Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8233186 www.bgdnes.bg

Ралица Паскалева

КОЯ Е ТЯ

Родена е на 20 септември 1989 г. в град Русе в семейството на Даниела и Красимир Паскалеви. Учи в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" в родния си град, а по-късно завършва Първа езикова гимназия във Варна.
Приета е от раз в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Още преди да завърши академията през 2012 г., започва да снима в български и чуждестранни продукции.
През 2014 година излиза филмът "В името на краля 3", където Ралица изиграва главната женска роля на принцеса Арабела и си партнира с холивудската звезда Доминик Пърсел. Следват филми с Ейдриън Пол, Джон Рис-Дейвис, Джош Кели и др.
Междувременно й поверяват главната роля в сериала "Кантора Митрани". Героинята й е адвокат Милена Хаджийска.
През 2013 година взима участие в 5-и и 6-и сезон на "Столичани в повече" по Би Ти Ви като журналистката Дарина Михайлова.
За ролята й на Дженифър в комедията "Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха" е номинирана в три категории за наградите Jameson Golden Blend.
Истински хит става ролята й на Симона Александрова във филма "11А", излъчен по кината в началото на 2016 година.
Филмът с нейно участие "Лабиринти на любовта" обикаля кината и в Русия, след което е излъчен и по българската телевизия.
През 2015 година завършва ускорен курс Film Acting в известната Ню Йорк филмова академия в кампуса La Femis в Париж.
От 2011 до 2012 г. играе на сцената на театър "Българска армия" в представлението на проф. Красимир Спасов "Както ви харесва".
Играе цял месец в Париж в две представления в Theatre de l'Epee de Bois.
От началото на 2015 година Ралица преподава актьорско майсторство за кино и театър в МОНТФИЗ (Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство).
Качва се на сцената на Театър "София" за участие в пиесата за сладките-горчиви тайни "Тирамису".
От 2016 година е един от основните персонажи в сериала "Откраднат живот" по Нова тв и става любимка на зрителите в ролята на д-р Галя Стилянова.


Киното е моето призвание!

За свой път съм избрала киното - за мен театърът е страст, но киното е призвание! Това разкрива Ралица Паскалева за целите си в кариерата. Уточнява, че и на сцената, и пред камерата се чувства еднакво добре.
"Усещанията да застанеш пред камерата и да застанеш на сцената пред жива публика са коренно различни, но си приличат по едно - вълнението, с което очакваш да видиш как ще бъде прието от публиката. За нея го правим", споделя красивата актриса. Според нея е важно да се полагат усилия и да се работи с любов. "Когато има съвкупност от желание, труд, усилие и любов, нещата се получават. Вселената не остава някой незабелязан, твърдо вярвам в това. Рано или късно всичко се отплаща", коментира мъдро талантливата Ралица. Тя залага на отдаденост, труд и любов по своя път към успеха. И дори дава гаранция, че с тези три съставки всички би успял в своята професия или в стремежа към голямата си мечта.
Актьорството е несигурна професия, категорична е обичаната актриса. "Днес имаш ангажимент, утре нямаш" - разсъждава Ралица. Затова тя не спира да работи върху себе си. Актьорството за нея е непрестанно себеопознаване, вглеждане в себе си и вглеждане в другите. "Трябва да можеш да наблюдаваш и да черпиш от хората отстрани. Да помниш реакциите им, движенията, дори и изказа им. Така ти е много по-лесно да изиграеш човек, който е тотално различен от теб самия", издава малките си тайни любимката на зрителите. Все пак заключва, че това е професия като всяка друга и човек се развива и усъвършенства непрекъснато.
Работата на щат в театъра не я блазни. "Никъде по света няма понятието "на щат". Не си представям как един актьор взима мизерна заплата, мисли как ще си плати сметките, а в същото време от него се очаква да играе 200 пъти едно представление. Представлението просто умира, на актьора му става скучно и магията изчезва", смята чаровницата. Тя обожава театъра, но иска да играе в постановки, които харесва, с хора, които я харесват, и роля, която одобрява. Надява се и за напред да може да си позволи да не играе по задължение.
Затова засега е поела в своята насока - киното. Признава, че седмото изкуство я провокира много повече като човек и актьор. "Еднообразието в театъра тук ме убива. Намирам, че българският театър е гнил. Това - да се въргаляме в прах, мръсотия и перуки с въшки, за да се отдадем на изкуството, да изстрадваме и да се мъчим за изкуството - за мен това са неща, които не бива да се случват. Унижават те и ти водят хора по анцуг в публиката, които хрупат вафли, докато се играе Шекспир", коментира с болка младата актриса. Мнението й е, че това е положението на самата държава.
Друг проблем, с който се сблъскват актьорите, е обърканата система да се използват едни и същи познати лица във всички сериали, вместо да се викат млади надежди. "Продуцентите обясняват, че няма нови, добри актьори, а актьорите казват, че тях не ги викат на кастинг. Ако се случи да се сложи бележка в НАТФИЗ, че някъде се провежда кастинг, често някой минава и я маха, за да не отидат много хора", разказва Ралица за преживяванията си в академията.
В последните години тя отчита развитието на киното и театъра и се надява на все по-успешни и мащабни продукции.

Реклама

Любов като на филм

На софийското летище среща любовта Ралица Паскалева. През юни 2017 г. тя отива на първа среща с либерото от националния отбор по волейбол Теодор Салпаров. Малко преди това двамата се запознават чрез общи приятели. Известно време си пишат и стават близки. "Боже, това момче какви уникални сини очи има", си казва Ралица, щом го вижда.

Отначало нещата между тях започват плахо - изпращат си съобщения и се чуват по телефона. Разговорите зачестяват и стават все по-продължителни. "Въпреки че се виждаше, че има някаква симпатия между нас, истински нещата тръгнаха, когато се видяхме сами за първи път. Това беше денят, в който той се прибра с националния отбор от Аржентина. Попита ме дали искам да го чакам на летището. Аз казах - защо пък не, и въпреки възможността да ни забележат всички журналисти и да си напишат някаква измишльотина, преди нещо сериозно да е станало между нас, аз отидох и почти веднага и двамата разбрахме, че ще бъдем заедно", спомня си Ралица за началото на връзката си.


От тази първа среща на летището двамата си пасват и стават като едно цяло. От коментари под снимки в социалните мрежи медиите ги разобличават, че са заедно. Красивата актриса пуска общи фотоси с волейболиста, за да сложи край на спекулациите.
Ралица и Теодор не искат да правят сензация от връзката си и затова изчакват да мине малко време, преди да я обявят. "Решихме, че няма смисъл повече да крием желанието си - я да лайкнеш снимката на другия или да напишеш някой мил коментар, или пък да си постнеш някоя снимка от прекрасен момент заедно", казва актрисата.
Тя издава, че не са искали да се обявяват и заради доза суеверие. Страх я е от завистливи и злобни хора, но притеснението й минава бързо. "Като цяло ми е по-важно, че се намерихме с него, а кой какво мисли не ме вълнува, за това и не чета особено какво се пише за нас", признава Ралица. И двамата с половинката й са категорични, че връзката им се е случила много естествено и красиво. "Още от самото начало имаше пламък и в нейните, и в моите очи. Сигурен съм, че не сме сбъркали в избора на партньор", допълва Теодор.
Той има син от бившата си съпруга Бойка Делиева, с която поддържа добри отношения. Виртуално е първоначалното запознанство на 10-годишния Георги с Ралица. То става, докато Теодор провежда видеоразговор. Георги вижда Ралица и веднага я разпознава. Гледа я в сериала "Откраднат живот", знае я и от филма "11А", в който участва. Така се запознават първо виртуално, а после и на живо. Бързо се сприятеляват, като момчето проявява силен интерес към заниманията на актрисата. "Имат много неща, за които да говорят", доволен е Салпаров. Ралица е щастлива, че момчето я приема добре. "За мен той е едно цяло с баща си. Няма как да обичам Теодор повече от малкия. За мен те са едно и винаги ще бъдат", споделя Ралица. Тя води любимите си мъже няколко пъти на снимачната площадка. Георги следи всичко с любопитство, а от екипа дори обмислят да включат Салпарови в някоя от сцените. Засега Георги е тръгнал по стъпките на баща си и тренира волейбол, но родителят му е категоричен, че синът му сам ще избере с какво да се занимава.
По това време освен либеро в националния отбор по волейбол Теодор Салпаров е играещ спортен директор в "Нефтохимик" - Бургас. Натоварените графици на спортиста и актрисата и разстоянието между тях са първите трудности, пред които е изправена новата звездна двойка. На Теодор му се налага да пътува цяло лято по мачове и лагери и лети със съотборниците до Аржентина, Полша, Русия. Ралица започва снимките на поредния си сезон от медицинския сериал. Това не ги спира да бъдат заедно. През свободното си време Теодор пътува до София, а когато не снима Ралица се отправя към морето. "Успявахме да се видим - отидох и на лагера им във Варна. Взех си хотел близко до тях, за да мога да го виждам максимално често, но и да не ги разсейвам от ангажиментите", признава с усмихва Ралица.
Благодарение на Теодор тя започва да харесва рождения си ден. Двамата първо отбелязват неговия празник през август с националите в морската столица. През септември двамата поемат към Русе, за да празнуват заедно с родителите на чаровната брюнетка. "Като цяло не обичам този тип празници, но появата на Теодор ме направи толкова щастлива", отбелязва Ралица.
Тя следи всичките мачове на любимия си мъж и му стиска палци, дори и от разстояние. Откакто са заедно, не пропуска да гледа срещите, независимо къде се намира и какво прави. Случва се дори на снимачната площадка и да сложи слушалките и да гледа на телефона как се справя любимото й момче.
Любовта дава плод и през февруари 2018 г. двамата обявяват, че чакат дете. Малкият Максим проплаква на 3 юли в Първа АГ болница "Света София". "Искахме да носи свое име, а не да бъде кръстен на някого от родата. Искахме да е име, свързано с Библията и християнската вяра, да е интернационално, да си отива с фамилията и да има красиво и смислено звучене и значение. И така след недълго обмисляне решихме да бъде Максим Салпаров. Сигурна бях, че той си харесва името, защото още докато беше в корема ми, му говорех така и той реагираше", разказва младата майка. С Теодор си поделят грижите за малкия наследник. Той къпе Макси, сменя му памперсите и го приспива. "Истински щастливи сме", признават младите родители и издават, че биха искали още деца.


Наскоро Теодор отива в "Газпром Юрга" (Сургут), след като се разделя с шампиона на България "Нефтохимик". Ралица Паскалева трудно издържа без любимия. "Липсваш ми... И не, не съм ти пипала дрехите... много!", написа актрисата към снимка, на която носи фланелка на волейболната легенда. Красавицата подкрепи Салпаров в трудното му решение да напусне националния отбор, което той обяви в началото на годината.

Обръща се на "Д-р Стилянова"

Катастрофи, аборти, драма в любовта, трудности в професията - всички тези изпитания пред героинята на Ралица Паскалева - д-р Галя Стилянова, я правят една от любимките на зрителите на медицинския сериал. "След осем сезона и 400 епизода започнах да възприемам за нормално, когато хората се обръщат към мен с "Галя" или с "докторке", отбелязва чаровната актриса. Когато приема ролята в сериала "Откраднат живот", тя очаква успеха, защото вече е работила с продуцента Евтим Милошев. Още от първия сезон машината я завърта. "Разработваме образите си в продължение на вече 4-5 години, но сериал се снима изключително трудно. При филмите имаш сценарий и 2-3 месеца да коментираш ролята си с режисьора, да репетираш", посочва Ралица Паскалева.

Реклама


В хитовия медицински сериал тя и колегите й на ден снимат по 16 страници текст. Работата е много динамична - с два екипа, с двама режисьори, действието се развива на различни места, а понякога се разминава и хронологично, описва ежедневието си на снимачния терен екранната д-р Стилянова.
В живота Ралица не си прилича с д-р Стилянова. "На нея й се случиха ужасяващи неща, които ме плашат, но пък сценаристите написаха доста емоционални сцени, които й позволиха да се развие като образ", изтъква актрисата. Тя и колегите й преживяват трудно драматичните сцени, защото знаят, че са писани по истински медицински случаи. "Най-тежко преживях една от сцените, по време на заснемането на която всички плакахме. Имаше жена, чието дете - още неродено, се оказва, че няма очи. Та тя моли докторите да го убият, защото няма да има добър живот. А тя като майка няма да го понесе. Покъртителна сцена", разчувства се даровитата Ралица.
Тя е убедена, че в живия живот никога няма да бъде доктор. Става й лошо от кръв, мрази болници и ако й се налага да мине покрай клиника, пресича на отсрещния тротоар. На лекар ходи само в краен случай. Въпреки това винаги е имала добро отношение към лекарите. "Снимаме в операционната и трябва да сме облечени с една дреха, плюс маска, плюс очила, шапка, ръкавици. Аз на 30-ата минута вече не издържам да стоя права, а съм млад човек и би трябвало да ме държат краката. Тогава си представям как един лекар стои по 8 часа и провежда животоспасяваща операция. Дори нещо толкова елементарно ме кара да се замисля колко е сложна тази професия и че трябва да я уважаваме повече", посочва Ралица Паскалева.
С успеха на сериала расте и нейната популярност. Фенове започват да я спират по улиците. "Беше наистина голям комплимент, когато ме срещна един баща и ми каза, че заради мен дъщеря му иска да учи медицина. Аз нямам нищо общо с медицината, но това може само да ме радва", ласкае се красивата брюнетка.
По повод упреците към някои действия на героинята й Ралица коментира, че предпочита да не чете морал, а гледа да не изневерява на себе си. Сигурна е, че понякога стават неща, за които си се заричал, че няма да се случат. "Аз не бих тръгнала с женен мъж или с мъж 30 години по-голям от мен. Но ако се влюбиш, няма какво да направиш, случило се е. Понякога седиш и казваш отстрани: "Да, аз не бих го направила". А като ти се случи, реагираш по съвсем друг начин и приемаш всичко другояче", разсъждава актрисата.

Уроците на Мастъра

Важна роля в живота на хубавата Ралица изиграват уроците на легендарния проф. Стефан Данаилов. Но не само за играта на сцената, а и житейските напътствия. Паскалева попада в класа на Мастъра в НАТФИЗ. "Бях с червена коса, широки панталони и цялата в пиърсинги. Можех да ги махна, но исках да ме приемат такава, каквато съм - бунтарка", спомня си актрисата. Предполага, че именно затова е харесана от именития преподавател - смелостта и темперамента, отвъд статуквото. "Виждах, че ме харесва, защото той подкрепя характерните хора, тези, които стоят зад думите си, защото той е такъв", посочва Ралица. Тя изтъква, че винаги ще е благодарна на Стефан Данаилов, че е повярвал в нея и в таланта й и че е дал изключително много на всичките си ученици.


В края на ноември м.г. легендата Стефан Данаилов умира на 76 години. Смъртта му потриса и студентите му. Ралица Паскалева си спомня за срещите с Мастъра. "Последно му бях на гости преди няколко месеца. Пихме чай и си говорихме за семейството, за новия клас, за мен самата, за проектите, в които участвам в момента. Питах го как се чувства. Носех си автобиографията му "Романът на моя живот". Подписа ми я с много любов и после ми извади още 2 книги подарък и ги разписа и тях. Каза да ги подаря на родителите ми и на мъжа ми. Такъв човек беше - щедър и благ", връща лентата назад Ралица.
Тя разказва, че се е чувала често с преподавателя. "Случваше се да му звъня, за съвет или просто да проверя как е. Винаги го намирах с лекота. Във всеки един аспект той беше великолепен човек. Непрежалим!", убедена е ученичката на Ламбо. Тя е категорична, че всичко, което е научила от легендата, е изключително ценно.
"Като започнем от професионални уроци до уроци от житейско естество. Той умееше чрез шеги и закачки понякога да те накара да се замислиш сериозно над нещо. Какво ще запомня от него - всичко! Елегантните костюми, с които идваше на репетиции, ароматът на скъп парфюм, примесен с лек мирис на любимите му цигари, вицовете, шегите, подкрепата му към всеки един от нас", заяви актрисата.
Тя още си спомня като ден днешен приемния изпит в НАТФИЗ: "Тогава застанах очи в очи със Стефан Данаилов. Той ми каза: "Здравей, мойто момиче! Как си?". Това сложи началото на години любов, уважение и привързаност." Ралица Паскалева е едно от петте момичета, избрани от Мастъра да бъдат в класа му сред стотици други кандидати. "Започнаха 4 години без почивен ден, 4 години в безброй забавления, смях, сълзи, преодоляване, репетиции", разказва Паскалева. Тя разкрива и неподозирани факти от времето в НАТФИЗ с легендарния актьор като ментор.
"Той ни водеше навсякъде със себе си. Ние бяхме не просто негови студенти, ние бяхме негови деца. Той знаеше всичко за всеки. Винаги. Той тайно плащаше семестриалните такси на закъснелите студенти, той поръчваше пица за всички на рождените ни дни, той водеше всеки болен за ръка до лекар и чакаше с него в коридора. Той беше нашият Мастър. Винаги отбелязваше празниците си в нашата компания", спомня си актрисата.

Пътешественик със страст към арабския свят

Малдивите, Египет, Бали, Израел, Доминикана - това са само част от дестинациите, които Ралица Паскалева посещава. Тя признава, че е запален пътешественик и би дала всичките си пари, за да обиколи света. Не се спира и дори в напреднала бременност се разхожда край египетските пирамиди. С любимия Теодор се наслаждават на екзотиката на Доминикана. Наскоро Рали води и малкия Макси да потопи крачета в Индийския океан на бреговете на Малдивите. "Обожавам да пътувам. Ако мога, бих дала всичките си пари, за да обиколя всички приказни места по света. Колкото и банално да звучи, истина е - пътуването е единственото нещо, за което плащаш, а те прави по-богат", разсъждава Ралица.


От малка тя е луда по Египет и арабския свят и дори мечтае да стане археолог един ден. Макар да не сбъдва мечтата си да е Индиана Джоунс, тя не се отказва от страстта си към Ориента и се записва на курс по арабски. Първото ниво е подарък от близките й за рождения й ден. След като се научава да чете, пише и смята, красавицата се заканва да не спира с ученето.


През свободното си време Рали гледа да е с близките си. Когато има време, отива в родния си град. "Обичам да ходя на кино. Правя всичко, което всеки нормален човек на моите години прави и нищо не ми липсва", уточнява актрисата. Тя предпочита спокойните вечери вкъщи, когато се отдава на едно от любимите си хобита - рисуването. Освен това обожава животните - има афганска хрътка Кабул, още две кучета и две котки.

Инфлуенсър

Уникална комбинация от красота и интелект забелязват феновете в чаровната Ралица Паскалева. Това не остава незабелязано и от редица брандове, които популяризират продуктите си чрез профилите на обичаната актриса в социалните мрежи. Тя рекламира дрехи, куфари, храни и бебешки пюрета и перилни препарати.
"Стремя се да публикувам постове, които биха донесли смисъл на публиката ми. Било то усмивка и добро настроение, било текст, който дава повод да се замислиш върху нещо. Радвам се, че има доста хора, които намират смисъл да следват профилите ми и да се задържат в тях, тъй като поддържам профилите си с любов. Не бих ги превърнала само и единствено в безсмислен инфлуенс бизнес или място за чесане на егото ми", разказва Ралица.


Тя уточнява, че фейсбук страницата й е свързана главно с професионални ангажименти, а в инстаграм споделя лични моменти, пътувания и преживявания. "За мен е много важно да покажа на аудиторията ми истинското ми Аз и мнението ми по различни теми и казуси. Всеки, който ме познава като артист и личност знае, че съм емоционална и директна. Смятам, че да изказваш мнение и да го отстояваш е много важно и достойно", коментира обичаната актриса.

Реклама
Реклама
Реклама