Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8249377 www.bgdnes.bg

Иван и Венко - най-добрите автокрадци в Европа

Димитровградчаните имат зад гърба си 100 ареста

Отварят колите за 30 секунди, занаятът изучили в гимназията

Иван Георгиев и Венцислав Василев-Венко са едни от най-бързите и добри автокрадци в цяла Европа. Димитровградчаните отварят и подкарват кола за под 30 секунди, използвайки ултрамодерни технологии. Двамата имат общо почти 100 ареста и в момента са зад решетките в Испания, където се разследват за кражбите на много суперлуксозни возила. Те обаче изучили местното законодателство до съвършенство, което им позволява след всяко задържане бързо да излизат отново на свобода.
За Иван Георгиев и Венцислав Василев разказва испанският вестник „Ел Мундо“ в изключително пространен материал. Акцентът в него са възможностите, които заради пропуски местната съдебна система дава на бандитите.
„Защо продължавате да се занимавате с това“, обърнал се разследващ към Иван Георгиев, след ареста му.
„Защото в Испания имаме възможности, които не намираме никъде другаде“, отговорил той.
В миналото двамата действали в Германия и в Белгия, но в крайна сметка се преместили в Испания, където законодателството се оказало най-благоприятно. Докато крадат, двамата официално живеят от социални помощи като имигранти в Малага. В същото време свиват возила, струващи стотици хиляди, които продават в държави извън Европейския съюз - Албания, Косово, Молдова, Украйна и Русия, дори някои изпращат с кораби от Лисабон към Азия и Африка. Те захранвали с коли и наркомафията в Гибралтар. Босове от испанския град Кадис купували от тях джипове, защото им трябвали возила с фалшиви номера, които да не затъват в пясъците край океана, където са скривалищата на дрогата. Крадели само коли 4х4, при това с всички екстри. Някои стрували към 200 000 евро, докато бързащите да се отърват от тях нашенци ги шиткали по за 25 000 евро.


Криминалисти разкриват профилите на двамата. 43-годишният Иван Георгиев бил типичен лидер - изключително мълчалив и методичен. Живеел в крайбрежно градче до Малага със съпругата, децата и свекървата. През годините натрупал 25 ареста, като при задържанията се легитимирал с четири различни самоличности.
„Когато не крада, съм баща като всеки друг. Водя децата на училище и върша обичайни неща“, заявил българинът пред ченге. Именно Иван е набелязвал съответната кола и правил плана как апашите да се измъкнат с нея. Той изучил испанския Наказателен кодекс до съвършенство, което му позволява винаги да се измъква с минимално наказание. При всяка кражба се планира абсолютно всичко, за да могат да се отърват от колата, преди да изтекат 24 часа от посегателството. Според местното законодателство, ако крадената движима вещ е у тях повече от денонощие, биха получили много по-сурови наказания. Партньорът му Венцислав Василев-Венко влязъл в полицейските хроники още през 2003 година. От тогава до сега натрупал 70 ареста. Когато криминалистите преди последния арест започнали да следят двамата българи, установили, че Иван имал абсолютно точен график. Излизал всяка вечер в 23 часа и се прибирал точно в 5 сутринта. Макар не толкова стриктен, Венко действал по подобен начин. Не крадели всяка вечер, а понякога отивали да се забавляват. В следенето им били включени 50 криминалисти, но въпреки това българите се измъквали, защото били почти перфектни в „работата си“. Минавали по второкласни и третокласни пътища, където нямало камери, а от евентуалните преследвачи се измъквали с отлично шофиране. Сега обаче са в ареста от края на април миналата година. Задържането дошло, след като Иван направил грешка и минал през място, на което дежурял патрул.
Разследващите отбелязват, че в случая с Иван и Венцислав основно е обстоятелството, че те са от Димитровград. Той е част от Хасковска област, където са формирани едни от най-добрите международни автокрадци, се посочва в статията. Криминалистите обясняват, че това се дължи на училище, в което се преподава електроника и автомобилна техника (вероятно се визира професионалната гимназия по механоелектротехника „Стойчо и Кица Марчеви“). Макар повечето завършили да използват придобитите знания, за да си изкарват прехраната по честен начин, някои ги прилагат за кражби на возила.


Отключват по уникален начин

Двамата работели с електронна система, която дистанционно отваря вратите на автомобила и след това заглушава евентуалното GPS проследяване. С джаджата усилвали сигнал от ключа на колата. С предавател единият стоял до къщата на собственика, а другият с приемник до набелязаното возило. Успявали да прихванат сигнал от ключа и да го предадат сякаш той е деактивирал централното заключване. След това с безжично устройство, подобно на компютрите, с които в сервизите се диагностицират проблеми на автомобили, получавали достъп до всички системи. Запалвали за секунди двигателя и духвали, като междувременно блокирали GPS проследяването.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама