Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8239538 www.bgdnes.bg

Българин прави къщата на Краля на обувката

Художникът Борис Делчев е любимец на Кристиан Лубутен

Български майстор на четката е сред любимите творци на световнопризнатия Крал на обувката Кристиан Лубутен.
57-годишният френски дизайнер, който е желан и обичан от цял Холивуд, избира художника Борис Делчев, който преобразява всички имоти на модния дизайнер. Една от най-добрите му работи е в имението на Лубутен в Лисабон, където познатият с червените си подметки на обувки дизайнер искал единствено нашенецът да изрисува. Лубутен настоял къщата му да има красиви стени, витражи и изрисувани тавани, които да му напомнят на джунгла.


Няколко месеца и цял екип от българи виртуози са били нужни, за да може Делчев да превърне желанията на модния гуру в реалност. Резултатът е впечатляващ - стени, коридори и стаи, изцяло въвеждащи в природата и първобитния начин на живот.
След тази работа българинът става фаворит на световноизвестния дизайнер, който пожелал той да изрисува и останалите му пет имота, разположени в различни държави.

Реклама


Любопитен факт е, че даровитият художник е внук на критика Борис Делчев. Той завършва Художествената академия в София, има и диплома по изящни изкуства в Париж и е професионален декоратор от 1994 г.
Освен работата си по домовете на Краля на обувката Делчев е познат и с работата си по луксозния хотел "Чираган Палас" в Истанбул.
Негови творения има в замъци и именията на заможни дами и господа от Европа, Близкия изток и САЩ. Понякога работата по един имот трае цяла година, тъй като проектите са мащабни и понякога покриват няколко етажа. Заради работата си получава признание за цялостен принос от френското Mинистерство на културата - рицар на Oрдена за изкуство и литература.


Самият Лубутен се доверява само на професионалисти в различни области. От малък французинът се интересува от мода и обувки, като работи за гиганти като "Шанел", преди да основе собствена компания. На 27 г. осъществява мечтата си за фирма и отваря първия си магазин. Бързо набира популярност и започва да прави обувки за кралски особи и холивудски звезди. Негова клиентка е и принцесата на Монако Каролин. Благодарение на нея обувките на Лубутен се превръщат в блян и мечта на всяка дама. Неговите червени подметки стават най-разпознаваемата модна тенденция в света, като през 2018 г. Съдът на Европейския съюз регистрира и призна червения цвят на подметката като запазена марка на Кристиан Лубутен.
Най-евтиният модел от марката надхвърля 800 лв., почитатели са му всички дами от А-листата на Холивуд. Той създава обувки за множество знаменитости като актрисата Сара Джесика Паркър, Даян фон Фюрстенберг, певиците Кристина Агилера, Тина Търнър, Ники Минаж, Риана и др. Заради манията по обувките му почитатели и привърженици дават отделно име на самите обувки - лобс. Авторката на бестселъри Даниел Стийл притежава над 6000 чифта от творенията на модния дизайнер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама