции да се извършват с лапароскопски техники. Това означава, че правим минимално инвазивни операции, след които пациентът се възстановява много по-бързо. В Acibadem можем да използваме и роботизирана хирургия, която все още е в процес на развитие. Освен това, по време на самата операция можем да приложим и радиоинтервенционално лечение. Можем също да използваме компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс в операционната зала. По този начин можем ясно да идентифицираме туморите и да бъдем направлявани от компютърните системи по време на хирургичната намеса. Черният дроб е триизмерно тяло с артерии, вени и биосистеми. Всичко това наподобява клонова система на дърво и в този орган има много разклонения, които не можем да видим отвън. Но когато операцията се провежда под томографско проследяване, можем да избегнем отстраняване на повече тъкан от необходимото. По този начин предпазваме здравите тъкани.

- Каква е ефективността на радиотерапията при чернодробни тумори? Има ли някакви индикации за радиотерапия?

- Не и преди операцията. Може би след нея: например, ако сме оперирали пациент и след 3 месеца при образно изследване открием нови метастази. В такъв случай пациентът може да премине радиотерапия, защото не можем да го оперираме повторно след 3 месеца. В подобни случаи радиотерапията се явява опция за лечение.

- Какви са препоръките ви за здрав черен дроб?

- Бих препоръчал да се избягва злоупотребата с алкохол. Алкохолът е токсичен за черния дроб и отваря вратите за чернодробни заболявания. Стеатозата също засяга функциите на черния дроб, така че не се препоръчва прекомерната употреба на мазни храни. Освен това, комбинацията от тютюнопушене и алкохол е много неблагоприятна както за черния дроб, така и за панкреаса. Наднорменото тегло също не е полезно за черния дроб.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

Реклама
Реклама
Реклама