Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8234986 www.bgdnes.bg

Динко спасява клошар

С машинка Ловеца на мигранти подстригва закъсалия ямболия и му дава работа

В бръснар се превърна покрай спасяването на бездомник Динко Вълев, прочул се като Ловеца на мигранти от Ямбол. Със собствените си ръце и с машинка в тях, Вълев подстрига превърналия се в клошар 48-годишен Велко от Ямбол.
Динко се трогнал от тежката съдба на съгражданина си и организирал акция за спасяването му. В нея собственикът на най-голямата борса за стари камиони в страната включил техника и работници от фирмата си. Самият Динко участвал в разчистването на жилището на Велко, в което от няколко години клошарят трупал важни за него вещи. С времето тристайният апартамент в Ямбол се превърнал в сметище, а вонята се разнасяла в целия вход.


Живеещите в него негодували, защото се страхували да не плъзнат заразни болести от струпаните и разлагащи се боклуци. Хората подавали и сигнали в общината, но оттам нищо не могли да направят, за да бъде спряно задръстването на апартамента на Велко с боклуци. Стигнало се дотам, че човекът бил принуден да се изнесе от жилището си с няколко от най-необходимите си вещи преди осем месеца. Това време той прекарал под стълбище пред входа. Превърнал пространството в импровизиран дом, постлан с кашони. Заради миризмата от некъпания от месеци мъж никой от съседите не смеел да се приближи до него. Единствената му вярна компания през това време били махленските кучета.
Самият клошар обяснява, че бил принуден да спи под стълбището навън, защото домоуправителят не го пускал в блока. Причината за това били неплатени 67 лева за разходи във входа, които Велко дължал от три години, обяснява той пред местната телевизия "ЕРА ТВ". Хранел се с отпадъци, които намирал в кофите за смет.
Съседите разказват, че Велко бил добър човек, на никого не е направил нищо лошо, никого не е обидил, но просто е болен. Проблемите на Велко започнали след смъртта на родителите му преди три години, когато останал сам на света.


Трогнат от тежкото положение на изпадналия в беда съгражданин, Динко взел нещата в свои ръце. Мобилизирал техника и работници за почистването на апартамента, превърнат в сметище.
"Ще сложим мебели в жилището. Взимам Велко на работа при мен. Не може един човек да живее при такива условия, недопустимо е. Ето, Велко вече е измит, подстриган и облечен чисто. Обеща да промени начина си на живот. Вече ще има нормален живот - покрив на главата си и храна, която да не вади от кофите", категоричен е Динко Вълев. Самият Велко е трогнат от жеста, който приема с благодарност.
Доволни от благотворителната акция са и комшиите, които от години търпят вонята във входа.
"Добре, че се намериха добри хора да помогнат на Велко, той не е лош човек, но изпадна в беда след смъртта на родителите си", обяснява съседка на клошаря.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама