Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8234964 www.bgdnes.bg

"Кокаинов крал" осъзнал грешката си

Дясната ръка на Евелин Банев-Брендо пред съда

Матей Боев ще чака окончателното решение дали ще излезе от пандиза предсрочно

Осъзнавам вината си за това, за което съм осъден с "Кокаиновите крале" - направих една голяма грешка, но престоят в затвора ме промени! Това каза вчера пред Софийския апелативен съд Матей Боев, сочен за дясна ръка на Евелин Банев-Брендо. Боев е пуснат на първа инстанция да излезе две години и половина предсрочно, а сега ще чака окончателното решение на втората инстанция.

Реклама


Той получи 12 г. решетки в Италия по мегапроцеса "Кокаинови крале" с хората на Брендо за трафик на дрога от Южна Америка. Според разследващите наркоаферата с 40 тона кока Боев е носел куфарите с пари при продавачите в Колумбия и Венецуела, а след това прибирал получените средства при сделките в Европа. Подсигурявал е и яхтите, с които кокаинът се пренасял през океана до Испания. Печалбата от престъпния бизнес е около 100 млн. евро, показват изчисленията на криминалистите.


Матей Боев получи 12 г. в Италия, а при прехвърлянето му да лежи у нас магистратите му намаляват две години от наказанието си. В Централния софийски затвор осъденият наркотрафикант успява да намали престоя си с работа. За положителната промяна на пандизчията се обявява и шефът на затвора, който предлага да се допусне условно предсрочно освобождаване.
В съда свидетелства и инспекторът по пробация на затвора Пролет Николова. Тя и колегите й са категорични, че не се очаква срив на постигнатите резултати при Боев, ако той попадне под влияние на външни фактори на свобода. "Боев 4 пъти е искал среща с мен, говорили сме и неформално. При него са налице условията за плавна ресоциализация - има семейство, с което поддържа контакт, и транспортна фирма, където ще работи", разказа социалната служителка.
"Това са шаблони, теоретични и ефимерни фрази! Кажете ни конкретно какво наблюдавате при осъдения! Всяко лице е индивидуален субект в света!", тропна по катедрата съдия Пламен Дацов.
От прокуратурата не оспорват промяната у Боев, но се опасяват, че той не може да бъде освободен "с лека ръка" предвид тежкото престъпление и високата организираност на престъпната схема. От затвора сочат, че Матей Боев не е имал провинения нито в Италия, нито у нас.
"Клиентът ми осъзнава какво е извършил и приема доброволно санкцията. През годините той нито веднъж не е опитал да спори с администрацията на затвора", изтъкна защитничката му. Тя отбеляза, че пандизчията работи на 4 часа, но реално виси по 12 часа на крак, без да иска поощрение. От материалите по делото става ясно, че към момента аверът на Брендо е барман на служебния бар. Преди това е отговорник за фитнес клуба, грижи се за склада на 13-а група и свири като рефер на боксов турнир в каторгата.
"Когато останах сам, без семейството си - това ме промени. Осъзнах, че лиших близките си от грижи. Искам колкото се може по-бързо да се прибера при тях", коментира Боев. Той опита да убеди съдия Пламен Дацов и колегите му, че осъзнава какво е сторил. "През 2012 г., когато разбрах от жена ми, че са ме търсили, бях с големия ми син в Германия. След два дни се прибрах и сам се предадох. Откакто ме върнаха от Италия, от първия ден в България се стремя да участвам във всякакви курсове и търся работа, за да изляза по-бързо", сподели пандизчията. Разказът му не задоволи любопитството на магистратите. "Достатъчно сте интелигентен. Кажете ни как осъзнавате вината си", запита строго магистратът. След като на няколко пъти не получи задоволителен отговор, той заяви, че в срок ще има решение за съдбата на Матей Боев.
Докато Боев е на крачка от свободата, шефът му Брендо е в неизвестност и се търси от три държави с червена бюлетина на Интерпол. Той получи 20 г. в Италия по кокаиновия процес. Румънският съд му даде 10 г. и половина за трафик на над 50 кг кокаин през април 2012 г. Родните магистрати осъдиха "Кокаиновия крал" на 6 г. за пране на пари. Обвиненията са, че от октомври 2002 до май 2005 година на територията на България, Великобритания, Ирландия, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия Банев е участвал в организирана престъпна група за финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити от наркотрафик.

Братовчед на Боевски

Аверът на Брендо Матей Боев е братовчед на щангиста Гълъбин Боевски. Шампионът също си имаше проблеми с правосъдието, след като бе спипан с кокаин в куфарите си на летището в Бразилия, но бе върнат у нас и по необясними причини не изтърпя солената си присъда. Покрай арестите на "Кокаиновите крале" се появи информация, че братовчедите са в конфликт и не поддържат добри отношения.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама