Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8239525 www.bgdnes.bg

Самоук майстор изрисува село

Над 800 картини красят населеното място

Доли ЛУКАНОВА

800 картини красят великотърновското село Къпиново. Те са дело на самоукия художник Доско, който се е трудил над тях през последните 13 години, научи "България Днес".
Творецът е превърнал своята наследствена къща в ателие, където да твори. Когато времето позволява, Доско изнася платната си навън, за да може всички къпиновчани да им се насладят.
Доско обича да рисува още от дете. За първи път свързал живота си с изкуството на младини.
"След като излязох от казармата, в едно предприятие бяха обявили конкурс за художник. Искаха да можеш да правиш реставрация и да рисуваш портрети. Реших да се пробвам, а те пък взеха че ме харесаха", връща се назад в годините самоукият майстор.
Любими на твореца са маслените бои, с които да рисува красотата на човешкото тяло, изгревите и залезите. Дълги години е рисувал пейзажи и портрети на морето, затова вече е станал майстор в този жанр. Преди няколко години, воден от порива да твори, решил да се пробва и в дърворезбата. Хванал длетото и направил първите си декоративни пана върху орех и дъб. По-късно започнал да вае и скулптури от мрамор.
Всъщност голямото желание на майстора било да се занимава с музика, защото свири много добре на акордеон и синтезатор.
"Сега продължавам да свиря, но най-вече за удоволствие", завършва Доско и признава, че не познава нотите, а свири по слух.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама