Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8244919 www.bgdnes.bg

Условни за Добри Шарения и лихварите от Хасково

Давали заем срещу 50% горница за 24 часа

Сочен за наркодилър член на бандата оправдан

С условни присъди приключи процесът за лихварство срещу Добромир Момчилов - Добри Шарения от Хасково и аверите му! Доказателствата от шумната акция през 2016 г. се оказват недостатъчни, за да бъдат тикнати погнатите за рекет зад решетките, научи "България Днес".
Повече от две години се точи делото, а наскоро съдия Елена Попова от спецсъда признава за виновни членовете на лихварската група. Определя те да влязат в пандиза само ако престъпят закона. Тарторът Добри Шарения или Добри Руския, Георги Ангелов, Петър Янев и Вътьо Вътев получават по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. Босът, Янев и Вътев отнасят по 4 бона глоба, а за Ангелов е постановена конфискация на част от имуществото му. Петият, изправен с обвинения пред Темида, Господин Димитров е оправдан.
Проблемите за лихварите започват в началото на февруари 2016 г., когато са оковани с белезници при спецоперация на антимафиоти и следователи от спецпрокуратурата за рекет и разпространение на наркотици.
Според събраните доказателства групата е действала от началото на 2014 година и е работила в две посоки - предоставяла е кредити срещу високи лихви и е рекетирала некоректните платци. Освен това петимата са разпространявали и наркотици, основно амфетамини, съобщават разследващите след акцията.
Те разпитват потърпевши кредитополучатели, които проговарят за тормоза. Така се изяснява ролята на всеки един от участниците. Янев и Ангелов имали задача да раздават кредитите и да събират главниците и лихвите. Тези посещения често са придружени със заплахи и насилие, разказват пострадалите.
Парите за заемите са осигурявани от тартора Добри Шарения. На него е отчитан всеки лев, прибиран от кредитополучателите. Предоставяни са заеми в различен размер, с различен срок за издължаване и лихва, в зависимост от възможностите на клиента.
В един от случаите е даден заем от 600 лв. със срок за връщане един ден и 300 лв. лихва, което е 50%, става ясно от разказа на рекетиран потърпевш. При друг от фрапиращите случаи за седмица са отпуснати 50 лв. срещу още толкова лихва. Закъсал с финансите клиент взел 1000 лева срещу ангажимента да ги върне с 20% отгоре след месец.
Според обвинението с втората част от престъпния занаят - наркобизнеса, се захващат Вътев и Димитров. Босът Добри ги зареждал със стоката, а те трябвало да я разфасоват на дози в апартаментите си, да я продават на клиенти и да се отчитат на ръководителя си. Доказателствата за това начинание на Димитров увисват в съдебната зала и той е оправдан за участие в наркоделата.
Още след акцията спецпрокурор освобождава Димитров и Ангелов срещу парични гаранции от 2 и 10 хиляди лева. След разбиването на бандата разследващите обявяват, че търсят и други лица, за които има данни, че са участвали или са работили по поръчение на престъпната група, но такива не са подведени под отговорност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама