Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8258546 www.bgdnes.bg

Депутатски брат се признава за престъпен бос

Заковават го заради доставка на пуешко и копачки на биткойни

Борис Аврамов се измъква с 3 г. условно като тартор на рекетьорска банда

Депутатски брат се измъква с условна присъда след сделка със спецпрокуратурата! Роднината на депутата от ДПС Димитър Аврамов – Борис, тихомълком признава за организирането на престъпна група и се отървава с 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок, научи "България Днес".
Борис Аврамов е окован с белезници в началото на юли 2018 г. по обвинения за формирана банда за рекет и изнудване. Нелегалната задруга действала в София и страната от декември 2016 г. до 3 юли 2018 г. Като участници са обвинени Данаил Петков, Пламен Дренков и Петър Петров-Малкия.
Според разследващите четиримата се занимавали с раздаване на заеми срещу високи лихви и с изнудване на длъжниците. При ареста на Аврамов в дома му в София бил открит списък с имена на хора, а срещу тях били записани суми, посочват от МВР.
Месец след сделката на Борис Аврамов с разследващите примера му последват Петър Петров и Пламен Дренков. Дренков се измъква с 2 г. условно, потвърждават за вестника от спецсъда. Най-тежко го отнася Данаил Петков, който отказва да се признае за виновен и делото му се гледа по общия ред. През януари съдия Пламен Евгениев му дава 3 г. решетки при строг режим.
Борис Аврамов официално се върти бизнес и държи фирмата "Булкомерс", която е един от големите доставчици на месо в страната. Повод за проблемите му с правосъдието стават оплаквания на двама негови длъжници, които проговарят пред следователите и го накисват. Ябълката на раздора се оказват 30 бона, а също две доставки - на копачки на биткойни и на пуешки деликатес.
Румен Трифонов и Крум Гюзелев са основните козове на спецпрокуратурата. Те са дългогодишни партньори на депутатския брат, с единия се познават от деца. Месеци по-рано Аврамов поръчва карти за машини за копаене на биткойни на стойност 20 бона от фирмата на Трифонов. За доставката е издадена фактура, но стоката така и не пристига. Същото се случва и с доставка на мостра на нова пуешка шунка за 5 хиляди от фирмата на Гюзелев, разказват запознати.
Аврамов опитва да се свърже с Трифонов, за да си поиска парите, но той си изключва телефона. Следва среща, при която рекетьорите сядат от двете страни на длъжника на масата за преговори. Според прокуратурата Борис поискал парите, а Петков и Дренков седнали от двете страни на мъжа.


Това, че стояли и "изглеждали страшно", разследващите определят като "силови методи" за сплашване и рекетиране. В споменатото "седене" има данни "по-скоро за блудство, отколкото за изнудване", смята защитата. За какво вменяване на задължение става дума, при положение че Трифонов вече го има, вайкат се юристите. По думите им Гюзелев взел 10 бона от Аврамов, но върнал половината. Затова депутатският брат си искал останалите 5 хилядарки.
След арестите от спецпрокуратурата обявиха, че нищят Аврамов и аверите му за убития данъчен Иво Стаменов. Шефът на "Фискален контрол" в НАП бе прострелян на 17 декември 2017 г. Разследващите обявяват, че Борис Аврамов и хората му са поръчали побой и палеж на колата на убития данъчен Иво Стаменов. Поръчката срещу Стаменов така не била изпълнена, а криминалистите разбират за нея от хората, на които е била възложена.
Сочи се и мотив - инспекторите на Стаменов проверявали 17 пъти стоката в тировете на фирмата в рамките на две години. В повечето случаи товарите са изземани като обезпечение, че бизнесменът ще си плати данъците. След погасяването на задълженията стоката е връщана, но това водело до бавна реализация на вносната стока от склада към търговската мрежа. "Необоснован произвол", жалвал се Аврамов до шефа на НАП. За конкретен случай с иззети 20 тона замразена скумрия той обжалва мълчаливия отказ на данъчните в съда. Ченгетата не откриват доказателства, че депутатският брат и хората му са замесени в убийството на Иво Стаменов. Официално не се съобщава и да са повдигнати обвинения за готвените побой и палеж.


И баткото клиент на Темида

Борис Аврамов и големият му брат Димитър са в бизнеса с месо. По-малкият е и вносител, има склад в столичния кв. "Слатина". Димитър стопанисва ферма за пилета в Монтана. Той също е клиент на Темида - съдят го за търговия с влияние и подкуп от 200 хиляди лева. През 2012 г. срещу депутата пропищява земеделецът Светослав Илчовски. На подсъдимата скамейка Димитър Аврамов е изправен с бившия общински съветник от Плевен Методи Петков и адвоката Владимир Чернев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама