Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8267810 www.bgdnes.bg

Прокурорът Смолички псува Лозан Панов

Обвинителят дошъл от Луната за заседание

Целият народ е за лудница, посочил още магистратът, уволняват го

Обвинител от Софийската районна прокуратура псувал председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в зала и обявил, че целият народ е за лудница. Това става ясно от решение на тричленен състав на Върховния административен съд, цитирано от правния сайт Лекс. С него е потвърдено уволнението на обвинителя Петър Смолички от съдебната системата.
Историята се разиграва на 22 януари 2018 г. Софийският районен съд е трябвало да разгледа искане на директора на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ за настаняване на мъж за задължително лечение. Заседанието е било насрочено за 13 ч., като в залата били човекът, за когото било искането за настаняване, майка му, служебният му защитник, вещо лице, съдията Владислава Ангелова и съдебният секретар. Прокурорът липсвал.
Около 30 минути след обявения начален час на заседанието в залата влязъл Смолички. Съдийката го попитала на какво се дължи закъснението му и дали е в състояние да участва в заседанието, на което получила следния отговор от прокурора, цитиран от ВАС:
„Идвам късно поради тежка зимна обстановка. От Луната идвам. Ще идвам откъдето си искам“.
Делото започнало, било изчетено заключението на вещото лице, според което гражданинът се нуждае от лечение в психиатрия, защото заболяването му е от 2014 г. и с поведението си представлявал опасност за себе си и за околните.
Прокурорът Смолички оспорил заключението на вещото лице и поискал то да не се приема, като казал:
„Половината народ страда от психични заболявания, тях ли ще настаните?“.
Съдът все пак приел експертизата, което предизвикало негодуванието на Смолички: „Казах да не се приема експертизата! Целият народ е за лудницата“.
Поведението на прокурора принудило съдийката да прекъсне заседанието за няколко минути. При възобновяването му съдия Ангелова констатирала, че „явилият се представител на СРП не е в състояние адекватно да участва в разглеждането на настоящото дело“ и го отстранила с определение.
Тогава обвинителят казал на съдийката, че ще я освободи от служба, „като ще се обади за това на председателя на ВКС, цитирайки името му и отправяйки по негов адрес цинични и пошли думи със сексуален подтекст, отнесени към индивиди с различна сексуална ориентация“.
В протокола от заседанието на СРС на 22 януари 2018 г. са влезли следните думи на прокурора:
„Аз ще ви освободя вас от служба. Ще се обадя на п********* Лозан Панов да ви отстрани от служба. Е*** съм го в г*** и него“.
След сигнал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет извършил проверка на поведението на Петър Смолички. В резултат на това е образувано дисциплинарно производство срещу него.
През миналата година кадровиците решават, че Смолички трябва да бъде уволнен за уронване на престижа на съдебната власт.
Прокурорът обжалва решението пред Върховния административен съд, като твърди, че „функцията му на редови прокурор на най-ниското ниво на йерархията, от когото зависи отчасти единствено решаването на отделни казуси по възложените му преписки, не прави личността му толкова значима“. Заради това смята, че не е налице уронване на престижа на съдебната власт. Смолички твърди още, че случаят е изолиран и не са настъпили вреди и непоправими последици за никого. Казва и че наложеното наказание не отговаря на тежестта на нарушението и изразява съжаление за случилото се.
ВАС отхвърля жалбата му. Върховните съдии изтъкват, че явно Петър Смолички не съзнава сериозността и укоримостта на действията си, след като на практика твърди, че не е на нужното ниво, за да му се търси отговорност за уронване на престижа на съдебната власт и според него тя е за „по-значими личности, които са на ръководни и отговорни длъжности, известни в обществото и са фактори, от които зависят действията на други хора“.
Решението не е окончателно и Смолички вече е обжалвал.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама