Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8239528 www.bgdnes.bg

Мъж създаде карта само от магнити

Пътешественик с уникално творение 

Георги е обиколил 475 обекта у нас 

Доли ЛУКАНОВА
Карта на България, създадена само от магнити - с това може да се похвали русенец. През 2018 г., воден от приключенския си дух, Георги Гьоков решава да обиколи всички градове и курорти в родината ни. Прави го само с обществен превоз, което допринася за сантименталната стойност на първото му пано. Преди да тръгне на път, Георги гледа много туристически предавания, като по този начин интересът му расте с всеки изминал ден.
"Обиколих цяла България - от край до край. Успях да посетя всички морски курорти - от нос Калиакра, чак долу до Резово. След това минах и през всички български градове", споделя пред "България Днес" колекционерът.
Първият магнит, който Георги си купува, е от Трявна. Сгушен в полите на Балкана, градът успява да го омае със своето спокойствие, вълшебни гледки и неповторимата атмосфера на онези отминали времена, които и днес ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.
Интересното в случая е, че където и да ходи, Гьоков се придвижва само и единствено с обществен транспорт. Докато създаде така мечтаното и нестандартно пано, той преминава през много трудности. Споделя, че понякога е имал не повече от 50 лева в джоба, но въпреки това не се отказал.
"Особени затруднения изпитах накрая, когато ми останаха няколко бели петна върху картата", допълва мъжът.
Така миналата година по Великден му се налага да обиколи градовете в централната част на страната и да стигне до Видин, за да събере липсващите магнити.
"В моя апартамент притежавам три Българии - създал съм нещо уникално, красиво. Едната ми България - това са магнитите - 475 магнита съм събрал общо. Втората България е самата карта, върху която съм ги наредил. Третата ми България, наричам една артгалерия. Нещата, които са ме впечатлили най-много, съм ги запечатал в снимки - имам 3200 фотоса", разказва още русенецът.


Георги се надява да получи подкрепа от галерии, където да може да покаже богатата си колекция от фотографии. Ще се радва, ако го потърсят и съмишленици, които като него имат страст към географията, за да обсъдят заедно нови начинания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама