Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8269258 www.bgdnes.bg

Ледът си отива

Последни шансове за подледен риболов има на язовир "Голям Беглик"

Подледният риболов този сезон у нас е на път да приключи още в началото на март. Заради меката зима и нетипично високите температури почти всички водоеми в страната вече се размразиха.
Изцяло разтопена е ледената кора на яз. "Алино", Самоковско, който е особено популярен за любителите на улов от дупка. Единственият шанс за закриване на сезона предлага яз. "Голям Беглик". В някои от заливите му все още има лед, върху който може да се лови. Мерките за безопасност обаче трябва да бъдат крайно повишени, тъй като при определени атмосферни условия кората се топи доста бързо.
През изминалия уикенд на родопския язовир се проведе и последният, трети кръг от републиканския шампионат по подледен риболов. Тимът на "Мосела" спечели отборната титла в крайното класиране след оспорвано и трудно състезание. Рибите - костури, бабушки и кефали, вече са доста капризни на зимната въдичка. Малцина от участниците успяха да минат нормата от 2 кг улов общо за двата състезателни дни. Републикански шампион индивидуално стана Петър Тодоров от "Фиш мастерс" с 13 наказателни точки и 7 кг риба през сезона.


Погледите на рибарите вече са насочени към типичния пролетен риболов в открита вода. Водата в езерата се затопля бързо и това привлича пасажите с риба към приустиевите зони. Дъждовете, които се очакват през март, вероятно ще започнат бързо да вдигат нивото на повечето язовири. Това е добре дошло и за водните обитатели, тъй като реките и деретата вкарват богати хранителни вещества и кислород.
Пролетните риби вече ще се търсят на сравнително по-малка дълбочина до 2 метра, където водата е нагрявана от слънцето. Успешна е всяка жива стръв като бели, торни и земни червеи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама